Αισιοδοξούν στο υπουργείο Ενέργειας για την αποκρατικοποίηση του ΔΕΣΦΑ

10:30 29/9/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Την αισιοδοξία τους για επίτευξη συμφωνίας με τη SOCAR για την αποκρατικοποίηση του ΔΕΣΦΑ, ύστερα από τη συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τη διοίκηση της εταιρίας, την περασμένη Τρίτη στο Μέγαρο Μαξίμου, εκφράζουν πηγές του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, εκτιμώντας ότι στο τελικό σχήμα θα είναι αυξημένη η συμμετοχή της

ιταλικής SNAM.

Οι ίδιοι κύκλοι απέκλειαν το ενδεχόμενο αυξήσεων στα τιμολόγια του ρεύματος για τη χρηματοδότηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και τόνιζαν ότι το έλλειμμα θα αποσβεστεί ως το τέλος του 2017 με τα μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί.

Σε ό,τι αφορά τον ΔΕΣΦΑ, αναμένεται τώρα – σύμφωνα με τις ρυθμίσεις που περιελήφθησαν στον νόμο με τα προαπαιτούμενα της πρώτης αξιολόγησης – από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας ο καθορισμός των τιμολογίων μεταφοράς για το 2017 και τα επόμενα χρόνια.

Η αρχική φόρμουλα υπολογισμού των τιμολογίων οδηγούσε σε αυξήσεις της τάξης του 65%, οι οποίες κατά τις τωρινές εκτιμήσεις θα περιοριστούν γύρω στο 35%.

Παράλληλα, η συμμετοχή της SOCAR στο ΔΕΣΦΑ προβλέπεται να περιοριστεί σημαντικά κάτω από το 50% που είναι το όριο που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Σύμφωνα με τις σχετικές πληροφορίες, η SOCAR θα μεταβιβάσει τουλάχιστον το 30% των μετοχών (από το 66% που θα αποκτήσει μέσω του διαγωνισμού, εφόσον αυτός ολοκληρωθεί) στην ιταλική SNAM με την οποία είναι σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις.

Υπενθυμίζεται ότι το Δημόσιο κατέχει το 66% του ΔΕΣΦΑ με την αζέρικη SOCAR να πλειοδοτεί στο διαγωνισμό του 2013, προσφέροντας 400 εκ. ευρώ. Ομως, οι ευρωπαϊκές αρχές έχουν ζητήσει να περιορίσει η SOCAR το ποσοστό της κάτω από το 50% για να εγκρίνουν το ντιλ. Η ιταλική SNAM έχει εκφράσει ενδιαφέρον για την απόκτηση μειοψηφικού ποσοστού στο ΔΕΣΦΑ με την σύμφωνη γνώμη της SOCAR.

Η αλλαγή του τρόπου υπολογισμού των τελών χρήσης του δικτύου φυσικού αερίου από το υπουργείο Ενέργειας για να αποφευχθούν υπέρογκες αυξήσεις τελών που θα έπλητταν την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων κ.τ.λ προκάλεσε την αντίδραση των Αζέρων που θεωρούν ότι η η συγκεκριμένη νομοθετική παρέμβαση μειώνει σημαντικά την αξία του ΔΕΣΦΑ και επομένως το τίμημα που θα πρέπει να καταβάλλουν.

Η συνάντηση του επικεφαλής της αζέρικης SOCAR, Ρόβναγκ Αμπντουλάγεφ, με τον πρωθυπουργό κ. Τσίπρα έγινε, κατόπιν αιτήματος των Αζέρων, για να βρεθεί λύση. Η SOCAR επέκτεινε την διάρκεια της εγγυητικής επιστολής που είχε καταθέσει και έληγε στα τέλη του Σεπτεμβρίου μετά την συνάντηση, γεγονός που θεωρείται καλός οιωνός για το ντιλ.

Αναφορικά με το ΕΤΜΕΑΡ, που εισπράττεται μέσω των λογαριασμών ρεύματος, οι πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ από το ΥΠΕΝ αποκλείουν το ενδεχόμενο αυξήσεων.

Τονίζεται σχετικά ότι το έλλειμμα του λογαριασμού χρηματοδότησης των ΑΠΕ θα αποσβεστεί ως το τέλος του 2017, με τα μέτρα που ελήφθησαν το καλοκαίρι σύμφωνα με τα οποία οι προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας καλούνται να επιστρέψουν στους παραγωγούς ΑΠΕ το όφελος που αποκομίζουν από τη συμμετοχή της «πράσινης» ενέργειας στην αγορά, η οποία μειώνει τις τιμές χονδρικής του ρεύματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, υπέρ της σταδιακής απόσβεσης του ελλείμματος, χωρίς αύξηση του ΕΤΜΕΑΡ αλλά με διασφάλιση της ροής των πληρωμών προς τους κατόχους των ανανεώσιμων πηγών τάχθηκαν και εκπρόσωποι των παραγωγών σε συναντήσεις με τους θεσμούς που έγιναν τις προηγούμενες ημέρες.

ΠΗΓΗ: AΠΕ-ΜΠΕ, ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα