Κομοτηνή: 11-6-2020 ΕΡΤ Ειδήσεις

08:06 11/6/2020 - Πηγή: ΕΡΤ

Υγεία – Κορονοϊός
Κλειστά σχολεία στην Ξάνθη λόγω του κορονοϊου
Έκλεισαν πέντε σχολεία στην Ξάνθη και σε καραντίνα μπήκαν 80 εκπαιδευτικοί
μετά τη διάγνωση θετικού κρούσματος σε εκπαιδευτικό που διδάσκει σε τέσσερα

δημοτικά σχολεία. Ο 46χρονος καθηγητής Αγγλικών από τον Εχίνο, διδάσκει στο 10ο και 17ο δημοτικό σχολείο Ξάνθης, αλλά και στα 15ο και 20ο δημοτικά σχολεία του Δροσερού και βρέθηκε θετικός στον κορωνοϊό. Έτσι, Τέσσερα σχολεία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης στην πόλη της Ξάνθης έκλεισαν με απόφαση των αρμοδίων. Το “λουκέτο”, που θα διαρκέσει δέκα μέρες, αποφασίστηκε προληπτικά για τα: 10ο , 17ο, 15o και 20ο Δημοτικά Σχολεία, σε Αστικό, Καλλιθέα και Δροσερό αντίστοιχα. Κλειστό παραμένει και το Δημοτικό Σχολείο Ηλιόπετρας του Δήμου Τοπείρου.

Υπουργείο Εσωτερικών
Online έκδοσης δημοτολογικών και ληξιαρχικών πράξεων
Τη δυνατότητα online έκδοσης δημοτολογικών και ληξιαρχικών πράξεων, η οποία ενεργοποιείται σταδιακά μέσω της κεντρικής πύλης gov.gr, ανακοίνωσαν τα υπουργεία Εσωτερικών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Η ψηφιοποίηση δημοτολογικών και ληξιαρχικών πράξεων θα εκτυλιχθεί σε τρεις φάσεις, ανά δέκα ημέρες, και θα έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος Ιουνίου. Το πρώτο στάδιο περιλαμβάνει ηλεκτρονική έκδοση πιστοποιητικών γεννήσεως, ιθαγένειας και οικογενειακής κατάστασης, καλύπτοντας πλήρως τις περιορισμένες υπηρεσίες που παρέχει σήμερα ο «Ερμής». Στη δεύτερη φάση θα ενταχθεί στο gov.gr η έκδοση ληξιαρχικών πράξεων γέννησης, γάμου και συμφώνου συμβίωσης. Στην τρίτη φάση θα ενσωματωθούν στην e-πύλη το πιστοποιητικό εγγυτέρων συγγενών και η ληξιαρχική πράξη θανάτου.
Περιφέρεια
Στον Περιφερειάρχη ΑΜΘ το ΔΣ του Εθνικού Πανθρακικού Σταδίου Κομοτηνής
Συνάντηση με το Διοικητικό Συμβούλιο του Εθνικού Αθλητικού Κέντρου – Πανθρακικού Σταδίου Κομοτηνής είχε στο γραφείο του στην Κομοτηνή ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Χρήστος Μέτιος. Στη συνάντηση συμμετείχαν ο Πρόεδρος του Πανθρακικού Σταδίου κ. Βασίλης Γαβριηλίδης, ο Αντιπρόεδρος κ. Γιάννης Μιχελής και ο Γραμματέας κ. Δημήτρης Πουλακίδας. Συζητήθηκαν θέματα που σχετίζονται με την αναβάθμιση των υποδομών και την ανάδειξη του Πανθρακικού Σταδίου Κομοτηνής ώστε αυτό να είναι σε θέση να καλύπτει τις σύγχρονες ανάγκες τόσο του σωματειακού όσο και του μαζικού αθλητισμού της περιοχής.
Πρωτογενής Τομέας
Παρέμβαση στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας της ΕΕ

Την ανάγκη εξασφάλισης επαρκών κονδυλίων ώστε τα κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να εφαρμόσουν με οικονομικά αποτελεσματικό και κοινωνικά δίκαιο τρόπο τις αρχές της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας στον αγροτικό τομέα, υπογράμμισε ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Σκρέκας, κατά την παρέμβαση του στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας της ΕΕ, που συνεδρίασε τη Δευτέρα μέσω τηλεδιάσκεψης.

Κόμματα- Κινήματα -Συνδικαλισμός
Τροπολογία από βουλευτές του ΚΙΝΑΛ
Κατατέθηκε τροπολογία από βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων με την οποία ζητείται το ποσοστό «0,5%» να αντικατασταθεί με το ποσοστό «1%». Σε δήλωσή του ο βουλευτής Ροδόπης Ιλχάν Αχμέτ τόνισε μεταξύ άλλων ότι : « Αισθανόμαστε περήφανοι για τις πρωτοβουλίες αυτές που σπάζουν το κέλυφος του κοινωνικού αποκλεισμού και επενδύουν σε ένα μέλλον ίσων ευκαιριών για όλους τους συμπολίτες μας».

Βουλή
Δήλωση βουλευτή Ροδόπης ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Χαρίτου
«Ὤδινεν ὄρος καὶ ἔτεκε μῦν. Μόνο με αυτόν τον τρόπο μπορεί να χαρακτηρίσει κανείς τις πολυαναμενόμενες, εδώ και πολύ καιρό, ανακοινώσεις του ΥΠΑΑΤ που τελικά ήταν 4 ευρώ ανά ζώο χωρίς να άρει όλους τους περιορισμούς που αποκλείουν αιγοπροβατοτρόφους από τις ενισχύσεις.» αναφέρει σε δήλωσή του ο Δημήτρης Χαρίτου βουλευτής Ροδόπης του ΣΥΡΙΖΑ και σημειώνει για την συνολική ενίσχυση ύψους 31 εκ. ευρώ που ανακοίνωσε το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης Τροφίμων για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας του κορονοίου ότι «την περσινή χρονιά για τις πιέσεις που δέχτηκε η αιγοπροβατοτροφία η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ την στήριξε με αποζημιώσεις συνολικού ύψους σχεδόν 50 εκ. ευρώ.»
Ερώτηση Ιλχαν Αχμέτ για τους ορεινούς κτηνοτρόφοπυς
Ερώτηση για τον αποκλεισμό των ορεινών κτηνοτρόφων της Ροδόπης από την ενίσχυση των 4 ευρώ που ανακοίνωσε ο ΥΠΑΑΤ κατέθεσε σήμερα ο βουλευτής Ροδόπης του Κινήματος Αλλαγής , Ιλχάν Αχμέτ. Με την ερώτηση ο βουλευτής Ροδόπης ζητά από τον κ. Βορίδη να υπαγάγει άμεσα τους ορεινούς κτηνοτρόφους της Ροδόπης στην εξαίρεση που ήδη θεσπίστηκε για τα νησιά.
Απάντηση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας
Την ικανοποίηση του εκφράζει ο υπουργός Ενέργειας κος Κωστής Χατζηδάκης από την τιμολογιακή πολιτική ΔΕΗ και ιδιωτών παρόχων ρεύματος έναντι επαγγελματιών και ευάλωτων καταναλωτών σε απάντηση της σχετικής Αναφοράς που κατατέθηκε στη Βουλή των Ελλήνων από τον Βουλευτή κ. Ιλχάν Αχμέτ. Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας ο κος Κωστής Χατζηδάκης τονίζει πως η ∆ΕΗ καθώς και ορισμένοι άλλοι ιδιωτικοί πάροχοι έχουν ήδη λάβει μέτρα για τη διευκόλυνση των καταναλωτών και της εξυπηρέτησης του κοινού, με βάση και τις προβλέψεις της Πολιτείας. Επίσης,σημειώνει ότι: υπάρχει σαφές πλαίσιο προστασίας των ευάλωτων ομάδων το οποίο παραμένει σε ισχύ και επιδιώκεται συστηματικά η αναζήτηση των οφειλών των στρατηγικών κακοπληρωτών.
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλατεία από την ΕΝΙΔΥΚ
Συγκέντρωση διοργανώνει η Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Κομοτηνής (ΕΝΙΔΥΚ) σήμερα στις 19:00 στην κεντρική πλατεία Κομοτηνής.Κύρια αιτήματα της ΕΝΙΔΥΚ:΅»Κατάργηση των αντεργατικών διατάξεων των ΠΝΠ και όλων των αντεργατικών νόμων. Κανένας χωρίς αξιοπρεπές εισόδημα. Να πληρώσουν κράτος κι εργοδοσία. Καμία μείωση μισθού, απώλεια του εισοδήματος των εργαζομένων. Καμία απόλυση. Καμία δυσμενής μεταβολή των εργασιακών σχέσεων. Κατάργηση πλειστηριασμών και κατασχέσεων για την εργατική-λαϊκή οικογένεια. Απαλλαγή των εργαζομένων από χρέη για ηλεκτρικό ρεύμα, νερό, ενοίκιο, τηλέφωνο, internet για όλο το διάστημα της καραντίνας και για όσο διαρκούν τα έκτακτα μέτρα.»
Περιβάλλον
Άριστη είναι η ποιότητα των νερών και στις 6 παραλίες της Ροδόπης
Άριστη είναι η ποιότητα των νερών και στις 6 παραλίες της Ροδόπης στις οποίες γίνονται μετρήσεις, σύμφωνα με τη νέα έρευνα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος (ΕΟΠ) που δόθηκε στη δημοσιότητα. Σύμφωνα με την έρευνα στη Ροδόπη η ποιότητα των νερών κρίνεται άριστη και στις 6 παραλίες. Μετρήσεις γίνονται σε δύο παραλίες στο Φανάρι, στην Αρωγή, καθώς και στις παραλίες Ιμέρου, Προσκυνητών και Καγκέλες. Η ποιότητα των νερών παραμένει σταθερή για πάνω από μία δεκαετία, όταν και ξεκίνησαν να γίνονται μετρήσεις σε αυτές.
Τοπική Αυτοδιοίκηση
Προτεραιότητα η ύδρευση στο Δήμο Μαρωνείας-Σαπών.

Η Δημοτική Αρχή Μαρωνείας-Σαπών υλοποιεί παρεμβάσεις με στόχο την αντιμετώπιση του προβλήματος του νερού. Πρόκειται για: Μικρές παρεμβάσεις αποκατάστασης και επισκευής βλαβών. Εκτεταμένες παρεμβάσεις συντήρησης και αντικατάστασης μηχανολογικού εξοπλισμού στα αντλιοστάσια και στις υδροδοτικές γεωτρήσεις. Καθαρισμοί και συντηρήσεις υδατοδεξαμενών. Παρεμβάσεις ευρείας κλίμακας με εγκατάσταση συστήματος ηλεκτρονικής παρακολούθησης και τηλεμετρίας για τον εξ αποστάσεως έλεγχο όλων των σημείων υδροληψίας των υδατοδεξαμενών, των αντλιοστασίων και των δικτύων ύδρευσης.

Νέο δίκτυο ύδρευσης μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος
Την κατασκευή νέου δικτύου ύδρευσης ενισχυτικό του υπάρχοντος, έργο που θα ενταχθεί προς χρηματοδότηση στο νέο επιχειρησιακό πρόγραμμα της ΠΑΜΘ δρομολογεί η Δημοτική Αρχή Σαπών. «Με την ολοκλήρωσή του θα επιλυθούν τα προβλήματα λειψυδρίας των Σαπών για τις επόμενες δεκαετίες.» τονίζει η δημοτική αρχή.

Σπάρτακος: Αναθέσεις δημοτικών έργων: ό,τι πάρεις 20+ΦΠΑ!
Την αντίθεσή του στην τακτική των απευθείας αναθέσεων εργολαβιών που επιλέγει ο Δήμος Κομοτηνής εκφράζει με ανακοίνωση της η δημοτική παράταξη Σπάρτακος κάνοντας λόγο για «πολλαπλασιασμό των αναθέσεων (αντί των διαγωνισμών), σε σχέση με το παρελθόν.»

ΑμεΑ
Διεξαγωγή Εκλογών Σωματείου ΑμεΑ ΠΕ Ροδόπης
Οι εκλογές για την ανάδειξη του νέου Διοικητικού Συμβουλίου του Σωματείου ΑμεΑ ΠΕ Ροδόπης, για συνέδρους στην Περιφερειακή Ομοσπονδία ΑμεΑ ΑΜΘ (Π.ΟΜ.Α.μεΑ.) και για σύνεδρους στην Εθνική Συνομοσπονδία ΑμεΑ (Ε.Σ.Α.μεΑ.) , λόγω του κορονοϊου, θα διεξαχθούν στο γραφείο του Σωματείου, Βασιλέως Παύλου 10 . Οι κάλπες θα είναι ανοικτές από τις 9:30 έως τις 14:00 στις 6, 7 και 8 Ιουλίου ώστε να αποφευχθεί ο συνωστισμός.
Εθελοντισμός
Πανταχού παρόντες οι εθελοντές του Ερυθρού Σταυρού
Καθημερινά παρόντες στο Δικαστικό Μέγαρο, το Σισμανόγλειο και το Θερινό Θέατρο είναι οι εθελοντές του Ερυθρού Σταυρού Παράρτημα της Κομοτηνής. «Δεν υπάρχει καμία ημέρα ηρεμίας» τονίζουν οι ίδιοι σε ανάρτηση τους στο facebook. «Κάθε μέρα οι εθελοντές είναι απανταχού παρόντες για να καλύπτουν υγειονομικά όλους τους δημόσιους χώρους που συγκεντρώνουν πολύ κόσμο και να πραγματοποιούν τις απαραίτητες θερμομετρήσεις.» αναφέρουν στην ίδια ανάρτηση. Όπως αναφέρουν οι εθελοντές, βρίσκονται καθημερινά από τις «8:30 στο Δικαστικό Μέγαρο Κομοτηνής , 9:00 στο Γενικό Νοσοκομείο Κομοτηνής «Σισμανόγλειο» και μάλιστα με δυο βάρδιες πρωινή και απογευματινή. Επίσης καλύπτουν υγειονομικά και τον κινηματογράφο στο Θερινό Δημοτικό Θέατρο Κομοτηνής».
Μητρόπολη
Στην Κερασιά ιερουργεί ο Μητροπολίτης Παντελεήμων
Στο ἑορτάζον Παρεκκλήσιο του Μητροπολιτικού Ναού του Ὁσίου Πέτρου του Ἀθωνίτου Κερασιάς ιερουργεί αυτή την ώρα ο Σεβασμιώττος Μητροπολίτης Μαρωνείας και κομοτηνής Παντελεήμων.

Μήνυμα της Κυριακής
«Το ευαγγελικό ανάγνωσμα της Κυριακής των Αγίων Πάντων καλεί τους πιστούς στο δρόμο του σταυρού, της θαρραλέας ομολογίας της πίστεως και της ειλικρινούς αγάπης προς τον Χριστό και προς τούς αδελφούς.» τονίζεται στο Μήνυμα της Κυριακής της Ιεράς Μητρόπολης Μαρωνείας και Κομοτηνής και σημειώνεται πως: «Αυτά που φαίνονται δύσκολα για τον χωρίς Χριστό άνθρωπο, γίνονται κατορθωτά με τη δύναμη του σταυρού και της αναστάσεως του Χριστού.»

Πολιτισμός – Εκδηλώσεις
Θερινός Κινηματογράφος στην Κομοτηνή

T

Η δεύτερη ταινία που θα προβληθεί στον Θερινό Κινηματογράφο στον χώρο του Θερινού Δημοτικού Θεάτρου Κομοτηνής είναι για τους μικρούς θεατές και θα προβληθεί τη Δευτέρα 15, την Τρίτη 16 και την Τετάρτη 17 Ιουνίου στις 9:15 το βράδυ. Πρόκειται για την ταινία Κινουμένων σχεδίων Ο Βασιλιάς των Λιονταριών .

Αστυνομικό Δελτίο
Συνελήφθη προχθές το μεσημέρι στην Ξάνθη, από αστυνομικούς της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. ένας ημεδαπός, διότι αφαίρεσε από την κατοχή ημεδαπού ένα τσαντάκι που περιείχε χρήματα, διάφορα έγγραφα και αντικείμενα. Στην κατοχή του δράστη βρέθηκαν το αφαιρεθέν τσαντάκι με όλα τα αφαιρεθέντα χρήματα, έγγραφα και αντικείμενα, το οποίο παρελήφθη από τον ιδιοκτήτη του.
Καιρός ΠΕΜΠΤΗ 11-06-2020
Γενικά αίθριος καιρός. Πρόσκαιρες νεφώσεις θα αναπτυχθούν τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά, με τοπικούς όμβρους και στα βόρεια μεμονωμένες καταιγίδες. Η ορατότητα τις πρωινές και βραδινές ώρες θα είναι τοπικά περιορισμένη. Οι άνεμοι στα δυτικά, κεντρικά και νότια, θα πνέουν από δυτικές διευθύνσεις 3 με 5 και στα νότια πελάγη τοπικά 6 μποφόρ. Στα υπόλοιπα από νότιες διευθύνσεις 3 με 4 μποφόρ. Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.

www.ert.gr

Keywords
κομοτηνη, ΕΡΤ, ειδήσεις, κλειστα σχολεια, ιλχάν αχμέτ, μειωση μισθων, κορονοϊός, σχολεια, ξανθη, online, gov, ιουνίου, ηλεκτρονική, αμθ, γαβριηλίδης, ζητείται, βουλη, συριζα, υπαατ, κος, χατζηδακης, δεη, ισχύ, ηλεκτρικος, νέα, αμεα, εκλογες, μεα, σταυροι, θεατρο, facebook, συλληψεις, ημεδαπός, καιρος, πεμπτη, ert, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010, υπουργειο εσωτερικων, κλειστα επαγγελματα, καθαρα δευτερα, αλλαγη ωρας, www.facebook.com, απολυσεις στο δημοσιο, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, σταυρος δημας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, θερινη ωρα, εκλογες 2012, η ημέρα της γης, τελος του κοσμου, αλλαγη ωρας 2013, των αγιων παντων, αυτοδιοικηση, βουλευτες, ημεδαπός, ζητείται, ηλεκτρονική, αμεα, βουλη των ελληνων, εθνικη, νησια, πλαισιο, προγραμμα, πυλη, σισμανογλειο, τηλεφωνο, ωρα, αμθ, απωλεια, αρωγη, αχμετ, βορεια, βραδυ, γαβριηλίδης, γινονται, δευτερα, διαστημα, δυναμη, δυνατοτητα, δημος, δηλωση, δικτυο, δοθηκε, εγγραφα, ευρω, υπαρχει, ερευνα, εσωτερικων, ζητα, ζωο, ιδια, υπηρεσιες, υφυπουργος, ιλχάν αχμέτ, κελυφος, κερασια, κυβερνηση, κυρια, κος, λογο, μεα, μειωση, νερο, οικογενεια, πεμπτη, ποιοτητα, προβληματα, ρευμα, σπαρτακος, σχεδιο, σχολειο, τριτη, υπαατ, υδρευση, ισχύ, φαναρι, φαινονται, χρηστος, ωρες, μποφορ, δημητρης, δημοτικα, ενωση, gov.gr, gov, ηπειρωτικα, υπουργειο, ιουνίου, κινηματογραφος, κλειστο, κωστας, νοσοκομειο, online, θεματα, θερμοκρασια
Τυχαία Θέματα