Απογευματινή Ενημέρωση ΕΡΤ Κομοτηνής 6-05-2020

19:00 6/5/2020 - Πηγή: ΕΡΤ

Πρωτογενής Τομέας
Οι πληγέντες από το χαλάζι Αγρότες μπορούν να κάνουν δηλώσεις
Στους κατά τόπους ανταποκριτές του ΟΓΑ στους Δήμους θα μπορούν οι πληγέντες Αγρότες από την πρόσφατη χαλαζόπτωση στην οριακή γραμμή των Δήμων Αρριανών και Μαρωνείας Σαππών, να προσκομίσουν τις πρόχειρες δηλώσεις με τις ζημιές που υπέστησαν. Όταν περάσει το διάστημα των απαγορεύσεων με τον κορονοϊό, οι ειδικοί του ΕΛΓΑ θα κάνουν και την επίσημη καταγραφή των ζημιών για τις αποζημιώσεις.
Η

καταστροφή δεν είναι μεγάλη ευτυχώς, καθώς τα φυτά βρίσκονται στο βλαστικό στάδιο, του βαμβακιού, του ηλίανθου. Ωστόσο, επλήγησαν σιτηρά, δενδρώδεις καλλιέργειες και κηπευτικά. Τα καπνοσπορεία δεν αποζημιώνονται». Αυτό τόνισε μιλώντας στην ΕΡΤ Κομοτηνής ο προϊστάμενος των Εκτιμήσεων του ΕΛΓΑ Θράκης Δημήτρης Πανταζής.

Eνεργοποιείται η δράση «Λειτουργία Κέντρων Μελισσοκομίας»
O Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης με κύριο γνώμονα την προώθηση και την ανάδειξη του κλάδου της μελισσοκομίας στη χώρα μας, υπέγραψε την απόφαση με την οποία ενεργοποιείται η δράση, «Λειτουργία Κέντρων Μελισσοκομίας», στο πλαίσιο υλοποίησης του Εθνικού Μελισσοκομικού Προγράμματος 2020 – 2022.
Με τη συγκεκριμένη απόφαση στηρίζεται εμπράκτως η συνέχιση της λειτουργίας των Κέντρων Μελισσοκομίας ανά τη χώρα και δια μέσου της παροχής χρηματοδότησης ύψους 2.700.000 με σκοπό την τεχνική στήριξη, ενημέρωση και εκπαίδευση των μελισσοκόμων και την αποτελεσματική υλοποίηση των δράσεων του Μελισσοκομικού Προγράμματος.
Δικαιούχοι για την υλοποίηση της δράσης 1.1 είναι αγροτικοί – μελισσοκομικοί συνεταιρισμοί, και μελισσοκομικοί σύλλογοι.
Κόμματα
Τηλεδιάσκεψη εκπροσώπων αγροτών και κτηνοτρόφων με τον πρώην υπουργό Στ. Αραχωβίτη και τον βουλευτή Δ. Χαρίτου, πραγματοποιήθηκε την Τρίτη.
Ο κ. Χαρίτου ζήτησε από τον πρώην Υπουργό
να καταθέσει η κοινοβουλευτική ομάδα επίκαιρη επερώτηση στη Βουλή, για τα ζητήματα του πρωτογενούς τομέα και των κτηνοτρόφων.
Επίσης Ο κ. Χαρίτου κάλεσε από κοινού του φορείς των Αγροτών και των κτηνοτρόφων να διεκδικήσουν από κοινού
• Την κατασκευή αρδευτικών έργων, με πρώτο την ένταξη και κατασκευή του Φράγματος Κομψάτου στη νέα Προγραμματική Περίοδο 2022-2027, καθώς ως γνωστόν αυτήν την χρονιά θα αξιολογηθούν από το αρμόδιο υπουργείο -ΥΠΑΑΤ- ποια από τα μεγάλα έργα στην Ελλάδα θα ενταχθούν.
• Ένα ειδικό πρόγραμμα στήριξης της καλλιέργειας καπνού, Ένα ειδικό πρόγραμμα ανόρθωσης της κτηνοτροφίας.

Επαγγελματίες
Στις άδειες καρέκλες της εστίασης και η Κομοτηνή
Στο κίνημα της άδειας καρέκλας θα συμμετέχει και η Κομοτηνή, που ξεκίνησε ευρωπαϊκές πόλεις θα συμμετέχει και η Κομοτηνή σήμερα μαζί με άλλες 70 πόλεις της Ελλάδας.
Συγκεκριμένα στις 7 το απόγευμα οι επαγγελματίες της εστίασης θα τοποθετήσουν άδειες καρέκλες στην πλατεία της Κομοτηνής, όπου θα αναγράφεται από ποιο συγκεκριμένο κατάστημα είναι.
Με αυτόν τον τρόπο οι εστιάτορες θέλουν να δείξουν στην Πολιτεία πόσο έχουν πληγεί από την καραντίνα και ζητούν επι πλέον τετραγωνικά μέτρα χωρίς τέλη, προκειμένου να μειώσουν την ζημιά.

Μουδιασμένη η αγορά στο άνοιγμα μετά την καραντίνα

Στο μεταξύ μουδιασμένη ήταν η αγορά την πρώτη μέρα επαναλειτουργίας μετά από την πολυήμερη καραντίνα.
Οι περισσότερες επιχειρήσεις θα ανοίξουν στις 11 Μάη, ενώ σύμφωνα με την πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Κομοτηνής, Κυριακή Κωνσταντινίδου, οι καταστηματάρχες έχουν εφοδιασθεί με μάσκες και αντισηπτικά και γάντια για την εξυπηρέτηση του κοινού.
Καλό θα είναι όπως είπε η κ. Κωνσταντινίδου, έξω από κάθε εμπορικό κατάστημα να αναγράφεται πόσοι πελάτες μπορούν να είναι μέσα, με βάση το εμβαδόν του.
Τέλος η κ. Κωνσταντινίδου επικρότησε το γεγονός πως πολλοί επαγγελματίες της ένδυσης και άλλων ειδών, στράφηκαν τις μέρες των περιορισμών στο ηλεκτρονικό εμπόριο, αυξάνοντας κατά πολύ το μόλις 10% ποσοστό των επιχειρήσεων, που είχε τέτοιου είδους συναλλαγές με το κοινό, κάτι που βεβαίως και θα συνεχισθεί.

ΟΕΒΕ Ξάνθης: Κάλεσμα για κοινή καμπάνια ενημέρωσης πολιτών με τον Δήμο Ξάνθης
Ο ΟΕΒΕ Ξάνθης κάνει κάλεσμα για συζήτηση μέσω τηλεδιάσκεψης, στο Δήμο Ξάνθης για την συμμετοχή του Δήμου σε μια πρωτοβουλία για την δημιουργία από κοινού καμπάνιας ενημέρωσης για παρότρυνση-πληροφόρηση των συνδημοτών, αφενός μεν να ενισχύσουν την τοπική οικονομία, αφετέρου ταυτόχρονα να ακολουθούνται πιστά οι κανόνες υγιεινής έτσι όπως έχουν ανακοινωθεί απο τους αρμόδιους φορείς προς αποφυγήν εξάπλωσης εκ νέου του ιού.
«Μέλημά μας είναι να μην χαθεί καμία θέση εργασίας στον Νομό μας, να μην δούμε άλλα λουκέτα επιχειρήσεων», αναφέρει η ανακοίνωση της ΟΕΒΕ Ξάνθης.

Αυτοδιοίκηση

«Κατεδαφίστε το ετοιμόρροπο σπίτι πριν θρηνήσουμε θύματα»
Την αγανάκτησή τους εξέφρασαν κάτοικοι της οδού Χαριουπόλεως στην Κομοτηνή, μιλώντας στο σταθμό μας, για την αδιαφορία που έχει επιδείξει μέχρι στιγμής η Πολεοδομία και ο Δήμος, για το ετοιμόρροπο σπίτι που βρίσκεται στην συγκεκριμένη οδό στον αριθμό 1.
Οι κάτοικοι εδώ και αρκετά χρόνια-2012- κάνουν κινήσεις με ην πιο πρόσφατη ένα χρόνο πριν, να έχουν μαζέψει υπογραφές και ζητούν να ενεργήσουν οι αρμόδιοι και να προχωρήσουν άμεσα στην κατεδάφιση του ετοιμόρροπου σπιτιού, καθώς υπάρχουν σοβαρότατοι κίνδυνοι για τα παιδιά που παίζουν, για τους διερχόμενους πολίτες και αυτοκίνητα.
Δεν έχουμε καμμία ειδοποίηση από την Πολεοδομία και υποσχέσεις χωρίς αντίκρυσμα από τον πρώην και νυν Δήμαρχο, τονίζουν οι κάτοικοι, οι οποίοι κάνουν το ρόλο του χωροφύλακα στα παιδιά και του τροχονόμου στα αυτοκίνητα να μην σταθμεύουν στο συγκεκριμένο σημείο.

Δήμος Αβδήρων: Ξεκινά η επαναλειτουργία λαϊκών αγορών από σήμερα Τετάρτη στο Δήμο Αβδήρων.

O Δήμος Αβδήρων προχωρά στη διαμόρφωση οκτώ παιδικών χαρών σε οικισμούς του Δήμου.
Πρόκειται για την ένταξη του έργου Προμήθεια – τοποθέτηση εξοπλισμού για την αναβάθμιση παιδικών χαρών σε οκτώ οικισμούς του Δήμου Αβδήρων», στο χρηματοδοτικό πρόγραμμα του Πράσινου Ταμείου του Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας, προϋπολογισμού 225.000 €.

Εκπαίδευση
ΕΛΜΕ Ξάνθης: Τρίωρες συνεχόμενες στάσεις εργασίας
Η ΕΛΜΕ Ξάνθης με ανακοίνωση πραγματοποίησε τρίωρη στάση εργασίας (11πμ-2μμ) συμπληρωματικής των τρίωρων στάσεων που κήρυξε η ΟΛΜΕ για τις τρεις πρώτες ώρες του σχολικού προγράμματος ημερήσιων και εσπερινών σχολείων για σήμερα ως πρώτο βήμα αντίδρασης τόσο για το άνοιγμα των σχολείων όσο και για το κατατεθέν νομοσχέδιο.
Οι καθηγητές ξεκαθάρισαν πως δεν υλοποιούν την προφορική εντολή περί ζωντανής αναμετάδοσης των μαθημάτων.

Κοινωνία των Πολιτών

Yποψήφια για το βραβείο Ευρωπαίου Πολίτη η ομάδα εθελοντών 3D Print Covid-19 Xanthi Team
Υποψήφια για το βραβείο του Ευρωπαίου Πολίτη είναι η ομάδα εθελοντών Ξάνθης, που ξεκίνησε την εκτύπωση τρισδιάστατων μασκών για τον κορονοϊό και τις διένειμε δωρεάν στους υγειονομικούς και κυρίως στις ΜΕΘ.
Η σχετική πρόταση κατατέθηκε στο Ευρωκοινοβούλιο από την ευρωβουλευτή της ΝΔ-ΕΛΚ ,Μαρία Σπυράκη.Το βραβείο του Ευρωπαίου Πολίτη απονέμεται κάθε χρόνο σε πολίτες που υπηρετούν και υποστηρίζουν με τη δραστηριότητά τους τις αρχές και τις ιδρυτικές αξίες της ΕΕ.
Ο εμπνευστής της, Κομνηνός Γκάρμπας, καρδιολόγος από την Ξάνθη, σκέφτηκε να αξιοποιηθούν τρισδιάστατοι εκτυπωτές που υπήρχαν σε αχρησία πλέον λόγω κλεισίματος των καταστημάτων.

Επιχειρήσεις Αλληλεγγύη
Πλαστικά Θράκης: δωρίζουν το 50% της παραγωγής μασκών σε ανθρώπους που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να προμηθευτούν μάσκες
Το Διοικητικό Συμβούλιο του Oμίλου Πλαστικά Θράκης, αποφάσισε να στηρίξει συνανθρώπους που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να προμηθευτούν τις απαραίτητες για την προστασία τους μάσκες, δωρίζοντας το 50% της παραγωγής χειρουργικών μασκών των μηνών Μαΐου και Ιουνίου.
Πολιτισμός

Διαδικτυακές συναυλίες διοργανώνει η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Πολιτισμού Παιδείας και Αθλητισμού Κομοτηνής.

Συγκεκριμένα
Δίνει τη δυνατότητα σε ολιγομελή σχήματα, να εμφανιστούν σε ένα κύκλο διαδικτυακών συναυλιών, που θα μεταδίδονται σε livestream από της σελίδα της ΔΚΕΠΠΑΚ στο Facebook.
Το Σάββατο 9 Μαΐου, στις 8.30 μ.μ., θα μεταδοθεί η συναυλία του σχήματος του Νίκου Βερβερίδη, με τον Κυριάκο Πετρά και το Γιώργο Παγκοζίδη.
Την Κυριακή στις 8:30 μ.μ., θα μεταδοθεί η συναυλία του Γιάννη Κουλαουζίδη και της Αναστασίας Βασιλειάδου.
Οι πολίτες της Κομοτηνής, το μόνο που έχουν να κάνουν, είναι την ώρα των συναυλιών να είναι στη σελίδα της ΔΚΕΠΠΑΚ στο Facebook προκειμένου να τις παρακολουθήσουν ζωντανά στις οθόνες τους.
Αθλητική Ενημέρωση
Απολυμάνσεις στο προπονητικό κέντρο της ΠΑΕ Ξάνθη από το Δήμο Ξάνθης
Ξεκίνησε η αντιστροφή μέτρηση και για τις προπονήσεις του ΑΟ Ξάνθης, για το λόγο αυτό ο Δήμος Ξάνθης σε συνεργασία με τη ΠΑΕ Ξάνθης πραγματοποίησε απολυμάνσεις στις προπονητικές εγκαταστάσεις στα Πηγάδια.

www.ert.gr

Keywords
ΕΡΤ, ενημερωση, σταση εργασιας, ογα, ελγα, δραση, γνώμονα, βουλη, νέα, ελλαδα, κομοτηνη, συγκεκριμένο, συμμετοχή, ελμε, ολμε, σχολεια, print, xanthi, team, ξανθη, μαΐου, ιουνίου, facebook, ert, αλλαγη ωρας, www.facebook.com, Καλή Χρονιά, εκλογες 2012, η ημέρα της γης, ελγα αποζημιωσεις, αλλαγη ωρας 2012, αλλαγη ωρας 2013, ανοιγμα σχολειων, δημος ξανθης, αυτοκινητα, βημα, δωρεαν, ελγα, ογα, οθονες, οικονομια, ολμε, πλαισιο, προγραμμα, φυτα, ωρα, αγορα, αδιαφορια, βοριδης, βρισκεται, γαντια, γεγονος, γνώμονα, διαστημα, δυνατοτητα, δημος, δηλωσεις, ειπε, εκπαιδευση, εκτυπωτες, ελμε, εργα, εξυπηρετηση, ζημια, ειδοποιηση, υπηρχαν, κηπευτικα, λογο, μαη, μαΐου, μαρια, ομαδα, οκτω, παιδια, πετρα, πλαστικα, πολεοδομια, πολιτεια, ρολο, σαββατο, συγκεκριμένο, συζητηση, συμμετοχή, σπιτι, συλλογοι, σχηματα, τριτη, υπαατ, υλοποιηση, ωρες, δημητρης, χωρα, υπουργειο, ιουνίου, κυριακη, πηγαδια, print, team, βεβαιως, xanthi, ξεκινησε
Τυχαία Θέματα