«Από τη σιωπή της προθήκης στο θεατρικό λόγο»

12:57 18/10/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

«Από την σιωπή της προθήκης στο θεατρικό λόγο» είναι ο τίτλος της νέας δράσης του Μουσείου Μπενάκη, που θα παρουσιάζεται κάθε Τρίτη, από τις 8 Νοεμβρίου 2016 ως τις 28 Μαρτίου 2017. Η πρωτότυπη αυτή συνεργασία του Μουσείου Μπενάκη με το Εθνικό Θέατρο συνδυάζει την περιήγηση στο μουσείο με την ευχαρίστηση που προσφέρει μια θεατρική παράσταση και αφήγηση.

Με «οδηγό» τα δραματοποιημένα κείμενα των ηθοποιών, τα εκθέματα του μουσείου

θα αφηγούνται την ιστορία τους. Ένα πολύπτυχο κεντητό φουστάνι από την Κρήτη του 17ου αιώνα, ένα πρότυπο Έλληνα αγωνιστή που εικονίζει η ελαιογραφία του Μουσείου, ένα αττικό ερυθρόμορφο αγγείο των μέσων του 5ου αιώνα π.Χ. που απεικονίζει την σκηνή ενός εφήβου που αναχωρεί για τον πόλεμο, ασημένια πιάτα με μυθολογικά θέματα και κουτάλια με ρήσεις αρχαίων σοφών, είναι μερικά από τα πολύτιμα αντικείμενα που θα «μιλήσουν» στο μουσείο.

«Πρόκειται για μια πρωτοποριακή για τα ελληνικά δεδομένα δράση, στην οποία έρχονται σ’ επαφή δύο χώροι που φαινομενικά δεν έχουν καμία σχέση», ανέφερε η Ειρήνη Γερουλάνου από την πλευρά του Μουσείου Μπενάκη σε σχετική συνέντευξη Τύπου. Ο αναπληρωτής καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού θεάτρου Θοδωρής Αμπαζής, από τη μεριά του, ευχήθηκε η δράση αυτή να είναι η αρχή μίας …«τρελής» συνεργασίας ανάμεσα στους δύο οργανισμούς.

Οι παραστάσεις, θα εστιάσουν στις συλλογές που φιλοξενούνται στο κεντρικό κτίριο του Μουσείου (αρχαία ελληνική, βυζαντινή, συλλογή νεοελληνικού πολιτισμού και ιστορικών κειμηλίων). Την αφορμή για την παράσταση θα δίνει κάθε φορά ένα αντικείμενο από κάθε συλλογή, ενώ πριν από αυτή, ο επιμελητής κάθε συλλογής θα παρουσιάζει κάθε αντικείμενο που θα πρωταγωνιστεί στις παραστάσεις.

Ο Σκηνοθέτης του εγχειρήματος, Στρατής Πανούριος, αναφέρει χαρακτηριστικά: «Σκηνικό της κάθε παράστασης θα αποτελεί ο ίδιος ο χώρος του Μουσείου με στόχο έναν δημιουργικό διάλογο ανάμεσα στους ηθοποιούς και τα αντικείμενα». Από τη μεριά της, η επιμελήτρια της Προϊστορικής, Αρχαίας Ελληνικής και Ρωμαϊκής Συλλογής του Μουσείου Μπενάκη, Ειρήνη Παπαγεωργίου, επισημαίνει: «Κείμενα, όχι κατ’ ανάγκην θεατρικά, γραμμένα κοντά στον χρονολογικό ορίζοντα των αντικειμένων, φωτίζουν όψεις που δεν γίνονται αμέσως αντιληπτές, αποκαλύπτοντας το συναισθηματικό φορτίο που θα συνόδευε την χρήση τους ή και την ίδια την δημιουργία τους».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα