Απογοήτευση λόγω… ΠΣΕΑ για τους παγετόπληκτους αγρότες του Τυρνάβου

18:31 20/9/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Απογοητευμένος δήλωσε από τα αποτελέσματα της συνάντησης που πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας, τον δήμαρχο Τυρνάβου, τους βουλευτές αλλά και εκπροσώπους των αγροτών ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Λυγαριάς Χρ. Τσιτσιρίγκος. Ο κ. Τσιτσιρίγκος μιλώντας στην ΕΡΤ Λάρισας, τόνισε ότι το μεγαλύτερο μέρος των αποζημιώσεων στις δενδρώδεις καλλιέργειες από τον παγετό του περασμένου Μαρτίου θα δοθεί μέσω των ΠΣΕΑ

και όχι μέσω του Ταμείου για την κλιματική αλλαγή.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι θα πάρουμε ψίχουλα ως αποζημίωση, εξήγησε ο κ. Τσιτσιρίγκος, ο οποίος τόνισε παράλληλα ότι το μέγεθος της καταστροφής το έχει διαπιστώσει με τα ίδια του τα μάτια και ο διοικητής του ΕΛΓΑ Φ. Κουρεμπές, ο οποίος επισκέφθηκε δύο φορές ο ίδιος τις πληγείσες περιοχές επικεφαλής κλιμακίου.
Οι ζημιές στις καλλιέργειες της επαρχίας Τυρνάβου διαπιστωμένα πλέον από την παραγωγή που συγκομίσαμε κυμαίνονται από 50% – 90%, υπογράμμισε ο κ. Τσιτσιρίκος και πρόσθεσε ότι αυτό που ζητούν οι αγρότες είναι να αποζημιωθούν από τον ΕΛΓΑ για τον παγετό. «Οι αποζημιώσεις αυτές δεν επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό. Δεν αφαιρούμε χρήματα από κάποια άλλη κοινωνική ομάδα. Ζητάμε να αποζημιωθούμε από τα χρήματα που πληρώνουμε ως εισφορά στον ΕΛΓΑ για να έχουμε κάλυψη από φυσικές καταστροφές».
Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Λυγαριάς ανέφερε για το θέμα των ΠΣΕΑ ότι θα εξοικονομηθεί ένα κονδύλι της τάξεως των 15 – 16 εκατομμυρίων ευρώ από το πρόγραμμα των ΠΣΕΑ το οποίο θα διανεμηθεί στο σύνολο της επικράτειας. «Οι ζημιές που έγιναν στο σύνολο της επικράτειας στην αγροτική παραγωγή από τον παγετό του Μαρτίου είναι πολύ μεγάλες και το κονδύλι αυτό ισοδυναμεί με ψίχουλα για τους πληγέντες αγρότες» είπε ο κ. Τσιτσιρίγκος και διευκρίνισε ότι θα γίνει ενημερωτική σύσκεψη των αγροτών για τα αποτελέσματα της συνάντησης στο υπουργείο για να αποφασιστούν στη συνέχεια οι τρόποι αντίδρασης.

Keywords
Τυχαία Θέματα