Αναβάθμιση ελληνικών τραπεζών εν μέσω της «ιταλικής καταιγίδας»- Θετικά άνοιξαν οι ασιατικές αγορές

07:43 9/10/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

Στην αναβάθμιση του μακροπρόθεσμου και του βραχυπρόθεσμου αξιόχρεου των 4 συστημικών ελληνικών τραπεζών προχώρησε χθες, ο οίκος Fitch, τονίζοντας ότι οι ελληνικές τράπεζες είναι πλέον σε θέση να εξυπηρετήσουν όλες τις υποχρεώσεις τους, εν μέσω της καταιγίδας που προκαλεί η αντιπαράθεση Ρώμης- Βρυξελλών για τον ιταλικό προϋπολογισμό. Σήμερα, ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε

Κόντε αναμένεται να έχει νέα συνάντηση με τους λαϊκιστές αντιπροέδρους Ματέο Σαλβίνι και Λουίτζι Ντι Μάιο και τον υπουργό Οικονομικών Τρία , ενώ η Κομισιόν αναμένει τελικό σχέδιο ως τις 15 Οκτωβρίου.

Τάσεις σταθεροποίησης καταγράφονται πάντως σήμερα, στην διαμόρφωση των τιμών του πετρελαίου, με το άνοιγμα σήμερα των ασιατικών αγορών. Οι τιμές του πετρελαίου διεθνούς προέλευσης τύπου Brent καταγράφηκαν στα 84,17 δολάρια το βαρέλι, αυξημένες κατά 26 σεντς ή 0,3%. Οι τιμές του αμερικανικού αργού πετρελαίου μειώθηκαν κατά 24 σεντς ή 0,3% στα 74,53 δολάρια το βαρέλι.

Σημαντικές απώλειες κατέγραψε χθες, ο γενικός δείκτης του χρηματιστηρίου κλείνοντας με απώλειες 2,61% στις 641,79 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης υποχώρησε κατά 6,54% με τις μετοχές της Εurobank (-11,58%) και Πειραιώς (-10,95%) να καταγράφουν τις μεγαλύτερες απώλειες.

Οι αναταράξεις στα υπόλοιπα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, συμπαρασύρουν και τις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων, με την απόδοση του δεκαετούς να βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο της τελευταίας τετραετίας.

Δεν υπάρχει κίνδυνος για την Ελλάδα από τις εξελίξεις στην Ιταλία, υποστήριξε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, τονίζοντας ότι οι ελληνικές τράπεζες είναι απολύτως θωρακισμένες.

Οι αγορές στη δίνη της κόντρας Ρώμης-Βρυξελλών (video)

«O τεράστιος όγκος των μη εξυπηρετούμενων δανείων στην Ελλάδα και η δημοσιονομική στάση του λαϊκιστικού συνασπισμού στην Ιταλία πυροδοτούν φόβους για μία νέα τραπεζική κρίση στις δύο μεσογειακές χώρες, αναφέρει σε ρεπορτάζ της η γερμανική οικονομική εφημερίδα «Handelsblatt».

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, οι απώλειες σε Ιταλία και Ελλάδα αποτελούν σύμπτωμα δύο διαφορετικών προβλημάτων. Οι ελληνικές τράπεζες πιέζονται λόγω του τεράστιου όγκου των μη εξυπηρετούμενων δανείων, ενώ για την περίπτωση της Ιταλίας ευθύνεται η επιθετική δημοσιονομική στάση του νέου λαϊκιστικού συνασπισμού.

Η προθεσμία για την επίσημη κατάθεση του ιταλικού προϋπολογισμού λήγει στις 15 Οκτωβρίου, ενώ η ιταλική κυβέρνηση εμφανίζεται προς το παρόν ανυποχώρητη , καθώς θέλει να χρηματοδοτήσει τις δαπανηρές προεκλογικές υποσχέσεις, ενάντια στις επικρίσεις της Κομισιόν για το στόχο του δημοσιονομικού ελλείμματος που τοποθετείται στο 2,4% του ΑΕΠ για το 2019 με κίνδυνο εκτίναξης του ιταλικού χρέους.

ΠΗΓΗ:ΕΡΤ

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα