Ανακοινώσεις Σπίρτζη για τους πληγέντες στην Πιαλεία

20:49 4/3/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

Δύο λύσεις φαίνεται να προκρίνονται για τον οικισμό Αλπίνα στην Πιαλεία του δήμου Πύλης στα Τρίκαλα, μετά τις καταστροφές που προκλήθηκαν στα σπίτια του οικισμού από τις καθιζήσεις και τις κατολισθήσεις. Η μία είναι η μετεγκατάσταση του οικισμού. Η άλλη αφορά σε έργα αποκατάστασης. Η δεύτερη είναι περισσότερο κοστοβόρα. Όπως και να έχει πάντως, εκείνο που πρέπει να γίνει και που συμφωνήθηκε από το κλιμάκιο μηχανικών του υπουργείου Υποδομών, που συνόδευσαν σήμερα τον υπουργό Υποδομών και Δικτύων κ. Σπίρτζη

στην επίσκεψή του στην Πιαλεία, είναι ότι θα πρέπει να προηγηθεί της όποιας λύσης, η επίσκεψη του κλιμακίου του Ινστιτούτου Γεωλογικών Μελετών (έχει προγραμματιστεί για αύριο, Δευτέρα) ώστε να διαπιστωθεί εάν το φαινόμενο έχει σταματήσει και, κυρίως εάν υπάρχει κίνδυνος για τα σπίτια κάτω από τον οικισμό.

Πάντως, στη σημερινή επίσκεψή του ο κ. Σπίρτζης δεσμεύτηκε για άμεση έναρξη των διαδικασιών, ώστε να βρεθεί λύση για τους κατοίκους της Πιαλείας, που ξαφνικά αναγκάστηκαν να ξεσπιστωθούν. Συγκεκριμένα, σε δηλώσεις του ο υπουργός, αφού έκανε αυτοψία στην περιοχή, ακόμη και μέσα στα κατεστραμμένα σπίτια, τόνισε ότι ήδη ξεκίνησε συντονισμός με το υπουργείο Ενέργειας και το υπουργείο Εσωτερικών, ώστε ο να βρεθούν, μέσω του δήμου Πύλης προσωρινές κατοικίες για τις πληγείσες οικογένειες, για 2 ή 3 μήνες και στη συνέχεια θα υπάρξει επιδότηση ενοικίου στο πρότυπο των πληγέντων του σεισμού της Κεφαλονιάς. Ακολούθως, με υπουργικές αποφάσεις, σύμφωνα με όσα είπε ο κ. Σπίρτζης θα προχωρήσει η διαδικασία ανέγερσης νέων κατοικιών, μιας και το κλιμάκιο των μηχανικών διαπίστωσε ότι οι συγκεκριμένες είναι ακατάλληλες για διαμονή. Σε κάθε περίπτωση κατέστησε σαφές ότι γνώμονας θα είναι η παραμονή αυτών των ανθρώπων στον τόπο τους.

Ο κ. Σπίρτζης εκτός από τον οικισμό Αλπίνα επισκέφθηκε και τις γύρω περιοχές, όπως τον δρόμο Πιαλείας – Ξυλοπάροικου στον οποίο σημειώθηκαν κατολισθήσεις ενώ επισκέφθηκε και το Ροπωτό του δήμου Πύλης, όπου τα κατολισθητικά φαινόμενα ξεκίνησαν το 2012.

Προηγουμένως ο υπουργός συνοδευόμενος από τους βουλευτές Τρικάλων του ΣΥΡΙΖΑ κα. Δριτσέλη και κ. Παπαδόπουλο καθώς και από τον αντιπεριφερειάρχη Τρικάλων κ. Μιχαλάκη έκανε αυτοψία στις πλημμυρισμένες εκτάσεις του δήμου Φαρκαδόνας και συμμετείχε σε σύσκεψη με τους εκπροσώπους της δημοτικής αρχής και φορέων της περιοχής. Σε δηλώσεις του ο κ. Σπίρτζης σημείωσε ότι η πορεία της χρηματοδότησης του υπουργείου προς την περιφέρεια είναι καλή, καθώς το 30% του έργου έχει ολοκληρωθεί. «Αυτό σημαίνει – πρόσθεσε – ότι μετά από 55 χρόνια ο Πηνειός καθαρίζεται και το έργο συνεχίζεται. Στο ίδιο πλαίσιο πρέπει να συμπληρωθεί η αντιπλημμυρική προστασία στη Λάρισα, την Αγιά, τα Τέμπη και το Πήλιο. Δεν πρέπει να επισκευάζουμε μόνο ζημιές εξαιτίας κακοτεχνιών και μελετητικών παραλείψεων του παρελθόντος, αλλά να προχωρήσουμε σε μία ολιστική αντιμετώπιση των πλημμυρικών φαινομένων με σύγχρονους τρόπους».

Keywords
Τυχαία Θέματα