«Από πέτρα και χρόνο» στην ΕΡΤ1 – Συνέντευξη με τον ηθοποιό Λευτέρη Ελευθεριάδη

09:36 13/10/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

Σε σπουδαίες ιστορικές και πολιτιστικές κοινότητες του παρελθόντος, που στέκουν ζωντανές στο πέρασμα των αιώνων, ξεναγεί τους τηλεθεατές ο νέος κύκλος εκπομπών της σειράς ντοκιμαντέρ «Από πέτρα και χρόνο», που μεταδίδεται κάθε Κυριακή στις 12:30, από την ΕΡΤ1, με παρουσιαστή τον Λευτέρη Ελευθεριάδη.

Συνέντευξη στην Ασπασία Κακολύρη

Για τα νέα επεισόδια της εκπομπής, που επισκέπτεται περιοχές με ιδιαίτερα ιστορικά,

πολιτιστικά και γεωμορφολογικά χαρακτηριστικά, εισχωρώντας στη βαθύτερη, στην αθέατη ατμόσφαιρα των τόπων όπου ο χρόνος και η πέτρα -σε μια αιώνια παράλληλη πορεία- άφησαν βαθιά ίχνη πολιτισμού και ιστορίας, μιλάει ο ηθοποιός και παρουσιαστής Λευτέρης Ελευθεριάδης.

«Τα ντοκιμαντέρ αυτά γίνονται όχι μόνο με το μυαλό, αλλά κυρίως με την ψυχή και την καρδιά μας. Κάθε τόπος έχει τη δική του ατμόσφαιρα. Η δική μας δουλειά είναι να αποκαλύψουμε την αυθεντική εικόνα και παράδοση και να φανερώσουμε τον καταλυτικό ανθρώπινο παράγοντα που διαχρονικά παράγει πολιτισμό. Μέσα σε όλα αυτά υπάρχει μια ποιητική ουσία και μαγεία, που μοχθούμε να ανιχνεύσουμε. Έπειτα, αυτή η ευεργετική ανάσα που μας δίνει η ύπαιθρος, το βουνό, ο ανοιχτός ορίζοντας, ένα ακρωτήρι, ένα ακροθαλάσσι, ένας παλιός πέτρινος οικισμός δίνουν την αίσθηση της ζωοφόρου φυγής στην ελευθερία και συνειδητοποιείς ότι ο άνθρωπος έχει ανάγκη να ζει στο αυθεντικό φυσικό του περιβάλλον και όχι πιεσμένος σε ατελείωτες στρώσεις τσιμέντου».

κ. Ελευθεριάδη, σε ποια μέρη θα «ταξιδέψει» τους τηλεθεατές ο νέος κύκλος εκπομπών;

Επισκεφθήκαμε περιοχές με μοναδικό τοπικό χρώμα και ιστορικότητα. Τα χωριά της Ρίζας και του Ομαλού με το τραχύ τοπίο στην Κρήτη, τα χωριά της Αργιθέας στα 1.800 μέτρα, στους ελατόφυτους ορεινούς κυματισμούς των Αγράφων. Την περιοχή των Θερμίων στην Αιτωλοακαρνανία, την Αίγινα του Καποδίστρια με τα μοναδικά αρχοντικά, τη Μονή Πεντέλης που κλείνει μισό αιώνα ιστορικών σπαραγμάτων, την παλιά αγορά της Αθήνας, τη Βαρβάκειο και την οδό Ευριπίδου, που αποπνέει ποίηση και νοσταλγία, και, τέλος, την κυκλαδίτικη γειτονιά κάτω από τον αείφεγγο Βράχο της Ακρόπολης, τα Αναφιώτικα. Όλα αυτά τα μέρη αποτελούν ένα ποικίλο μωσαϊκό μοναδικών εικόνων και θεμάτων, που καθηλώνουν με την ομορφιά και την αλήθεια τους.

Ο σκηνοθέτης Ηλίας Ιωσηφίδης με τον ηθοποιό και παρουσιαστή Λευτέρη Ελευθεριάδη (φωτ.: Λευτέρης Σαμοθράκης)

Ο σκηνοθέτης της σειράς, Ηλίας Ιωσηφίδης, αναφερόμενος στη σειρά, καταθέτει τη δική του οπτική.

«Το ντοκιμαντέρ χρειάζεται γνώση, εμπειρία και κυρίως επίμοχθη αναζήτηση του αυθεντικού στοιχείου. Και στο ντοκιμαντέρ και στη μυθοπλασία ισχύουν οι ίδιοι κανόνες κινηματογράφησης. Για να παραχθεί συγκίνηση, πρέπει να υπάρχει σύγκρουση υποκειμενικού και αντικειμενικού στοιχείου. Προσπαθείς τις εικόνες που έχεις αλιεύσει να τις συνθέσεις με τέτοιο τρόπο, ώστε να υπάρχει ένα ενδελεχές τεκμηριωμένο όλον που να συγκινεί και να ενδιαφέρει. Πέρα, δηλαδή, από την ολοκληρωμένη πληροφορία να καλύπτει και αισθητικούς κανόνες».

Η μουσική, ειδικά γραμμένη για τη σειρά, είναι του Γιώργου Ιωσηφίδη. Ευαίσθητη, τρυφερή και βαθιά ανθρώπινη βοηθάει και αναδεικνύει την εικόνα.

Info

Κείμενα-παρουσίαση: Λευτέρης Ελευθεριάδης

Σκηνοθεσία: Ηλίας Ιωσηφίδης

Διεύθυνση φωτογραφίας: Δημήτρης Μαυροφοράκης

Μοντάζ: Χάρης Μαυροφοράκης

Πρωτότυπη μουσική: Γιώργος Ιωσηφίδης

Κυριακή 14 Οκτωβρίου 2018, στις 12:30

Επεισόδιο 2ο: «Βαρβάκειος Αγορά – Οδός Ευριπίδου»

Η παλιά αγορά, η Βαρβάκειος, είναι πάντα ο αγοραστικός πνεύμονας της Αθήνας. Κόσμος πολύς, πολύβουος συνωθείται για να αγοράσει φτηνά και φρέσκα κρέατα και ψάρια. Ένα μωσαϊκό ανθρώπων και χρωμάτων. Δίπλα, η ποιητική οδός Ευριπίδου με ξεχωριστά προϊόντα για μερακλήδες.

www.ert.gr

Keywords
Αναζητήσεις
απο πετρα και χρονο αναφιωτικα
Τυχαία Θέματα