Αλεξανδρούπολη: Μειωμένος κατά (70,71%) ο ετήσιος τζίρος των εμπορικών καταστημάτων για το 2016

11:33 19/1/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Μείωση του ετήσιου τζίρου τους για το 2016 παρουσίασαν περισσότερα από 7 στα 10 εμπορικά καταστήματα της Αλεξανδρούπολης, ποσοστό (70,71%) συγκριτικά με το 2015,ενώ ο τζίρος του Δεκεμβρίου του 2016 συγκριτικά με τον Νοέμβριο του ίδιου έτους, κινήθηκε καλύτερα για τις 4 από τις 10 επιχειρήσεις (42,86%) με μέση αύξηση 15,76%.
Τα αποτελέσματα αυτά αποτυπώνονται σε έρευνα που πραγματοποίησε ,μέσω τηλεφωνικής συνέντευξης με τη χρήση δομημένου ερωτηματολογίου σε 170 ιδιοκτήτες καταστημάτων της Αλεξανδρούπολης ο Εμπορικός Σύλλογος της πόλης.

Η έρευνα διεξήχθη

το διάστημα από 3-13 Ιανουαρίου και είχε ως στόχο να καταγράψει τις τάσεις που εμφανίζει η επιχειρηματική δραστηριότητα στην περιοχή της Αλεξανδρούπολης.

Επίσης σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας στο σύνολο των καταστημάτων της ευρύτερης περιοχής της Αλεξανδρούπολης η επισκεψιμότητα τον Δεκέμβριο του 2016 συγκριτικά με τον Δεκέμβριο του 2015 κινήθηκε πτωτικά για περισσότερους από 5 στους 10 ερωτηθέντες ποσοστό (55,29%) . Σχεδόν 3 στους 10 ποσοστό (27,57%) κατέγραψαν παρόμοια κίνηση με αυτήν του Δεκεμβρίου του 2015, ενώ μόλις το 17,14% δηλώνει ότι κινήθηκε καλύτερα.
Όσον αφορά τα προβλήματα που καλούνται να αντιμετωπίσουν για το 2017 οι ιδιοκτήτες των εμπορικών καταστημάτων είναι το θέμα της φορολογίας αλλά και το θέμα του ΟΑΕΕ και των ασφαλιστικών εισφορών για το οποίο μάλιστα υπάρχει μεγάλη ανησυχία, σύμφωνα με τα ποιοτικά στοιχεία που έχουν συλλεχθεί.

Σύμφωνα με την έρευνα το 2016 περισσότεροι από 6 στους 10 επιχειρηματίας (61.43%) πραγματοποίησαν πωλήσεις σε ξένους τουρίστες με το μέσο ποσοστό συμμετοχής των αλλοδαπών καταναλωτών στους ετήσιους τζίρους των πρώτων να εμφανίζεται ως το πλέον ενισχυμένο της τελευταίας πενταετίας και να ανέρχεται στο 7,00%.

Στα επιμέρους στοιχεία, ιδιαίτερα ωφελημένοι από την παρουσία των τουριστών-καταναλωτών εμφανίζονται οι ιδιοκτήτες καταστημάτων πώλησης Παιχνιδιών καθώς και οι επιχειρήσεις εμπορίας Οπτικών όπου η συνεισφορά των τουριστών στις ετήσιες πωλήσεις τους φτάνει το 12,50% και 11,67% αντίστοιχα ενώ σημαντικά ποσοστά συμμετοχής καταγράφονται και στα καταστήματα πώλησης Ανδρικών Ενδυμάτων (10,40%) και Ηλεκτρικών ειδών και νέας τεχνολογίας (10,00%).

Εντύπωση προκαλεί η τεράστια μείωση της συμμετοχής των τουριστών στις ετήσιες πωλήσεις των καταστημάτων Εστίασης και Καφέ με το ποσοστό να μην ξεπερνά το 5,00% όταν τα προηγούμενα χρόνια κινούνταν σταθερά άνω του 30%.
Αναφορικά με το μείγμα των ξένων τουριστών-καταναλωτών, προκύπτουν διαφοροποιήσεις, χωρίς βέβαια να αλλάζουν οι βασικές εθνικές ομάδες κατανάλωσης. Την μερίδα του λέοντος των αλλοδαπών καταναλωτών καταλαμβάνουν για μία ακόμη χρόνια οι Τούρκοι επισκέπτες με ακόμη μεγαλύτερο ποσοστό από αυτό των προηγούμενων ετών που φτάνει το 52,86%.

«Δυστυχώς το 2016 υπήρξε ένα ακόμη έτος ύφεσης με ασφυκτικές πιέσεις στην τοπική επιχειρηματικότητα ,» σχολίασε σε δηλώσεις του ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αλεξανδρούπολης Κωνσταντίνος Χατζημιχαήλ, ενώ σχετικά με τα αποτελέσματα της εορταστικής περιόδου τόνισε , πως «μία σειρά από λανθασμένες πολιτικές αναφορικά με το μέτρο των ενδιάμεσων εκπτώσεων και την εισαγωγή από το εξωτερικό -αλλά εκτός πλαισίου και ελέγχου- εκπτωτικών πρακτικών όπως η “Black Friday” έχουν απορυθμίσει την αγορά και δημιουργήσει σύγχυση στο καταναλωτικό κοινό.»

Συντάκτης: Όλγα Ορφανίδου

Keywords
Τυχαία Θέματα