Αλεξανδρούπολη : «Σώμα και Ταυτότητα» -εκπαιδευτικές δράσεις στο Ιστορικό Μουσείο

10:54 14/2/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Σχέδιο εκπαιδευτικών δράσεων για τον εμπλουτισμό της Θεματικής Εβδομάδας με τίτλο «Σώμα και Ταυτότητα», με συμμετοχή των μαθητών Β΄εκπάιδευσης της Περιφέρειας ΑΜΘ θα λειτουργήσει το Ιστορικό Μουσείο Αλεξανδρούπολης με πρωτοβουλία της επιστημονικής συνεργάτιδας του Μουσείου και υποψήφια Διδάκτορα στη Μουσειακή Αγωγή κ. Αγνή Καραγιάννη.

Το Ιστορικό Μουσείο προτείνει:
Ως ΣΩΜΑ

αυτών των δράσεων τα μουσειακά εκθέματα ,που το κάθε από αυτά με τον δικό του τρόπο φέρει μνήμες από ένα άνθρωπο ,η από μια κοινωνική ομάδα.
Και ως ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ καλεί τους εφήβους να διερευνήσουν την εθνική, τοπική, ιστορική ,κοινωνική ,πολιτισμική ατομική ταυτότητα που βρίσκεται πίσω από κάθε μουσειακό αντικείμενο, πίσω από κάθε φωτογραφία, εικόνα, ήχο ,από το παρελθόν ,με αναγωγές στο παρόν.
Ουσιαστικά πρόκειται για ένα πρόγραμμα εναλλακτικών δράσεων όπου συναντώνται η κοινωνιολογία, η ιστορία, η μουσειολογία,η παιδαγωγική ,με έμφαση στην παιδαγωγική του θεάτρου και στη σύγχρονη μουσειοπαιδαγωγική με την ενεργή συμμετοχή των εμπλεκόμενων.

Στόχος του προγράμματος μεταξύ άλλων, είναι η καλλιέργεια δεξιοτήτων των μαθητών στη διαχείριση της γνώσης, της μουσειακής εμπειρίας, της βιωματικής επαφής με την ιστορία και τον πολιτισμό.

« Παλαιότερα τα μουσεία ήταν αποθήκες αντικειμένων .Σήμερα έχουν αλλάξει ρόλο. Ο ρόλος τους είναι απόλυτα παιδαγωγικός, απόλυτα κοινωνικοπολιτιστικός και οφείλουμε ως εκπαιδευτικοί να συνεργαστούμε με τους συναδέλφους εκπαιδευτικούς και με άλλους φορείς για να βοηθήσουμε προς αυτήν την κατεύθυνση,» ανέφερε μιλώντας στην ΕΡΤ Ορεστιάδας η κ. Καραγιάννη και τόνισε πως «το σύγχρονο μουσείο οφείλει να είναι ανοιχτό στην κοινωνία.

Συντάκτης:Όλγα Ορφανίδου

Keywords
Τυχαία Θέματα