Εικονικά τροχαία: Το σενάριο, οι πρωταγωνιστές κι οι μίζες

Ένας κόσμος που ως φαίνεται διαβιεί παρασιτικά στην κοινωνία είναι αυτός των εικονικών τροχαίων. Οδηγοί, φερόμενα θύματα οδικών συγκρούσεων, γιατροί και φυσιοθεραπευτές αλλά και επαγγελματίες που ειδικεύονται σε επισκευές αυτοκινήτων, συνθέτουν ένα πάζλ παρατυπίας που δύσκολα μπορεί να πιαστεί στην τσιμπίδα του νόμου.

Φωτεινή εξαίρεση, το χθεσινό περιστατικό (28/09) κατά το οποίο έγιναν μαζικές συλλήψεις 10 συνολικά ατόμων τα οποία φέρονται να είχαν εμπλοκή σε εικονικό τροχαίο που έγινε το 2015. Όπως προέκυψε

στην εν λόγω καταγγελία, το ατύχημα δεν ήταν τόσο σοβαρό όσο να δικαιολογούνται αποζημιώσεις ύψους 42 χιλιάδων ευρώ.

Μετά από έρευνα του SigmaLive σχετικά με τον τρόπο «υλοποίησης» ενός εικονικού ατυχήματος, προκύπτει ότι το «παρακράτος» των εικονικών ατυχημάτων είναι καθημερινό φαινόμενο. Ασήμαντοι τραυματισμοί αλλά και αμελητέες υλικές ζημιές μπορούν να αποβούν σωτήριες για αρκετούς, που με μεθοδευμένα βήματα υπερδιπλασιάζουν ή ακόμη δημιουργούν κέρδος, που δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

Για παράδειγμα, οι ειδικές αποζημιώσεις ενός ατυχήματος μπορούν να εκτιμηθούν πολύ περισσότερο από το όσο αξίζουν πραγματικά. Στο σημείο αυτό είναι που γίνεται η «παρέμβαση» στην επισκευή ενός αυτοκινήτου, η οποία κοστολογείται κατά πολύ περισσότερο από το όσο αξίζει στην πραγματικότητα.
Επόμενο βήμα, είναι οι τραυματισμοί του οδηγού ή και των επιβαινόντων στο όχημα.

Ένας «συνήθης» τραυματισμός που χρησιμοποιείται κατά κόρων σε τροχαία ατυχήματα, που σκοπό έχουν το υπερκέρδος, είναι αυτός του σπονδύλου, ο οποίος δεν χωράει αμφισβήτησης. Σε αυτό το σημείο λοιπόν, φυσιοθεραπευτές σε συνεννόηση με θεράποντες ιατρούς προσθέτουν επισκέψεις ή και θεραπείες στους ασθενείς προκειμένου να αυξήσουν τα χρήματα των αποζημιώσεων. Επόμενο βήμα, η ιατρική έκθεση, στην οποία καταγράφονται αναλυτικά οι θεραπείες και η κατάσταση του ασθενούς.

Στην «εξίσωση» των εικονικών τροχαίων, όπως διαπιστώθηκε και στο τελευταίο περιστατικό, καταλυτικός παράγων είναι εν τέλει ο ειδικός εμπειρογνώμονας τροχαίων ο οποίος καλείται από τις ασφαλιστικές εταιρείες σε περίπτωση που κάτι δεν «κολλά» στο πάζλ.

Keywords
Τυχαία Θέματα