«Άγγελέ μου» στο θέατρο Σφενδόνη – Συνέντευξη με τον σκηνοθέτη Μιχάλη Βιρβιδάκη

13:03 10/12/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

Το έργο του Βρετανού συγγραφέα Χένρι Νέιλορ «Άγγελέ μου», σε σκηνοθεσία Μιχάλη Βιρβιδάκη, μετά την παρουσίασή του στην Κρήτη, «ταξιδεύει» στην Αθήνα στο θέατρο Σφενδόνη, μόνο για δύο παραστάσεις, το Σάββατο 15 Δεκεμβρίου, στις 6 το απόγευμα, και την Κυριακή 16 Δεκεμβρίου, στις 9 το βράδυ.

Συνέντευξη στην Ασπασία Κακολύρη

Για τον συγκλονιστικό μονόλογο, διάρκειας

μιας ώρας, με πρωταγωνιστικό πρόσωπο ένα νεαρό κορίτσι από το Κουρδιστάν, τη Ρεχάνα, την οποία ερμηνεύει η Κατερίνα Μαντίλ, για τους λόγους που τον οδήγησαν να ανεβάσει το συγκεκριμένο έργο, καθώς και για τα μελλοντικά σχέδιά του μιλάει στη «Ραδιοτηλεόραση» ο σκηνοθέτης της παράστασης, Μιχάλης Βιρβιδάκης.

Μετά την Κρήτη παρουσιάζετε «Άγγελέ μου» στην Αθήνα, στο Θέατρο Σφενδόνη. Ποια θεωρείτε τα πιο δυνατά στοιχεία-μηνύματα του έργου και ποια ήταν η ανταπόκριση του κοινού έως τώρα;

Πολύς κόσμος αντιμετωπίζει το έργο ως ένα δυνατό αντιπολεμικό μανιφέστο, με αφορμή τον πόλεμο στη Βόρεια Συρία και τις θηριωδίες του ISIS εκεί, όπως τον βλέπουμε μέσα από τα μάτια ενός ευαίσθητου και αθώου κοριτσιού, που το όνειρό του ήταν να γίνει μια μέρα δικηγόρος. Για μένα, όμως, ως σκηνοθέτη αυτό που με συναρπάζει στο έργο είναι η ποιητική δύναμη του λόγου του, η θαυμαστή δραματουργική οικονομία της γραφής του, όπου δεν βρίσκεις ούτε μία λέξη περιττή να αφαιρέσεις και αντιθέτως τα πάντα, όλα όσα λέγονται, προετοιμάζουν την εξέλιξη του δράματος μέχρι το συγκινητικό τέλος. Πρόκειται σίγουρα για έναν ταλαντούχο νέο συγγραφέα, που έχει να περιμένει κανείς πολλά απ’ αυτόν στο μέλλον. Αυτό το διακρίνει κανείς και στις αντιδράσεις του κοινού στο τέλος της παράστασης, όπου συναντάς ανθρώπους δακρυσμένους υπό την επήρεια ενός ισχυρού θεατρικού σοκ.

Το «Άγγελέ μου» είναι το τρίτο στη σειρά θεατρικό έργο που παρουσιάζετε και αφορά στις γεωπολιτικές εξελίξεις στην περιοχή της Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής μαζί με το «Λαμπεντούζα» και το «Κατεστραμμένο δωμάτιο». Πιστεύετε πως το πολιτικό έργο κάνει όσο αισθητή θα έπρεπε την παρουσία του στην ελληνική σκηνή;

Δεν θα ήθελα να μιλήσω γενικά. Προσωπικά θα έλεγα πως η τριλογία αυτή προέκυψε ως ανάγκη ή ως λύτρωση, αν θέλετε, μετά τις φρικιαστικές εικόνες που τα τελευταία δέκα χρόνια βλέπουμε όλοι στους δέκτες μας, με μικρά παιδιά να πνίγονται στη Μεσόγειο, ανθρώπους να τους αποκεφαλίζουν στα βάθη της ερήμου και ανυποψίαστους θαμώνες κέντρων διασκεδάσεως να αποτελούν τα εξιλαστήρια θύματα ενός αποτρόπαιου πολέμου στις πρωτεύουσες της Ευρώπης. Ως άνθρωπος δεν μπορούσα να κάνω τίποτα γι’ αυτό, ως καλλιτέχνης, όμως, αισθάνθηκα πως με τα έργα αυτά αποκτούσα ένα ισχυρό βήμα που μου επέτρεπε να δείξω τη γνώμη μου στους άλλους, να ακουστεί η φωνή μου ως μια στεντόρεια κραυγή διαμαρτυρίας!

Ποια είναι τα επόμενα σχέδιά σας, τόσο στην Κρήτη όσο και την Αθήνα;

Ο θίασός μας στα Χανιά ετοιμάζεται, ήδη, από τις αρχές Σεπτεμβρίου για την επόμενη παραγωγή μας, που αφορά σ’ ένα έργο με θέμα το δίκαιο και τον νόμο. Τη διάκριση ανάμεσα στο δίκαιο και στον νόμο με αφορμή μια υπόθεση βιασμού. Βεβαίως, όπως όλα τα καλά θεατρικά έργα, δεν λέει μόνον ένα πράγμα, θίγει ζητήματα που αφορούν στις ανθρώπινες σχέσεις, στον γάμο, στην εμπιστοσύνη, στον έρωτα και βεβαίως στο σεξ. Πρόκειται για το τελευταίο έργο της Αγγλίδας συγγραφέως Νίνα Ρέιν, “Συναίνεση” (Consent), που παιζόταν πέρυσι από το Εθνικό Θέατρο της Αγγλίας σε σκηνοθεσία Roger Michell και λόγω της μεγάλης του επιτυχίας μεταφέρθηκε, μερικούς μήνες αργότερα, στο West End στο θέατρο Χάρολντ Πίντερ. Όσο για την Αθήνα, το επόμενο φθινόπωρο, ξανά εδώ!

SONY DSC

Συντελεστές

Μετάφραση: Δημήτρης Κιούσης

Σκηνοθεσία και αισθητική της παράστασης: Μιχάλης Βιρβιδάκης

Σύνθεση ήχων: Δημήτρης Ιατρόπουλος

Κινησιολογία: Ταξιάρχη Βασιλάκου

Φωτισμοί: Γαλάτεια Σαραντάκου

Ερμηνεύει η ηθοποιός Κατερίνα Μαντίλ

Info

«Άγγελέ μου»

Θέατρο Σφενδόνη

Μακρή 4, Μακρυγιάννη – Ακρόπολη (Στάση ΜΕΤΡΟ-Ακρόπολη)

Ημερομηνίες: Σάββατο 15 Δεκεμβρίου 2018, στις 18:00

Κυριακή 16 Δεκεμβρίου 2018 στις 21:00. Διάρκεια: 60′
Πληροφορίες-Κρατήσεις θέσεων:

Τηλ.: 215 51 58 968
Τιμές εισιτηρίων: 12 ευρώ και 10 ευρώ, φοιτητικό
Προπώληση: 210 7234567

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα