Αβεβαιότητα και διπλωματικός πυρετός στον απόηχο της απόφασης Τραμπ

09:24 10/5/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

Κορυφώνεται η αβεβαιότητα γύρω από τη διεθνή συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ, κι ενώ κλιμακώνεται η ένταση μεταξύ Ισραήλ και Συρίας. Μετά τις νέες επιθέσεις εναντίον «δεκάδων» στόχων στη Συρία, το Ισραήλ τόνισε ότι ενημέρωσε τη Ρωσία πριν εξαπολύσει τα πλήγματα. Στη Μόσχα, συναντώνται σήμερα οι υπουργοί Εξωτερικών Γερμανίας και Ρωσίας, που

συνομολογούν ότι η διεθνής συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν πρέπει να διασωθεί.

«Η Μόσχα, είναι απίθανο να προσπαθήσει να περιορίσει τις στρατιωτικές ενέργειες του Ισραήλ στη Συρία, δήλωσε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου μετά τη συνάντησή του, στη Μόσχα με τον Βλαντιμίρ Πούτιν,ο οποίος εξέφρασε την βαθιά ανησυχία του για την απόφαση Τραμπ.

Το εάν και κατά πόσον οι σύμμαχοι των ΗΠΑ είναι διατεθειμένοι να συμφωνήσουν να ξαναρχίσουν συνομιλίες εφ’ όλης της ύλης, διερευνά ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο που ξεκινά σήμερα επαφές και συνομιλίες με τους συμμάχους της Ουάσινγκτον στην Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Ασία προκειμένου να πειστούν να ασκήσουν πίεση στο Ιράν, μόλις μερικά εικοσιτετράωρα αφότου ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε ότι αποσύρει τη χώρα του από τη συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα που είχε συναφθεί το 2015.

Η ελπίδα της αμερικανικής κυβέρνησης είναι πως το Ιράν θα συρθεί στο τραπέζι λόγω της εκ νέου επιβολής των κυρώσεων που θα εμποδίσουν τις ευρωπαϊκές και άλλες εταιρείες να συνεχίσουν τη δραστηριοποίησή τους στη χώρα και πιθανόν θα συντρίψουν την ιρανική οικονομία, που βασίζεται στις εξαγωγές πετρελαίου.

Ανώτερος αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε ότι έχουν γίνει ήδη συζητήσεις με τις κυβερνήσεις της Βρετανίας, της Γαλλίας και της Γερμανίας, και αυτές της Ιαπωνίας, του Ιράκ και του Ισραήλ για τα επόμενα βήματα.

Στα ύψη οι τιμές του πετρελαίου

Οι τιμές του πετρελαίου εξακολουθούν να βρίσκονται σήμερα στα υψηλότερα επίπεδά τους, από το Νοέμβριο του 2014, καθώς οι επενδυτές προσαρμόζονται στην προοπτική επαναφοράς των αμερικανικών κυρώσεων κατά του Ιράν, που παράγει περίπου το 4% της παγκόσμιας παραγωγής πετρελαίου.

Οι τιμές του πετρελαίου διεθνούς προέλευσης τύπου Brent, καταγράφηκαν άνω των 77,80 δολάρια το βαρέλι.

Οι τιμές του αμερικανικού αργού πετρελαίου αυξήθηκαν στα 71,75 δολάρια το βαρέλι.

ΠΗΓΗ:ΕΡΤ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετική είδηση: Διεθνής ανησυχία για την απόφαση Τραμπ κατά Ιράν-Ευρωπαϊκό μέτωπο υπέρ της συμφωνίας (video)

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα
Αβεβαιότητα, Τραμπ,avevaiotita, trab