“Ανταρσία στο Αιγαίο”: Σε προμηθευτές και μεγαλοαγρότες τα χρήματα των σχεδίων βελτίωσης

00:02 20/8/2020 - Πηγή: ΕΡΤ

Αποκλεισμό από το πρόγραμμα «Σχέδια Βελτίωσης» των μικρών παραγωγών καταγγέλλει ο περιφερειακός σύμβουλος της “Ανταρσία στο Αιγαίο”, Νίκος Μανάβης.

Από τα αποτελέσματα που έδωσε στη δημοσιότητα η Περιφερειακή Αρχή Βορείου Αιγαίου, ο κύριος Μανάβης διαπιστώνει ότι «κερδισμένοι είναι οι προμηθευτές αγροτικών μηχανημάτων και εφοδίων, καθώς έχουν φουσκώσει τις τιμές των αγροτικών μηχανημάτων ως και 50% σε σχέση με τις τρέχουσες πραγματικές τιμές της αγοράς. Το δεύτερο στοιχείο που προκύπτει από την ανακοίνωση, είναι η ενίσχυση αποκλειστικά και μόνο μεγάλων

αγροτικών εκμεταλλεύσεων και ο ουσιαστικός αποκλεισμός από τις χρηματοδοτήσεις των μικρών παραγωγών.  Τρίτο βασικό χαρακτηριστικό, είναι η εκτρωματικά άνιση κατανομή των πόρων του προγράμματος μεταξύ των νησιών του βορείου Αιγαίου, με την Λέσβο να παίρνει την μερίδα του λέοντος, ενώ η Χίος, η Σάμος, η Λήμνος, η Ικαρία και τα άλλα νησιά παίρνουν ψίχουλα. Τούτο συμβαίνει καθώς ο κύριος όγκος των μεγάλων αγροτικών εκμεταλλεύσεων του βορείου Αιγαίου βρίσκεται στην Λέσβο».

Ο κύριος Μανάβης εκτιμά ότι «τόσο οι κυβερνήσεις όσο και οι περιφερειακές αρχές, είχαν την δυνατότητα να αντιμετωπίσουν τις υπερτιμολογήσεις που έγιναν από τους προμηθευτές και δεν το έπραξαν. Όπως και δεν έλαβαν μέτρα ώστε οι χρηματοδοτήσεις να κατευθυνθούν κατά προτεραιότητα στους μικρούς παραγωγούς και παράλληλα να γίνει ισόρροπη και δίκαιη κατανομή σε όλα τα νησιά».

Θυμίζει ότι η  “Ανταρσία στο Αιγαίο – Αντικαπιταλιστική Αριστερά” με ερώτηση που είχε καταθέσει στο Περιφερειακό Συμβούλιο στις αρχές Ιουλίου είχε αναδείξει το θέμα και σημειώνει ότι  «η παράταξη μας αγωνίζεται για πρωτογενή παραγωγή ενταγμένη σε κεντρικό σχεδιασμό που θα έχει ως πρώτο στόχο την κάλυψη των διατροφικών αναγκών των κατοίκων και επισκεπτών των νησιών, την προστασία του περιβάλλοντος και το ξαναζωντάνεμα της ζωής των χωριών και των πόλεων των νησιών μας».

The post “Ανταρσία στο Αιγαίο”: Σε προμηθευτές και μεγαλοαγρότες τα χρήματα των σχεδίων βελτίωσης appeared first on ΕΡΤ Αιγαίου.

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα