Αλ. Μεϊκόπουλος: Μην δώσετε άδεια να κατασκευαστεί εργοστάσιο παραγωγής SRF

18:03 15/6/2020 - Πηγή: ΕΡΤ

Με επείγουσα επιστολή του προς τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κ. Αγοραστό και το Περιφερειακό Συμβούλιο, ο βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ Αλεξ. Μεϊκόπουλος ζητά να μην αδειοδοτηθεί το έργο κατασκευής και λειτουργίας μονάδας επεξεργασίας SRF στον ΧΥΤΑ του Δήμου Βόλου και να απαγορευτεί η καύση RDF από την Τσιμεντοβιομηχανία του Βόλου για την προστασία της δημόσια υγείας

των πολιτών της Μαγνησίας.

Όπως αναφέρει στην επιστολή του μεταξύ άλλων ο κ. Μεϊκόπουλος, “Η πόλη του Βόλου παρά το πανέμορφο φυσικό τοπίο που την περιβάλλει, είναι μία από τις ελληνικές πόλεις που υποφέρουν από το πρόβλημα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Τις τελευταίες δεκαετίες η αστικοποίηση, η αυξημένη εκβιομηχάνιση και η εκτεταμένη χρήση ΙΧ, είχαν ως αποτέλεσμα την υποβάθμιση της ποιότητας του αέρα στην περιοχή (…) Η ανάπτυξη μεγάλων και ρυπογόνων βιομηχανιών στις παρυφές της πόλης, της ΑΓΕΤ Ηρακλής νοτιοανατολικά και της Χαλυβουργίας και της λοιπής ΒΙΠΕ βορειοδυτικά, συμβάλει στον εγκλωβισμό των ρύπων πάνω από την πόλη σε κάθε κατεύθυνση ανέμου.  (…) Κύρια ανησυχία τόσο των πολιτών, όσο και των επιστημονικών φορέων της πόλης (Ιατρικός Σύλλογος Μαγνησίας (ΙΣΜ),  Αχιλλοπούλειο Νοσοκομείο Βόλου, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, ΤΕΕ Μαγνησίας) αποτελεί το γεγονός ότι η καύση απορριμμάτων στα οποία περιλαμβάνονται χαρτί, γυαλί και πλαστικό ως εναλλακτικό καύσιμο αποβαίνει επιβαρυντική για την ποιότητα του αέριου περιβάλλοντος της περιοχής και κατ’ επέκταση  για την υγεία των κατοίκων.  Αντίθετοι με τη δημιουργία μονάδας παραγωγής SRF στο Δήμο Βόλου είναι για ακόμα μία φορά οι επιστημονικοί φορείς της πόλης, οι οποίοι εκφράζουν έντονα την ανησυχία τους για την εξέλιξη αυτή. Συγκεκριμένα, το ΤΕΕ Μαγνησίας έχει επισημάνει ότι η πρόταση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του Έργου «Ολοκληρωμένη Εγκατάσταση Διαχείρισης Αποβλήτων (Ο.Ε.Δ.Α) Βόλου» η οποία προάγει τη λύση της βιοξήρανσης με παραγωγή SRF «δεν στηρίζεται σε αντικειμενικά, βάσει της Ευρωπαϊκής και Εθνικής Νομοθεσίας, δεδομένα».

Όπως αναφέρει ο κ. Μεϊκόπουλος “Ο Ιατρικός Σύλλογος Μαγνησίας (ΙΣΜ), έχει επανειλημμένα επισημάνει ότι υπάρχει πληθώρα μελετών και δημοσιεύσεων αναφορικά με τις επιδράσεις στην υγεία από την καύση των εναλλακτικών καυσίμων (όπως SRF) από τσιμεντοβιομηχανίες, τόσο των εργαζομένων σε αυτή, όσο και αυτών που ζουν στη γειτονική περιοχή (…) Η Περιφέρεια, ο Δήμος και η Πολιτεία θα πρέπει επιτέλους να λάβουν υπόψη τους τη μεγάλη κοινωνική αντίδραση που υπάρχει τα τελευταία χρόνια. Να γίνει διάλογος για ένα οικολογικό τοπίο, με χρήση από τις βιομηχανίες καυσίμων φιλικών προς το περιβάλλον, όπως το φυσικό αέριο, αλλά και να γίνεται ανακύκλωση στη πηγή, καθοριστική στη διαχείριση σκουπιδιών και αποβλήτων”.

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα