«Ανησυχούν» Τράμπ και Ερντογάν για την εξαφάνιση του δημοσιογράφου Τζ. Κασόγκι

07:26 9/10/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι τον «ανησυχεί» η εξαφάνιση του Σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι, ο οποίος αγνοείται από την περασμένη Τρίτη, ενώ τουρκικές πηγές προβάλλουν σενάριο δολοφονίας του μέσα στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη.

«Ελπίζω ότι θα λυθεί το θέμα. Αυτή τη στιγμή κανείς δεν ξέρει κάτι για αυτό», πρόσθεσε ο ρεπουμπλικάνος πρόεδρος, αναφερόμενος στον Κασόγκι.

Η τουρκική κυβέρνηση διατείνεται ότι ο δημοσιογράφος «σκοτώθηκε μέσα στο σαουδαραβικό προξενείο από ειδική ομάδα που έφτασε στην

Κωνσταντινούπολη και έφυγε την ίδια μέρα».

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κάλεσε το Ριάντ «να αποδείξει τον ισχυρισμό ότι ο δημοσιογράφος εγκατέλειψε το προξενείο στην Κωνσταντινούπολη. «Οι αναχωρήσεις από το αεροδρόμιο εξετάζονται εξονυχιστικά. Υπάρχουν ύποπτοι που ήρθαν από τη Σαουδική Αραβία», είπε, προσθέτοντας ότι «Γενικός Εισαγγελέας διερευνά το ζήτημα.»

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο προέτρεψε τη Δευτέρα την κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας να υποστηρίξει τη διενέργεια «εμπεριστατωμένης έρευνας» για την εξαφάνιση του σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι και να φροντίσει να υπάρξει «διαφάνεια» για την υπόθεση.

Ο Κασόγκι πήγε στο προξενείο για να λάβει τα επίσημα έγγραφα που απαιτούνται για το γάμο του με την Τουρκάλα Hatice Cengiz.

Διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν έξω από το σαουδαραβικό προξενείο τη Δευτέρα φωνάζοντας ότι «Δεν θα φύγουμε χωρίς τον Τζαμάλ Κασόγκι

Turkey's Erdogan demands proof missing journalist left Saudi consulate pic.twitter.com/basDoavF81

FRANCE 24 (@FRANCE24) October 9, 2018

Η τουρκική αστυνομία υποστηρίζει ότι δεν βγήκε ποτέ από το κτίριο, ενώ το σαουδαραβικό προξενείο απορρίπτει τους ισχυρισμούς ότι ο δημοσιογράφος δολοφονήθηκε εκεί.

Ο πρέσβης της Σαουδικής Αραβίας ανακοίνωσε ότι ο Ριάντ είναι «έτοιμο να υποδεχτεί την τουρκική κυβέρνηση εάν ζητήσει να γίνουν έρευνες στις εγκαταστάσεις που είναι επικράτεια της Σαουδικής Αραβίας».

ΠΗΓΗ:ΕΡΤ

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα