Αιφνιδίασε ο Φιγιόν – Ενώπιον δικαστών ένα 24ωρο νωρίτερα

10:58 15/3/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Μεταθέτοντας κατά ένα 24ωρο νωρίτερα την ακροαματική διαδικασία ενώπιον των δικαστών, ο κεντροδεξιός υποψήφιος των γαλλικών εκλογών, Φρανσουά Φιγιόν, ξάφνιασε τους πάντες, καθώς παρουσιάστηκε πριν από τη καθορισμένη ημερομηνία της 15ης Μαρτίου, για να απολογηθεί για το σκάνδαλο αργομισθίας της συζύγου και των παιδιών του.

Βασικός στόχος ήταν να μην υπονομευτεί το τεκμήριο αθωότητας, και να εξασφαλιστούν ήρεμες συνθήκες απονομής δικαιοσύνης, χωρίς στράτευμα 300 δημοσιογράφων έξω από το δικαστήριο», εξήγησε ο δικηγόρος Αντονέν Λεβί.

Εν αγνοία των μέσων ενημέρωσης και

της γαλλικής κοινής γνώμης, ο Φιγιόν παρουσιάσθηκε νωρίς χθες το πρωί στους δικαστές.
Απέφυγε έτσι τους δημοσιογράφους, χωρίς να αποφύγει όμως την απαγγελία κατηγοριών για κατάχρηση δημόσιων κονδυλίων, αποδοχή προϊόντων εγκλήματος και συνέργεια σε υπεξαίρεση και παράλειψη της υποχρέωσης υποβολής δήλωσης στην Ανώτατη Αρχή για τη Διαφάνεια στη Δημόσια Ζωή (HATVP).

Στην περίπτωση που ο Φρανσουά Φιγιόν κερδίσει την προεδρία, η υπόθεση θα παγώσει κατά την πενταετία της προεδρικής θητείας, καθώς θα προστατεύεται ποινικά από την ασυλία.

Ενώπιον των δικαστών ο Φιγιόν αρνήθηκε να απαντήσει σε ερωτήσεις, αλλά διάβασε ένα κείμενο το οποίο δόθηκε στη δημοσιότητα μέσω της εφημερίδας «Λε Φιγκαρό».

Στο κείμενο υποστηρίζει ότι «είναι αποδεδειγμένο ότι η εργασία της συζύγου του ήταν πραγματική και όχι πλασματική», ενώ απευθυνόμενος στους ανακριτές λέει μεταξύ άλλων :

«Αποφασίσατε να με καλέσετε με βιασύνη, για γεγονότα που χρονολογούνται εδώ και 20ετία. Γνωρίζετε ότι αφιερώνω τις μέρες μου στην εκστρατεία για τις προεδρικές εκλογές που θα γίνουν σε 40 μέρες. Περιμένω να έχω την ίδια αντιμετώπιση που έχουν όλοι οι πολίτες στη χώρα μας, χωρίς βιασύνη και με μόνο μέλημα την απόδοση δικαιοσύνης με πλήρη αμεροληψία».

Με το που τέθηκε «υπό δικαστική έρευνα» ο Φρανσουά Φιγιόν, οι δικηγόροι του μπορούν πλέον να έχουν πρόσβαση στον φάκελο -κατηγορητήριο, βάσει του οποίου τρεις ανακριτές θα εξετάσουν μάρτυρες κατ’ αντιπαράσταση.

Επί της ουσίας, ξεκινάει ένας δικαστικός αγώνας που μπορεί να διαρκέσει μήνες πριν γίνει η οποιαδήποτε παραπομπή σε ποινικό δικαστήριο.

ΠΗΓΗ:ΑΜΠΕ/Ολυμπία Τσίπηρα

ΦΩΤΟ:ASSOCIATED PRESS

Σχετική είδηση:Γαλλία: Εισαγγελική δίωξη σε βάρος του Φ.Φιγιόν

Keywords
Τυχαία Θέματα