Αγώνας δρόμου για τα τελευταία προαπαιτούμενα ενόψει EwG (video)

11:38 6/6/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Σε εντατικοποίηση της προσπάθειας για την υλοποίηση των τελευταίων εκκρεμών προαπαιτούμενων της αξιολόγησης προχωρά η Αθήνα ενόψει της τηλεδιάσκεψης των αναπληρωτών υπουργών της Ευρωζώνης (Euroworking Group ή EwG). Οι προσπάθειες γίνονται στον απόηχο των δηλώσεων της κ. Λαγκάρντ για συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα χωρίς δάνειο μέχρι

την επίτευξη συμφωνίας με τους Ευρωπαίους δανειστές για το χρέος. Για όλες τις εξελίξεις ενημερώνεται η ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ από τον πρωθυπουργό και το οικονομικό επιτελείο.

«Εάν οι πιστωτές της Ελλάδας δεν είναι ακόμη έτοιμοι να αποδεχθούν τις εκτιμήσεις μας, εάν χρειάζονται περισσότερο χρόνο, τότε μπορεί να τους δοθεί περισσότερος χρόνος. Μπορεί λοιπόν να υπάρξει ένα πρόγραμμα όπου η εκταμίευση χρημάτων θα γίνει μόνον όταν οι πιστωτές σκιαγραφήσουν με σαφήνεια τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους,» τόνισε σύμφωνα με την Deutsche Welle (DW).

H κ. Λαγκάρντ ανέφερε ότι αυτό έχει ξαναγίνει στο παρελθόν με άλλες χώρες που βρίσκονταν σε παρόμοια θέση.

«Δεν ανακαλύπτουμε μια λύση α λα Ελλάδα», πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείσα αν πρόκειται για μια λύση που εξυπηρετεί τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών κ. Σόιμπλε, η κ. Λαγκάρντ απάντησε: «Όχι, σε καμία περίπτωση. Είναι μια δυνατότητα συμφωνίας. Οι Ευρωπαίοι την συζήτησαν στη συνάντησή τους στις 22 Μαΐου».

Η επικεφαλής του ΔΝΤ θεωρεί αναγκαία την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους αλλά αναφέρει σύμφωνα με την DW: «Αυτό δεν σημαίνει κούρεμα του χρέους, αλλά μια εκτεταμένη παράταση της διάρκειας (των δανείων) και της αποπληρωμής των τόκων».

H ίδια πρόσθεσε: «Αυτή είναι η προτίμησή μας και προκειμένου τα μέτρα αυτό να είναι αξιόπιστα για τους επενδυτές και τις αγορές, η προτίμησή μας αυτή θα πρέπει να εκφραστεί τώρα. Οι πιστωτές δεν πρέπει να υλοποιήσουν την ελάφρυνση του χρέους πριν το τέλος του προγράμματος, ωστόσο (η ελάφρυνση) θα πρέπει να εκφραστεί τώρα με σαφήνεια προκειμένου να σηματοδοτήσει μια στροφή και να πουν οι αγορές: ‘Το επίπεδο του χρέους αυτής της χώρας είναι βιώσιμο, συνεπώς μπορούμε να επενδύσουμε. Μπορούμε να αγοράσουμε ομόλογα και να βάλουμε χρήματα στη χώρα».

Απο την σκοπιά του, ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς τόνισε σήμερα στις Βρυξέλλες την ανάγκη να υπάρξει μια κοινή «κατανόηση» στο ζήτημα του ελληνικού χρέους τις επόμενες εβδομάδες.

Keywords
Τυχαία Θέματα