Αναστάσιος Μπάρλας: Φέτος δεν μπορέσαμε να μαζέψουμε την παραγωγή Σπαραγγιών μας

15:17 29/4/2020 - Πηγή: ΕΡΤ

Η φετινή χρόνια είναι η πιο δύσκολη για τους παραγωγούς Σπαραγγιών Ξάνθης και Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης . Η πανδημία του κορονοϊού τούς «χτύπησε» αλύπητα. Την εικόνα αυτή αποτύπωσε μιλώντας στην ΕΡΤ ο Αναστάσιος Μπάρλας ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού παραγωγών σπαραγγιών Ξάνθης «ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ».

Οπως λέει, η παραγωγή τους σαπίζει στα χωράφια, δεν μπορούν ούτε να μαζέψουν τη σοδειά τους, αφού λόγω κορονοϊού δεν βρίσκουν εργατικά χέρια αλλά ούτε και να την εξάγουν ,αφού οι μεταφορείς διπλασίασαν

τα κόμιστρα και στα μεγάλα μάρκετ της Γερμανίας όπου τη διέθεταν ως επί τον πλείστον η κατανάλωση έπεσε και από την πολιτεία ούτε λόγος για αποζημίωση. Τα σπαράγγια είναι ένα εποχικό είδος, ιδιαίτερα ευαίσθητο αφού καταναλώνεται νωπό λίγες μέρες μετά τη συλλογή του και δεν αποθηκεύεται και μένει στα αζήτητα …στην Ξάνθη ,σαπίζουν πλέον στα χωράφια.

«Φέτος δεν μπορέσαμε να μαζέψουμε την παραγωγή μας. Έμεινε στα χωράφια. Δεν βρίσκουμε εργατικά χέρια. Παίρναμε συνήθως εργάτες από το Δροσερό αλλά τώρα δεν μπορούμε να βρούμε ούτε μπορούμε να βάζουμε δύο άτομα σε ένα αυτοκίνητο όπως ορίζουν τα μέτρα. Αλλά κι αυτό να γίνει οι εργάτες φοβούνται και δεν έρχονται», σημειώνει με πόνο ψυχής μιλώντας στην ΕΡΤ Κομοτηνής, ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού παραγωγών σπαραγγιών Ξάνθης «ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ», ο κ. Αναστάσιος Μπάρλας .

Υπογραμμίζει ότι καλλιεργεί 200 στρέμματα με σπαράγγια στο Μυρωδάτο. Συνολικά ο συνεταιρισμός έχει 400 στρέμματα σε άλλες περιοχές όπως το Κουτσό, την Γενισέα και την Κεσσάνη. Ο κ. Μπάρλας αναφέρει πως ο Συνεταιρισμός έχει μεν παραγγελίες από Γερμανία αλλά λόγω κορωνοϊού έχει μειωθεί η κατανάλωση στα σούπερ μάρκετ: «Είναι ένα προϊόν που δεν αποθηκεύεται. Μετά τη συλλογή του μπορεί να παραμείνει το πολύ 2 – 3 μέρες στα ψυγεία. Πρέπει να διατεθεί άμεσα ,ο συνεταιρισμός διαθέτει συσκευαστήριο αλλά δεν το λειτουργεί στην παρούσα στιγμή.», προσθέτει ο κ. Μπάρλας.

«Είμαστε σε απόγνωση. Χάσαμε την παραγωγή μας και δεν έχουμε στήριξη και από την πολιτεία, αυτό που ζητάμε είναι η στήριξη έστω με μια αποζημίωση τουλάχιστον για να μπορέσουμε να έχουμε παράγωγη σπαραγγιών την επομένη χρόνια », καταλήγει μιλώντας στην ΕΡΤ Κομοτηνής , ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού παραγωγών σπαραγγιών Ξάνθης «ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ», ο κ. Αναστάσιος Μπάρλας .

Ακούστε τη συνέντευξη που έδωσε ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού παραγωγών σπαραγγιών Ξάνθης «ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ», ο κ. Αναστάσιος Μπάρλας στην εκπομπή της ΕΡΤ Κομοτηνής:

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα