Αποκατάσταση και αξιοποίηση της Υπαίθριας Αγοράς Λέρου

11:04 14/3/2019 - Πηγή: ΕΡΤ

Την ένταξη της αποκατάστασης του κτιρίου της Υπαίθριας Αγοράς στο Λακκί της Λέρου και την ανάδειξή του ως Διαδραστικό Μουσείο Αγροδιατροφής, στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα, Καινοτομία», υπέγραψε το Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης.
Το έργο είναι προϋπολογισμού 2 εκ. ευρώ.
Οι χώροι του μουσείου θα αναπτυχτούν σε 5 επίπεδα:
-Στον ισόγειο χώρο, θα λειτουργεί η υποδοχή, η Ακαδημία, που θα φιλοξενεί εργαστήρια για την εκπαίδευση των επισκεπτών σε θέματα διατροφής, ένας ειδικός χώρος παιχνιδιού για τα σχολεία

που θα επισκέπτονται το Μουσείο καθώς και κυλικείο με τοπικά προϊόντα και πωλητήριο εκθεμάτων.
-Στον Α’ Όροφο θα αναπτύσσεται ο κύριος χώρος της έκθεσης που θα επεκτείνεται και στο δώμα της λότζιας καθώς και στο δώμα του Β΄ ορόφου.
-Στον Β΄ όροφο θα φιλοξενείται ο κήπος του Μουσείου (200 τ.μ.) με εκπαιδευτικό χαρακτήρα.
-Στον Γ’ όροφο του Πύργου θα διαμορφωθεί ο χώρος της βιβλιοθήκης και του αρχείου για την ιστορία της Λέρου ενώ στον Δ’ όροφο θα διαμορφωθεί αίθουσα συνεδριάσεων.
-Περιμετρικά της στοάς, στο ισόγειο του κτιρίου, θα υπάρχει χώρος έκθεσης και προβολής τοπικών προϊόντων. Στο χώρο αυτό πρόκειται να μισθωθούν πάγκοι σε τοπικές επιχειρήσεις για την προβολή, προώθηση αλλά και πώληση τοπικών προϊόντων. Οι πάγκοι αυτοί θα βρίσκονται ανάμεσα στα κατακόρυφα συστήματα έκθεσης της στοάς με σκοπό την ένταξη και ενσωμάτωση της ιστορίας, του πολιτισμού και της διατροφής σε ένα ενιαίο σύνολο.
Με την ολοκλήρωση των παρεμβάσεων, το κτίριο θα είναι πλήρως λειτουργικό ως ένας σύγχρονος πολιτιστικός πολυχώρος καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, δίνοντας μια σημαντική ώθηση στην πολιτιστική ζωή του νησιού.
Ο δήμαρχος Λέρου, Μιχάλης Κόλιας, εξέφρασε τις ευχαριστίες του στην Ειδική Γραμματέα του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης του υπουργείου Οικονομίας, Ευγενία Φωτονιάτα και στον Αναπληρωτή Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Νεκτάριο Σαντορινιό.

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα