Αποταμίευση: μπορούμε ακόμα και τώρα!

09:36 31/10/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Ίσως ο όρος αποταμίευση να ακούγεται σαν αστείο εν μέσω οικονομικής κρίσης, όμως μπορεί να γίνει οδηγός και έμπνευση για τις επόμενες γενιές, εάν φροντίσουμε να διδάξουμε τη διαχρονική αξία της. Η Παγκόσμια Ημέρα Αποταμίευσης γιορτάζεται την 31η Οκτωβρίου κάθε χρόνου, σε ανάμνηση της ίδρυσης του Διεθνούς Ινστιτούτου Ταχυδρομικών Ταμιευτηρίων στο Μιλάνο στις 31 Οκτωβρίου 1924.

Για ποιους λόγους αποταμιεύουμε

«Αποταμιεύουμε προκειμένου να αντιμετωπίσουμε απροσδόκητες ανάγκες, αλλά και να ικανοποιήσουμε μελλοντικά σχέδια που απαιτούν διάθεση κεφαλαίων», τονίζει

στη «Ραδιοτηλεόραση» ο Αθανάσιος Παπαδόπουλος, καθηγητής Οικονομικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Κρήτης.

Η αποταμίευση δίνει τη δυνατότητα στα νοικοκυριά να ικανοποιήσουν ανάγκες που θεωρούνται στην εποχή μας υψηλής προτεραιότητας (π.χ. οι σπουδές των παιδιών).Επίσης, αποταμιεύουμε ώστε να έχουμε χρήματα διαθέσιμα για την αντιμετώπιση έκτακτων και απροσδόκητων γεγονότων (π.χ. η ξαφνική απώλεια της θέσης εργασίας, η πιθανότητα παροδικής αδυναμίας για εργασία λόγω ασθένειας κ.λπ.)».

Η αποταμίευση στην οικονομική κρίση

«Στην Ελλάδα υπό την παρούσα οικονομική συγκυρία είναι δύσκολο να υποστηριχθεί η δυνατότητα για την αναγκαιότητα μελλοντικών αποταμιεύσεων. Είναι, όμως, αυτονόητο να ισχυριστούμε ότι τα συνετά νοικοκυριά, αυτά δηλαδή που φρόντιζαν στο παρελθόν να αποταμιεύουν για να αντιμετωπίσουν έκτακτες ανάγκες τους, είναι σε θέση να διοχετεύσουν τα ταμειακά τους διαθέσιμα στις έκτακτες εισφορές που εν μέσω οικονομικής κρίσης όλοι μας υποχρεούμαστε να πληρώνουμε», σημειώνει ο Θανάσης Παπαδόπουλος.

Keywords
Τυχαία Θέματα