Απόλυτη πλειοψηφία για Μακρόν αλλά «κέρδισε» η αποχή

09:03 19/6/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Τα τελικά αποτελέσματα ανακοινώθηκαν τα ξημερώματα και όπως αναμενόταν, το κόμμα του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, République en Marche (REM) σε συμμαχία με το MoDem εξασφαλίζουν την απόλυτη πλειοψηφία στην Γαλλική Εθνοσυνέλευση με 341 από 566 έδρες, εξαιρουμένων 11 εδρών των Γάλλων του εξωτερικού. Ωστόσο, αυτό που προκαλεί εντύπωση είναι το ποσοστό της αποχής που διαμορφώθηκε στο 56,83% και συνιστά ρεκόρ για την Γαλλία. Ο Μακρόν δεν έχει τη νομιμοποίηση λόγω αποχής, υποστηρίζουν

παράλληλα οι ηγέτες της άκρας δεξιάς Μαρίν Λεπέν αλλά και του αριστερού κόμματος Ανυπότακτη Γαλλία, Ζαν-Λικ Μελανσόν.

Το REM καταλαμβάνει 300 έδρες και το MoDem 41.

Doté d'une majorité nette, Macron a les mains libres #AFP pic.twitter.com/HPReOQft5S

— Agence France-Presse (@afpfr) June 19, 2017

Στην δεξιά, το κόμμα Les Republicains (LR) καταλαμβάνουν 113, το UDI (Union des démocrates et indépendants) 16 και τα διάφορα μικρότερα κόμματα της δεξιάς 6.
Στην αριστερά, το Σοσιαλιστικό Κόμμα διαθέτει πλέον 290 έδρες, η Ανυπότακτη Γαλλία 17, τα μικρότερα κόμματα της αριστεράς 11, το Κομμουνιστικό Κόμμα 10 και το PRG (Ριζοσπαστικό Κόμμα της Αριστεράς) 3.
Το Εθνικό Μέτωπο καταλαμβάνει 8 έδρες.
Υπάρχουν επίσης 5 τοπικοί βουλευτές, ένας οικολόγος, ένας βουλευτής της παράταξης Debout la France και ένας ακόμη της άκρας δεξιάς.

AP Photo/Francois Mori

Συνολικά, 223 γυναίκες εξελέγησαν βουλευτές στην νέα Γαλλική Εθνοσυνέλευση έναντι 155 στην απερχόμενη βουλή μετά την ολοκλήρωση και του δεύτερου γύρου των βουλευτικών εκλογών.
Οι γυναίκες αντιπροσωπεύουν το 38,65% των μελών της Εθνοσυνέλευσης, ποσοστό ρεκόρ, το 46,45% των βουλευτών της République en Marche, το 46,34% του συμμάχου της MoDem, το 23,89% του κόμματος Les Républicains, ενώ και οι τρεις έδρες του PRG (Parti Radical de Gauche) καταλαμβάνονται από γυναίκες.

Ο Ζαν-Κριστόφ Καμπαντελίς ανακοίνωσε ότι παραιτείται από την ηγεσία του Σοσιαλιστικού Κόμματος, μετά την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας του δεύτερου γύρου των βουλευτικών εκλογών στην Γαλλία.

French Socialists suffer 'unprecedented' drubbing at the polls pic.twitter.com/wGsbbpgG9C

FRANCE 24 English (@France24_en) June 11, 2017

«Απόψε, παρά την ανησυχητική αποχή, ο θρίαμβος του Εμανουέλ Μακρόν είναι αδιαμφισβήτητος. Ωστόσο ο θρίαμβος αυτός έχει μία τεχνητή πλευρά, διότι όλα τα προβλήματα της χώρας μας δεν θα διευθετηθούν με ένα μαγικό ραβδί», πρόσθεσε ο πρώην πρώτος γραμματέας των Σοσιαλιστών.

EPA/ARNOLD JEROCKI

Η επικεφαλής του Εθνικού Μετώπου Μαρίν Λεπέν, δήλωσε ότι η υψηλή αποχή στην ψηφοφορία αποδυναμώνει την νομιμοποίηση του νέου κοινοβουλίου, προσθέτοντας ότι ο Εμανουέλ Μακρόν διαθέτει την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, αλλά οι ιδέες του αποτελούν «μειοψηφία» στη χώρα.

AP Photo/Claude Paris

Από την πλευρά του και ο επικεφαλής του κόμματος Ανυπότακτη Γαλλία Ζαν -Λικ Μελανσόν, δήλωσε ότι η κοινοβουλευτική πλειοψηφία του κόμματος του Εμανουέλ Μακρόν δεν έχει την νομιμοποίηση για την διάλυση του εργασιακού νόμου και προειδοποίησε ότι θα υπάρξει «κοινωνική αντίσταση» στα μεταρρυθμιστικά σχέδια του Μακρόν.

«Οι Γάλλοι προτίμησαν την ελπίδα από την οργή»

«Οι Γάλλοι στην μεγάλη τους πλειοψηφία προτίμησαν την ελπίδα από την οργή, την αισιοδοξία από την απαισιοδοξία και την εμπιστοσύνη από την αναδίπλωση», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Εντουάρ Φιλίπ μετά την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας του δεύτερου γύρου των βουλευτικών εκλογών.

Το ιστορικό ρεκόρ αποχής, αποδίδεται πάντως στην βεβαιότητα της επικράτησης του κόμματος του Μακρόν, την κόπωση από τον εκλογικό μαραθώνιο που ξεκίνησε τον περασμένο Οκτώβριο από τις προκριματικές εκλογές στην γαλλική δεξιά και την αυξανόμενη αδιαφορία για την πολιτική.

«Ο Εμανουέλ Μακρόν κατόρθωσε να φέρει τη Γαλλία στο επίκεντρο της ευρωπαϊκής σκηνής»

Ήταν ο μόνος υποψήφιος, που υπερασπίσθηκε χωρίς περιστροφές την ΕΕ και το ευρωπαϊκό όραμα, κατατροπώνοντας την ακροδεξιά αντίπαλό του Μαρίν Λεπέν.
«Κερδίζοντας απέναντι στην Μαρίν Λεπέν για το ευρωπαϊκό πρόγραμμα, ο Μακρόν διεκδικεί μια νομιμότητα, που δεν έχει προηγούμενο από την εποχή του Μάαστριχτ», δηλώνει ο Τιερί Σοπέν του Ιδρύματος ευρωπαϊκών μελετών «Robert Schuman».

The hopes of France, Europe and centrists everywhere are resting on Emmanuel Macron

— The Economist (@TheEconomist) June 19, 2017

Βέβαια, οι συγκυρίες, κυρίως στον τομέα της διπλωματίας, τον έχουν ιδιαίτερα ευνοήσει : oι Ηνωμένες Πολιτείες του Τραμπ, προειδοποίησαν για την αποδέσμευση τους στον στρατιωτικό τομέα , προκαλώντας μια νέα ευαισθητοποίηση των Ευρωπαίων για την ανάγκη μιας ευρωπαϊκής άμυνας. Το Brexit έχει σαν συνέπεια μια νέα κινητοποίηση για την τόνωση της ευρωζώνης.
Η σαφής αντιπάθεια του Τραμπ προς την Άνγκελα Μέρκελ, η συνάντηση κορυφής τέλη Μαΐου του ΝΑΤΟ, η πρόσκληση του Βλαντιμίρ Πούτιν στις Βερσαλίες, ήταν εκπληκτικές ευκαιρίες για να κερδίσει το «πάνω χέρι» στον διπλωματικό τομέα και να αναπτύξει πρωτοβουλίες, επισημαίνουν αναλυτές.

ΠΗΓΗ:ΑΠΕ

Σχετική είδηση:Γαλλία: Πλειοψηφία για τον Μακρόν – Ρεκόρ για την αποχή (video)

Keywords
Τυχαία Θέματα