Άνοιξαν οι κάλπες – Κλίντον έβγαλαν οι «έξι του Ντέξβιλ Νοτς» (video)

09:14 8/11/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Οι κάλπες άνοιξαν παραδοσιακά με τους ψηφοφόρους του μεσονυκτίου όπως αποκαλούνται οι έξι πρώτοι ψηφοφόροι στη μικρή πόλη Dixville Notch της πολιτείας του Νιου Χάμσαϊρ, που εγκαινιάζουν την εκλογική διαδικασία. Τέσσερις ψήφισαν Χίλαρι Κλίντον, δύο Ντόναλντ Τραμπ.

VIDEO: Dixville Notch, New Hampshire votes for Clinton.

— The Associated Press (@AP) November 8, 2016

Στο μεταξύ, ύστατη δημοσκόπηση

από την Ipsos για το πρακτορείο Reuters, γνωστή ως States of the Nation project, επιμένει: Η υποψήφια των δημοκρατικών Χίλαρι Κλίντον έχει 90% πιθανότητα να κερδίσει στη μάχη για τον Λευκό Οίκο.

«Για να επικρατήσει ο Τραμπ θα χρειαστεί ένας απίθανος συνδυασμός λευκών, «μαύρων» και ισπανόφωνων ψηφοφόρων σε έξι ή επτά πολιτείες», σύμφωνα με την ανάλυση που δόθηκε στη δημοσιότητα.

Η τύχη του Τραμπ εξαρτάται από τα αποτελέσματα στη Φλόριντα, το Μίσιγκαν, τη Βόρεια Καρολίνα και το Οχάιο, όπου η διαφορά μεταξύ των αντιπάλων ήταν ανεπαίσθητη, όταν έληξαν οι δημοσκοπήσεις.

Πολιτεία κλειδί και η Πενσιλβάνια, όπου η Κλίντον προηγούνταν με μικρή διαφορά τριών εκατοστιαίων μονάδων.

Οποιαδήποτε ήττα του Τραμπ σε δύο από τις τρεις πολιτείες Φλόριντα, Μίσιγκαν και Πενσιλβάνια θα καταλήξει σε νίκη της Κλίντον, προβλέπει η Ipsos/ Reuters.

Την ίδια στιγμή, ο Τραμπ πρέπει να διατηρήσει το προβάδισμά του στην παραδοσιακά ρεπουμπλικανική πολιτεία της Αριζόνα.

Για να κερδίσει τις εκλογές, ο Τραμπ χρειάζεται επίσης περισσότερους λευκούς ρεπουμπλικανούς ψηφοφόρους από όσους προσήλθαν στις κάλπες το 2012, σύμφωνα με την ανάλυση.

Η Βόρεια Καρολίνα…

Η Βόρεια Καρολίνα, είναι από τις πρώτες πολιτείες που αναμένεται να δώσει αποτελέσματα και κατά την τελευταία ομιλία της, η Χίλαρι Κλίντον αναφέρθηκε ειδικά στην Πολιτεία ως «κλειδί» για την έκβαση της αναμέτρησης.

Νίκη της Κλίντον στην Βόρεια Καρολίνα, σημαίνει ότι οι Αφροαμερικανοί ψήφισαν με διαθέσεις απαράλλακτες από το 2012, όταν ο Μπαράκ Ομπάμα νίκησε τον ρεπουμπλικανό Μιτ Ρόμνεϊ με τέσσερις πόντους σε εθνικό επίπεδο.

Η Φλόριντα…

Η Φλόριντα, με τις ψήφους των 29 εκλεκτόρων, είναι ζωτικής σημασίας για τον Τραμπ. Αν η Κλίντον κερδίσει την Φλόριντα, το μόνο που χρειάζεται να κάνει είναι να κερδίσει μία από τις μεγάλες αμφισβητούμενες πολιτείες (Οχάιο, Μίσιγκαν ή Πενσιλβάνια) για να εξασφαλίσει τη νίκη της.

Η Κλίντον προηγείται του Τραμπ κατά 75 μονάδες μεταξύ εν δυνάμει «μαύρων ψηφοφόρων» και 20 μεταξύ ισπανόφωνων, αλλά ο Τραμπ προηγείται κατά 30 μονάδες μεταξύ εν δυνάμει λευκών ψηφοφόρων.

Αν ο Τραμπ κερδίσει την Φλόριντα, πάλι θα χρειαστεί να κερδίσει και το Οχάιο και το Μίσιγκαν ή να ελπίσει για ανατροπή αποτελεσμάτων στην Πενσιλβάνια.

Η Αριζόνα…

Αν ο Τραμπ παραμείνει στη μάχη σήμερα το βράδυ (ξημερώματα Τετάρτης, ώρα Ελλάδας), αφού έχουν καθοριστεί τα αποτελέσματα στις αμφισβητούμενες ανατολικές πολιτείες, τότε η προσοχή όλων θα στραφεί στην Αριζόνα.

Ο Τραμπ διατηρούσε ένα προβάδισμα πέντε μονάδων έναντι της Κλίντον την Κυριακή το βράδυ, αλλά η Αριζόνα έχει κινηθεί σταθερά προς την υποψήφια των δημοκρατικών τις τελευταίες εβδομάδες, σύμφωνα με την ανάλυση. Είναι επίσης μια πολιτεία όπου η ψηλότερη προσέλευση των ισπανόφωνων στις κάλπες μπορεί να γείρει την πλάστιγγα καθοριστικά προς την Κλίντον.

Η Γιούτα…

Παραδοσιακό προπύργιο των ρεπουμπλικανών, αλλά και οχυρό του ανεξάρτητου υποψηφίου Έβαν Μακ Κόλιν, πρώην πράκτορα της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (CIA), η Γιούτα επιφυλάσσει εκπλήξεις.
Νίκη του Μακ Κόλιν ενεργοποιεί το «πλέον απίθανο σενάριο» ούτε η Κλίντον ούτε ο Τραμπ να εξασφαλίσουν τις απαιτούμενες 270 εκλεκτορικές ψήφους.

Ο νικητής στη περίπτωση αυτή θα επιλεχθεί από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, που ελέγχεται από τους ρεπουμπλικανούς, όπου οι βουλευτές θα κληθούν να διαλέξουν μεταξύ του Τραμπ, της Κλίντον και του Μακ Μόλιν.

Keywords
Τυχαία Θέματα