Ευρωπαϊκό μήνυμα στήριξης σε Αθήνα και Λευκωσία

21:03 19/8/2020 - Πηγή: ΕΡΤ

Παρότι η τουρκική προκλητικότητα δεν ήταν στην επίσημη ατζέντα της έκτακτης μέσω τηλεδιάσκεψης των ηγετών ευρωπαϊκής Συνόδου Κορυφής, τα μηνύματα στήριξης από τις Βρυξέλλες σε Αθήνα και Λευκωσία ήταν απολύτως ξεκάθαρα. Όλα τα ενδεχόμενα είναι στο τραπέζι, το χαρακτηριστικό μήνυμα του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Συνάντηση Ν. Παπαθανάση – Τ. Πάϊατ

Θέματα επενδύσεων συζήτησε ο αναπληρωτής υπουργός

Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Νίκος Παπαθανάσης με τον Aμερικανό πρέσβη, Τζέφρι Πάϊατ κατά τη διάρκεια της σημερινής τους συνάντησης. Αυτό γνωστοποίησε με ανάρτησή του στο twitter ο κ. Παπαθανάσης το βράδυ της Τετάρτης 19/8 υπογραμμίζοντας ότι «οι διμερείς σχέσεις μας είναι στο ανώτατο σημείο».

Συγκεκριμένα στην ανάρτησή του ο αναπληρωτής υπουργός αναφέρει: «Με τον Αμερικανό Πρέσβη Τζέφρι Πάϊατ, ισχυρό φίλο της Ελλάδας, είχαμε σήμερα μια εξαιρετικά εποικοδομητική συνάντηση. Οι διμερείς σχέσεις μας είναι στο ανώτατο σημείο και συζητήσαμε θέματα επενδυτικού και αναπτυξιακού ενδιαφέροντος».

Παραίτηση Διακόπουλου

Όπως έγινε γνωστό, παραιτήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης 19/8 ο σύμβουλος ασφαλείας του πρωθυπουργού Αλέξανδρος Διακόπουλος.

Από το Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση: «Ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Πρωθυπουργού Αντιναύαρχος ε.α. Αλέξανδρος Διακόπουλος υπέβαλε σήμερα την παραίτησή του.

«Η χθεσινή δήλωσή μου προκάλεσε σύγχυση και δημιούργησε πρόβλημα στον Πρωθυπουργό και την Κυβέρνηση, κάτι που σε καμία περίπτωση δεν αποτελούσε πρόθεσή μου. Έχω υπηρετήσει την πατρίδα επί δεκαετίες κι έχω μάθει πάντα να αναλαμβάνω τις ευθύνες μου. Ως εκ τούτου υποβάλλω την παραίτησή μου από τη θέση του Συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας του Πρωθυπουργού. Θα συνεχίσω να βοηθώ την πατρίδα και την κυβέρνηση με όποιο τρόπο μπορώ, όπως έκανα μέχρι τώρα» δήλωσε ο κ. Διακόπουλος.

Ο Πρωθυπουργός έκανε δεκτή την παραίτηση και ευχαρίστησε τον κ. Διακόπουλο για τις υπηρεσίες του».

O ΣΥΡΙΖΑ

Σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει: «Ο κ. Διακόπουλος παραιτήθηκε γιατί αποκάλυψε τα ψέματα Μητσοτάκη για τις έρευνες του Oruc Reis.

Ο Αλέξανδρος Διακόπουλος, Αντιναύαρχος ε.α. και σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του πρωθυπουργού, εξαναγκάστηκε σε παραίτηση από το «επιτελικό» κράτος της Νέας Δημοκρατίας. Ο λόγος είναι απλός: είπε την αλήθεια και αποκάλυψε τα ψέματα του κ. Μητσοτάκη για τις δήθεν «ανύπαρκτες έρευνες» του Oruc Reis. Μια αλήθεια που ανατρέπει την κουτοπόνηρη κυβερνητική προπαγάνδα, η οποία συνεχίζει να κρύβεται πίσω από το δάχτυλό της για την παραβίαση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων.

Ο κ. Μητσοτάκης για πολλοστή φορά, ακόμα και σε πολύ κρίσιμα εθνικά θέματα, πορεύεται με φτηνούς επικοινωνιακούς όρους, μήπως και περισώσει το μπάχαλο που έχει δημιουργήσει».

Το Κίνημα Αλλαγής

«Ως φαίνεται, τα όσα είπε ο κ. Διακόπουλος για τη δράση του Oruc Reis και την παραβίαση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, ήταν η αλήθεια. Μόνο που η αλήθεια δεν βόλευε τον κ Μητσοτάκη, που τον παραίτησε», επισημαίνει το ΚΙΝΑΛ.

Το ΚΚΕ

Αναφερόμενο στην έκτακτη τηλεδιάσκεψη το ΚΚΕ αναφέρει σε ανακοίνωσή του ότι: «Στην έκτακτη τηλεδιάσκεψη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της ΕΕ επαναλήφθηκαν τα γνωστά παρηγορητικά λόγια της υποκριτικής «αλληλεγγύης» και των κάλπικων «ανησυχιών», που επιβεβαιώνουν ότι η στρατηγική σχέση της ΕΕ με την Τουρκία καθορίζεται από τα μεγάλα μεταξύ τους συμφέροντα, που υποθάλπουν την επιθετικότητα της τουρκικής αστικής τάξης.
Η τοποθέτηση του κ. Μητσοτάκη για τη Λευκορωσία στηρίζει την απαράδεκτη επέμβαση της ΕΕ στα εσωτερικά της χώρας αυτής, αναδεικνύοντας για άλλη μια φορά ότι η εμπλοκή της Ελλάδας στα γρανάζια του ευρωατλαντικού ιμπεριαλισμού κατά άλλων κρατών και λαών θα οδηγεί στην όξυνση των προβλημάτων και σε αδιέξοδα στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο».

Η τουρκική οικονομία

Αναταράξεις προκαλεί στην τουρκική οικονομία η κρίση της λίρας. Η ισοτιμία του εθνικού νομίσματος έναντι του δολαρίου κινείται σε ιστορικά χαμηλά με τον Ταγίπ Ερντογάν πάντως, να επιχειρεί να υποβαθμίσει το πρόβλημα. Η Παγκόσμια Τράπεζα προβλέπει συρρίκνωση της τουρκικής οικονομίας κατά 3,8% το 2020 και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο συρρίκνωση 5%. Η Κεντρική Τράπεζα αποφεύγει μέχρι στιγμής να αυξήσει τα επιτόκια καθώς ο πρόεδρος Ερντογάν απορρίπτει κατηγορηματικώς αυτόν τον χειρισμό καθώς ασπάζεται την αντισυμβατική άποψη ότι η αύξηση των επιτοκίων εκτοξεύει τον πληθωρισμό.

Πηγή φωτο: ΑΠΕ-ΜΠΕ/γραφείο Τύπου Πρωθυπουργού/Δημήτρης Παπαμήτσος

Σχετική είδηση: Τηλεδιάσκεψη κορυφής: Κυρώσεις σε Λευκορωσία — Πλήρης αλληλεγγύη έναντι της τουρκικής παραβατικότητας

Ρεπορτάζ: Γιώργος Παντελάκης, Λήδα Παπαδοπούλου, Ειρήνη Ζαρκαδούλα, Αριάνα Φερεντίνου

Πηγή: ΕΡΤ

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα