Αντιδράσεις για τις αλλαγές στην Παιδεία από την ΕΛΜΕ Χανίων

19:40 17/4/2020 - Πηγή: ΕΡΤ

Παράσταση διαμαρτυρίας στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης πραγματοποίησε χθες αντιπροσωπεία του ΔΣ της Ένωσης Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΕΛΜΕ( Χανίων, παρουσία εκπαιδευτικών. Κεντρικό ζήτημα για την κινητοποίηση αυτή ήταν «το νέο αντιεκπαιδευτικό νομοσχέδιο που προτίθεται να φέρει προς ψήφιση η κυβέρνηση – κατά την πάγια τακτική όλων των κυβερνήσεων – εν μέσω πανδημίας και με κλειστά σχολεία θεωρούν ότι αποτελεί ευκαιρία για να τα νομοθετήσουν αυτά, με το βλέμμα τους

στραμμένο στην επόμενη μέρα, αποφεύγοντας τις αντιδράσεις από μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς», όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση.
Η Ένωση αντιδρά σε ζητήματα, όπως η επαναφορά της τράπεζας θεμάτων και η αξιολόγηση σχολικών μονάδων και εκπαιδευτικών, τα οποία «έχουν συζητηθεί αναλυτικά σε Γενικές Συνελεύσεις, έχει αναδειχθεί ο αντιδραστικός τους χαρακτήρας και έχουν απορριφθεί από την πλειοψηφία των συναδέλφων».
Στη συνάντηση που είχαν με τον προϊστάμενο της Δ.Δ.Ε. Χανίων, οι εκπρόσωποι της ΕΛΜΕ ανέπτυξαν τις αντιθέσεις και τους προβληματισμούς τους, τόσο για το περιεχόμενο του πολυνομοσχεδίου, όσο και για το χρόνο που επέλεξε η κυβέρνηση να το καταθέσει. «Τονίσαμε την αντιεκπαιδευτικότητα των διατάξεων και την προσπάθεια αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης, από τις πραγματικές αιτίες πίσω από την υποβάθμιση της Δημόσιας και Δωρεάν Παιδείας, που είναι οι μηδενικοί μόνιμοι διορισμοί εκπαιδευτικών, οι καθυστερημένοι και ανεπαρκείς διορισμοί αναπληρωτών και γενικά η υποχρηματοδότηση της δημόσιας Εκπαίδευσης σε όλες της τις βαθμίδες. Το νομοσχέδιο που φέρνει η κυβέρνηση αποτελεί ένα ακόμη βήμα των αντιεκπαιδευτικών αναδιαρθρώσεων, με καταβαράθρωση των μορφωτικών δικαιωμάτων σε ένα πιο ταξικό σχολείο, ένα Λύκειο εξεταστικό Γολγοθά, με περιορισμένη τη στρόφιγγα εισαγωγής στα ΑΕΙ και με ενίσχυση της πιο εκτεταμένης και βαθιάς ιδιωτικοποίησης» τονίζεται σε ανακοίνωση της Ένωσης.
Συζήτησε έγινε και για «το θέμα της εξ αποστάσεως (σύγχρονης και ασύγχρονης) εκπαίδευσης καθώς και της “εθελοντικής” υλοποίησης της κατά τη διάρκεια των διακοπών του Πάσχα. Τονίσαμε ότι, ως συνδικάτο, σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να νομιμοποιήσουμε τη διαδικασία αυτή, ως ισότιμη με την εκπαίδευση μέσω φυσικής παρουσίας στην τάξη. Ότι σε καμία περίπτωση δεν μπορεί η διαδικασία αυτή να θεωρηθεί ως άλλοθι για την κάλυψη της ύλης, στα σχολεία που με ευθύνη του Υπουργείου (λόγω μη έγκαιρης τοποθέτησης εκπαιδευτικών) δεν πρόφτασαν να καλύψουν την προβλεπόμενη ύλη όπως συμβαίνει σε αρκετά σχολεία του νομού . Ότι δεν θα επιτρέψουμε στο Υπουργείο να χρησιμοποιήσει μελλοντικά τη διαδικασία αυτή, για να αντικαταστήσει ή να υποκαταστήσει τις ελλείψεις εκπαιδευτικών σε σχολικές μονάδες, που με την πολιτική των μηδενικών μόνιμων διορισμών, αυτό έχει δημιουργήσει. Ότι θα πρέπει να πάψουν οι πιέσεις απέναντι σε συναδέλφους, για την υλοποίηση τέτοιων «προαιρετικών» διαδικασιών, απ’ όπου κι αν προέρχονται οι πιέσεις αυτές».

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα