Αισιόδοξος για την εκταμίευση των 2,8 δισ. ευρώ είναι ο Μοσκοβισί (upd-video)

16:44 10/10/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Ο αρμόδιος Ευρωπαίος Επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί εξέφρασε την ελπίδα ότι το Eurogroup θα δώσει την έγκρισή του για την εκταμίευση της υποδόσης των 2,8 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα, σε δηλώσεις του προσερχόμενος στη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών στο Λουξεμβούργο.

Ο κ. Μοσκοβισί ανέφερε ότι «έχουν γίνει καλά βήματα» και φαίνεται να επανέρχεται η ανάπτυξη στην Ελλάδα. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η συνεργασία της Κομισιόν με την ελληνική κυβέρνηση «είναι καλή

και υψηλής ποιότητας αν και υπάρχουν μερικές φορές προβλήματα και χρειάζονται διαπραγματεύσεις«, εκφράζοντας την άποψη ότι θα υπάρξει μια συνολική λύση για την Ελλάδα έως το τέλος του 2016.

Ο επίτροπος τόνισε επίσης ότι οι μεταρρυθμίσεις είναι εντός χρονοδιαγράμματος, προσθέτοντας ότι είναι σημαντικό να επανέλθει η εμπιστοσύνη στην Ελλάδα. Ο επίτροπος τόνισε ότι όλοι μαζί οικοδομούμε ένα success story στην Ελλάδα.

Ο ίδιος εξέφρασε επίσης την ελπίδα ότι το ΔΝΤ θα συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα. Θα θέλαμε να συζητηθεί το θέμα του χρέους αφού έχουν δρομολογηθεί οι μεταρρυθμίσεις κατά τρόπο αξιόπιστο.

Ντάισελμπλουμ: Η Ελλάδα τα πάει πολύ καλύτερα

Εφόσον οι θεσμοί επιβεβαιώσουν την ολοκλήρωση της εφαρμογής των 15 προαπαιτούμενων, το Eurogroup θα εγκρίνει την εκταμίευση της δόσης, ανέφερε ο πρόεδρος του συμβουλίου, Γερούν Ντάισελμπλουμ, προσερχόμενος στη συνεδρίαση, στο Λουξεμβούργο.

«Φτάνουν αισιόδοξα νέα, ωστόσο, προτιμώ να ενημερωθώ απευθείας από τους θεσμούς» υπογράμμισε ο κ. Ντάισεμπλουμ και σημείωσε πως η Ελλάδα τα πάει πολύ καλύτερα, επιστρέφει η ανάπτυξη αλλά και η εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία.

Σχετικά με τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, παρέπεμψε στην απόφαση του Eurogroup τον Μάιο, στην οποία το Ταμείο εκδηλώνει την πρόθεσή του να συμμετάσχει και στο χρηματοδοτικό σκέλος. Επίσης, υποστήριξε ότι σήμερα δεν θα διεξαχθεί καμία συζήτηση για το χρέος και δεν θα «ανοίγει» αυτό το θέμα κάθε μήνα.

Σαπέν: Η Ελλάδα υλοποιεί τις απραίτητες μεταρρυθμίσεις

Την άποψη ότι η Ελλάδα έχει κάνει μεγάλες προσπάθειες και υλοποιεί τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Μισέλ Σαπέν, προσερχόμενος στο Eurogroup, στο Λουξεμβούργο. «Η Ελλάδα συνεχίζει τις προσπάθειές της και εφαρμόζει τις μεταρρυθμίσεις, πολύ περισσότερες από αυτές που είχε κάνει τα τελευταία χρόνια», ανέφερε ο κ. Σαπέν και πρόσθεσε πως «η Ελλάδα υλοποιεί το δικό της κομμάτι του συμβολαίου. Και όταν υλοποιείται αυτό έρχεται η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη».

Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών τόνισε πως σήμερα θα πρέπει να αναγνωριστούν αυτές οι προσπάθειες, σημειώνοντας ότι η Ευρώπη πρέπει να κρατήσει τις υποσχέσεις της προς την Ελλάδα.

Ο Φινλανδός υπουργός Οικονομικών, Πέτερι Όρπο, υποστήριξε πως γίνονται καλές κινήσεις στην Ελλάδα και η οικονομία βελτιώνεται. Τέλος, εξέφρασε την ελπίδα να έχει ολοκληρωθεί η εφαρμογή όλων των προαπαιτούμενων, όπως είχε συμφωνηθεί.

Keywords
Τυχαία Θέματα