Αποσπάσματα από την απεργιακή συγκέντρωση στην Ικαρία, για το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας

09:02 11/6/2020 - Πηγή: ΕΡΤ

Την Τρίτη 9/6 στις 12 π.μ. ξεκίνησαν οι ομιλίες των εκπροσώπων των εκπαιδευτικών και των δυο βαθμίδων, του Ε.Κ.Σ. και της Λαϊκής Συσπείρωσης Ικαρίας με την συμμετοχή στην απεργία να φτάνει το 47% στην Β΄βάθμια και περίπου στο 75% στην Α΄βαθμια. Τα κεντρικά συνθήματα που αναγνώστηκαν είναι:
Να μην ψηφιστεί το αντιεκπαιδευτικό νομοσχέδιο που κάνει το σχολείο χειρότερο.
Να αποσυρθούν τροπολογία και υπουργική απόφαση για τις κάμερες

στην τάξη.
Ουσιαστική μόρφωση και δωρεάν παιδεία.
Σύγχρονοι όροι υγιεινής και ασφάλειας σε όλα τα σχολεία.
Ακολουθεί περίληψη των τοποθετήσεων στην συγκέντρωση:
Ο πρώην αντιδήμαρχος Ραχών κ. Σ. Κόχυλας (συνταξιούχος εκπαιδευτικός) εκπροσωπώντας την Λαϊκή Συσπείρωση τόνισε: Ανταποκριθήκαμε στο κάλεσμα των σωματείων των εκπαιδευτικών και της Συνομοσπονδίας Γονέων Μαθητών Ελλάδας και εκφράζουμε την στήριξη μας στις απεργιακές εκδηλώσεις που έχουν προγραμματιστεί για την Τρίτη 9 Ιούνη 2020.
Όλο το προηγούμενο διάστημα γίναμε μάρτυρες της μεταφοράς της ευθύνης για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού πάνω στις πλάτες των γονιών, με πλήρη απουσία οποιασδήποτε κρατικής ευθύνης για την συνέχιση της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Από την έλλειψη εξοπλισμού για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση, περάσαμε στο άνοιγμα των σχολείων με πλημμελή μέτρα εξασφάλισης της απαραίτητης υγιεινής, ενώ καμιά πρόνοια δεν έχει ληφθεί για την ομαλή λειτουργία των σχολείων τον Σεπτέμβρη. Την ίδια περίοδο, κατατίθεται εν μέσω πανδημίας, νομοσχέδιο για την Παιδεία, πού όχι μόνο δεν καταργεί αντιδραστικές διατάξεις που πέρασαν σε άλλα νομοσχέδια, αλλά φέρνει και καινούργιες, όπως την «Τράπεζα Θεμάτων», την αναγραφή της διαγωγής στο απολυτήριο, τα «εργαστήρια δεξιοτήτων», την αξιολόγηση – κατηγοριοποίηση των σχολείων κ.ά.
Σε συμπαράταξη με τα σωματεία των εκπαιδευτικών και των συλλόγων γονέων διεκδικούμε την απόσυρση του αντιεκπαιδευτικού πολυνομοσχεδίου για την Παιδεία.
Ο εκπρόσωπος του Εργατικού Κέντρου Σάμου κ. Α. Δημόπουλος (μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου Γονέων 1ου δημτικό Αγ. Κηρύκου) είπε: Eκ μέρους της διοίκησης του Ε.Κ.Σ χαιρετίζουμε τις πανεκπαιδευτικές κινητοποιήσεις και απεργιακές συγκεντρώσεις τόσο εδώ όσο και στην υπόλοιπη χώρα.
Το πολυνομοσχέδιο που κατατέθηκε σε διαβούλευση από το Υπουργείο Παιδείας εν μέσω πανδημίας και ψηφίζεται σήμερα στη Βουλή φέρνει ολική οπισθοδρόμηση στη Δημόσια Εκπαίδευση.
Μοναδικός στόχος είναι η ιδιωτικοποίηση της εκπαίδευσης, η εξυπηρέτηση των συμφερόντων και η μείωση θέσεων εργασίας.
Επίσης εμείς οι Γονείς και Κηδεμόνες της Ικαρίας εκφράζουμε την πλήρη αντίθεσή μας στην τροπολογία για την εξ αποστάσεως τηλεκπαίδευση που κατατέθηκε στη Βουλή στις 8/5 από το Υπ. Παιδείας.
Επίσης απαιτούνται ΤΩΡΑ προσλήψεις ικανού αριθμού προσωπικού καθαριότητας σχολείων με σταθερή σχέση εργασίας.
Απαιτείται ειδική μέριμνα για την μεταφορά των μαθητών ( με έμφαση στις μικρές ηλικίες ).
Καταγγέλλουμε επίσης το γεγονός ότι σε παρά πολλά σχολεία της χώρας δεν έχουν επιστραφεί τα χρήματα από τις προκαταβολές που είχαν δοθεί για τις σχολικές τους εκδρομές.
Ως γονείς έχουμε την υποχρέωση να διασφαλίσουμε το δικαίωμα στη δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση όλων των παιδιών.
Ακολούθησε η τοποθέτηση της προέδρου πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ικαρίας Φούρνων κ. Αθηνά Γλαρού όπου αναφέρθηκε στα γιατί της συμμετοχής στην χθεσινή απεργία:
Γιατί δε δέχομαι να γίνω γρανάζι στα σχέδια της Κυβέρνησης να βάλει κάμερες στις αίθουσες, να παγιωθεί η εξ αποστάσεως εκπαίδευση. Γιατί θέλω να προστατεύσω την παιδαγωγική σχέση με τους μαθητές μου, αλλά και τα προσωπικά μας δεδομένα. Η σχολική τάξη δεν είναι ριάλιτι!
 Γιατί η Κυβέρνηση φέρνει για ψήφιση ένα ακόμη αντιδραστικό – αντιεκπαιδευτικό πολυνομοσχέδιο, κρίκο στη μεγάλη αλυσίδα των προηγούμενων κυβερνήσεων που τσακίζουν τα μορφωτικά και εργασιακά μας δικαιώματα.
 Γιατί με το πολυνομοσχέδιο, αυξάνεται ο αριθμός των μαθητών στα τμήματα σε 25 παιδιά όταν οι ίδιες οι εξελίξεις και εν μέσω πανδημίας δικαιώνουν το αίτημα για 15 παιδιά σε Νηπιαγωγείο και Α-Β Δημοτικού και 20 στις υπόλοιπες. Κάθε άλλη ρύθμιση είναι επικίνδυνη τόσο για την υγεία μαθητών και εκπαιδευτικών όσο και για τα μορφωτικά δικαιώματα.
 Γιατί η αντιδραστική Τράπεζα Θεμάτων μετατρέπει το σχολείο σε μια εξοντωτική «εξεταστική αρένα» και τη ζωή του μαθητή, λάστιχο. Η λαϊκή οικογένεια θα ματώσει οικονομικά προκειμένου να καταφέρει να μορφώσει τα παιδιά της.
 Γιατί είμαι ενάντια στις αντιδραστικές αλλαγές στο περιεχόμενο του Σχολείου, με την εισαγωγή του μαθήματος των Αγγλικών από το Νηπιαγωγείο, τα «εργαστήρια δεξιοτήτων», αντί να ενισχύεται η ολόπλευρη μόρφωση ώστε να μπορούν να καλλιεργηθούν οι διάφορες ικανότητες των μαθητών.
 Γιατί ΤΩΡΑ είναι αναγκαία η μονιμοποίηση όλων των αναπληρωτών. Να μην παγιωθεί ο νόμος «σφαγείο» των αναπληρωτών, ο ν. Γαβρόγλου, που οδηγεί στο συνεχές κυνήγι προσόντων, που τσακίζει την προϋπηρεσία και εισάγει νέες τιμωρητικές διατάξεις.
 Γιατί η «αριστεία» τους, αφορά τους λίγους, οδηγεί στην ακόμα μεγαλύτερη κατηγοριοποίηση μαθητών, εκπαιδευτικών και σχολικών μονάδων.
 Γιατί το «αποκεντρωμένο» σχολείο σημαίνει το ολοκληρωτικό πέρασμά του στους Δήμους, δηλαδή χειροτέρευση των όρων λειτουργίας των σχολείων αλλά και των εργασιακών μας σχέσεων.
 Γιατί η αντιδραστική αξιολόγηση θέλει τον εκπαιδευτικό να υλοποιεί όλες τις παραπάνω κατευθύνσεις! Να δουλεύει για την «αυτονομία» της σχολικής μονάδας, να ψάχνει οικονομικούς πόρους για το σχολείο, να κρίνεται από τις επιδόσεις των μαθητών και την οικονομική συνδρομή των γονιών.
 Γιατί η Κυβέρνηση δεν αναλαμβάνει την ευθύνη για την ασφαλή λειτουργία των σχολικών μονάδων! Κρύβεται και δεν παίρνει κανένα μέτρο (μονιμοποίηση καθαριστριών, αναλώσιμα, κλπ) βάζοντας σε κίνδυνο την υγεία μαθητών, εκπαιδευτικών και των οικογενειών τους.
Την συγκέντρωση έκλεισε με την τοποθέτησή του ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Ικαρία και Φούρνων κ. Χρ. Δάμαλος:
«Σήμερα Τρίτη 9/5/2020, οι δάσκαλοι και καθηγητές όλης της χώρας απεργούμε:
– Για τις αντιδραστικές αλλαγές που συμβαίνουν αυτή τη στιγμή και που θα αλλάξουν το δημόσιο σχολείο κάνοντας το χειρότερο, πιο αυταρχικό, πιο αφιλόξενο και πιο δύσκολο.
– Για τη συνειδητή υποβάθμιση του ρόλου του δημόσιου σχολείου και της εκπαιδευτικής διαδικασίας.
– Για το πνεύμα αστυνόμευσης , επιβολής και πειθάρχησης που φέρνει η ¨αξιολόγηση¨ και η κατηγοριοποίηση των σχολείων σε καλά και κακά.
– Για την απαράδεκτη παρουσία κάμερας στη σχολική αίθουσα και τη μετατροπή της εκπαιδευτικής διαδικασίας σε τηλεπαρακολούθηση.
Απαιτούμε:
 Να μην περάσει, να μην ψηφιστεί και να μην εφαρμοστεί, το αντιλαϊκό αντιεκπαιδευτικό νομοσχέδιο. Όχι στο «Νέο Λύκειο» και στα σχολεία της επίτασης των ταξικών φραγμών στη γνώση, του εξεταστικού μαραθωνίου και της αποδόμησης των εργασιακών, δημοκρατικών, συλλογικών κατακτήσεων.
 Να καταργηθεί στο σύνολό της η τροπολογία Κεραμέως, αλλά και να μην εφαρμοστεί η Υ.Α., που μονιμοποιούν και νομιμοποιούν την «εξ αποστάσεως εκπαίδευση» και τη ζωντανή μετάδοση σε παρόντα χρόνο και με ανοιχτά σχολεία. Υλοποιούμε την απόφαση της ΑΔΕΔΥ για απεργία – αποχή.
 Να παίρνονται τώρα και συνεχώς όλα τα απαραίτητα υγειονομικά μέτρα προστασίας για όλα τα σχολεία.
 Όχι στην Αξιολόγηση-Κατηγοριοποίηση-Πειθάρχηση-Απόλυση. Απεργία-Αποχή από κάθε διαδικασία αξιολόγησης σχολείων και εκπαιδευτικών. Ενίσχυση των αποφάσεων 78 ΕΛΜΕ και ΣΕΠΕ και ενεργοποίηση περαιτέρω των πρωτοβάθμιων σωματείων.
 Μαζικοί διορισμοί μόνιμων εκπαιδευτικών, μονιμοποίηση των αναπληρωτών αποκλειστικά με πτυχίο και όλη την προϋπηρεσία. Κανείς αναπληρωτής να μην απολυθεί. Να αναγνωριστεί και να προσμετρηθεί τώρα ολόκληρη η προϋπηρεσία των εκλεγμένων αναπληρωτών σε ΟΛΜΕ, ΔΟΕ, ΕΛΜΕ και ΣΕΠΕ».

The post Αποσπάσματα από την απεργιακή συγκέντρωση στην Ικαρία, για το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας appeared first on ΕΡΤ Αιγαίου.

www.ert.gr

Keywords
ικαρια, συγκεντρωση, υπουργείο παιδείας, συμμετοχή, απεργια, σχολεια, ελλαδα, τραπεζες, αποσυρση, βουλη, σημαίνει, ελμε, ΑΔΕΔΥ, σεπε, ολμε, δοε, ΕΡΤ, ert, κινηση στους δρομους, σταση εργασιας, απεργια μμμ, μετρο, απεργια οσε, απεργια μετρο, απεργιες σημερα, αποσυρση αυτοκινητων 2011, κλειστα σχολεια, απεργια μμε, απεργια ταξι, απολυσεις στο δημοσιο, νεα κυβερνηση, αθηνα, απεργια 1 δεκεμβριου, απεργια 26 σεπτεμβριου, απεργια αδεδυ, σχεδιο αθηνα, ανοιγμα σχολειων, αξιολογηση, πολυνομοσχεδιο, γνωση, δοε, δωρεαν, ολμε, σεπε, υγεια, υπουργείο παιδείας, γεγονος, γονεις, διαστημα, δημοσιο, δοθει, αιθουσα, ειπε, εκπαιδευση, ελλειψη, ελμε, εξυπηρετηση, ευθυνη, ζωη, ιδια, καμερες, κυβερνηση, κυνηγι, λειτουργια, μεριμνα, μειωση, νηπιαγωγειο, οικογενεια, οπισθοδρομηση, παιδια, προσληψεις, πτυχιο, ρυθμιση, συμμετοχή, συνθηματα, σχεδια, σχολειο, τριτη, φτανει, αλυσιδα, δικαιωμα, δικαιωματα, εκδρομες, εμφαση, χωρα, υπουργειο, σημαίνει, τραπεζα, θελω να
Τυχαία Θέματα