Αγωνία για το μέλλον των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στη Συνέλευση του Εμπορικού Συλλόγου

10:13 29/3/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Έτος δοκιμασίας χαρακτήρισε το 2016 για την ελληνική μικρομεσαία επιχείρηση ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Λάρισας Γιώργος Τσαπλές μιλώντας χθες στην Ετήσια Γενική Συνέλευση του Συλλόγου. Για ακόμα μία χρονιά το ελληνικό εμπόριο βρίσκεται αντιμέτωπο με τη δυσπραγία, τη φορο-επιδρομή και τις ασφυκτικές οικονομικές πιέσεις τόνισε o κ. Τσαπλές. «Για ακόμα μία χρόνια έγινε αρκετός λόγος για την πολυπόθητη ανάκαμψη, η οποία βέβαια εξακολουθεί να είναι ζητούμενο παρά πραγματοποιούμενος στόχος. Για ακόμα μία χρονιά ακούσαμε «παχιά λόγια» τα οποία «ξεφούσκωσαν»

στην πρώτη στροφή».

Παρουσιάζοντας τα βασικά προβλήματα του κλάδου αναφέρθηκε στα χρέη προς το δημόσιο , τα ασφαλιστικά ταμεία και τις τράπεζες καθώς και στη συνεχώς απομειούμενη μείωση του κύκλου εργασιών των επιχειρήσεων.
Αναλυτικότερα:
Ασφαλιστικό: Με την υπαγωγή στο νέο ασφαλιστικό φορέα μπορεί να καλούνται να καταβάλλουν χαμηλότερες εισφορές ωστόσο, η αλλαγή των συντελεστών αναπλήρωσης και ο υπολογισμός της αναλογικής σύνταξης, η οποία προστίθεται στην εθνική, ως ποσοστό των καταβληθεισών εισφορών μειώνει σημαντικά τις συντάξεις.

Επίσης ενώ η αρχιτεκτονική του νέου ασφαλιστικού συστήματος βασίζεται στη διεύρυνση της ασφαλιστικής βάσης, αυτό προς το παρόν δε φαίνεται πιθανό. Είναι χαρακτηριστικό, ότι για το μήνα Ιανουάριο θα έπρεπε να εισπραχθούν 270 εκ. Και μέχρι μέχρι τις 28/2 εισπράχθηκαν 70.
Άλυτο παραμένει επίσης το πρόβλημα των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τον πρώην ΟΑΕΕ
Φορολογικό: H φοροδοτική ικανότητα επιχειρήσεων και νοικοκυριών έχει προ πολλού εξαντληθεί τόνισε ο κ Τσαπλές και η επιβολή νέων φόρων απλά διογκώνει τις ληξιπρόθεσμες οφειλές και εγκλωβίζει τους φορολογούμενους. Όπως είχε πολύ σοφά πει και ο Ξενοφών Ζολώτας “οι φόροι σκοτώνουν τους φόρους”. Απαιτείται, λοιπόν, άμεση μείωση της φορολογίας με παράλληλη αύξηση της εισπραξιμότητας.
Κόκκινα δάνεια: Η προωθούμενη ρύθμιση υποστήριξε ο πρόεδρος του ΕΣΛ δε φαίνεται να επιλύει το θέμα, καθώς αποκλείει πολλές επιχειρήσεις από την εξωδικαστική ρύθμιση των οφειλών προς τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.
Όσον αφορά τέλος τη χρήση χρεωστικών και πιστωτικών καρτών τόνισε πως αν δε θεσμοθετηθεί ένας τροφοδότης επιχειρηματικός λογαριασμός στον οποίον θα πιστώνονται τα ποσά των συναλλαγών με κάρτες και από τον οποίο θα πληρώνονται οι υποχρεώσεις της επιχείρησης, είναι μαθηματικά βέβαιο ότι πολλές επιχειρήσεις θα οδηγηθούν σε λουκέτο, καθώς η έστω και η όποια ρευστότητα θα εκλείψει εφόσον ο επιχειρηματικός τους λογαριασμός θα είναι δεσμευμένος για χρέη προς δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία.

Keywords
Τυχαία Θέματα