Το μήνυμα του Πρωθυπουργού από την Ιθάκη για την αρχή της μεταμνημονιακής εποχής

08:24 21/8/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

Από την Ιθάκη ο Αλέξης Τσίπρας απηύθυνε πριν από λίγο μήνυμα για το τέλος της «μνημονιακής περιπέτειας» της χώρας.

Ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται αναφέρθηκε στις θυσίες στις οποίες υποβλήθηκαν οι πολίτες της χώρας κατά την περίοδο της κρίσης και θα επιδιώξει να στείλει ένα μήνυμα ελπίδας.

Η κυβέρνηση επικεντρώνεται στην επόμενη ημέρα, τόσο σε

πολιτικό επίπεδο -με ενδεχόμενο ανασχηματισμό– όσο και σε οικονομικό επίπεδο ενόψει της ΔΕΘ.

Την επιτυχή ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος βοήθειας χαιρέτισε η Καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ, χαρακτηρίζοντας το μνημόνιο ως «ένα καλό παράδειγμα ευρωπαϊκής αλληλεγγύης».

Σε ανακοίνωσή της η Γερμανίδα πολιτικός εξήρε τα επιτεύγματα της ελληνικής οικονομίας, καθώς «η ανάπτυξη επανήλθε και οι επενδύσεις αυξάνονται και πάλι».

Για τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Όλαφ Σολτς τα δανειακά προγράμματα για τη διάσωση της Ελλάδας συνιστούν επιτυχία. Όπως ενδεικτικά δηλώνει στην εφημερίδα Handelsblatt «οι σκοτεινές προβλέψεις των προφητών της κατάρρευσης δεν επιβεβαιώθηκαν».

Το «κουράγιο» και την «αξιοπρέπεια» του ελληνικού λαού κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης χαιρέτισε με μήνυμά του στο Twitter ο Εμανουέλ Μακρόν, διαβεβαιώνοντας ότι η Γαλλία «παραμένει στο πλευρό» της Ελλάδας ώστε «να οικοδομήσουμε από κοινού, μαζί με τους εταίρους μας, το μέλλον της ΕΕ».

Μετά από σχεδόν 9 χρόνια κρίσης, βάναυσης λιτότητας και πολιτικής αναταραχής, ολοκληρώνεται στην Ελλάδα το τελευταίο από τα 3 προγράμματα διάσωσης, γράφει σε κύριο άρθρο του το «Bloomberg».

Σημειώνει ότι η κρίση χρέους κατέδειξε όχι μόνο την δημοσιονομική κακοδιαχείριση της Ελλάδας, αλλά και τον τρόπο με τον οποίο την προκάλεσαν κυρίως οι γερμανικές και γαλλικές τράπεζες.

Η κυβέρνηση δεν βρήκε λέξη να πει για τη δήλωση του επικεφαλής του ESM ότι «όχι μόνο διέκοψε, αλλά και αντέστρεψε τις μεταρρυθμίσεις το πρώτο μισό του 2015, με μεγάλο κόστος για την χώρα», σχολίασε η ΝΔ.

Ο Κ. Μητσοτάκης είναι πράγματι δύσκολο να αποδεχτεί σήμερα την πραγματικότητα του τέλους των μνημονίων, καθώς αποτελεί για αυτόν την απόλυτα πολιτική ακύρωση, απάντησε το Μαξίμου.

Δεν είναι ώρα για πανηγυρισμούς σημειώνουν τα κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης.

Σήμερα εξάλλου με απόφαση του προέδρου των Ανεξάρτητων Ελλήνων και υπουργού Εθνικής ‘Άμυνας Πάνου Καμμένου συγκαλείται στις 13:00, κοινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και της Εκτελεστικής Επιτροπής των Ανεξάρτητων Ελλήνων.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ

Σχετική ειδηση: Μήνυμα του Πρωθυπουργού την Τρίτη για την έξοδο από τα μνημόνια (video)

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα