Διπλωματικός «σεισμός» στον Κόλπο

Για «διπλό παιχνίδι» με τις εξτρεμιστικές ή τρομοκρατικές ομάδες κατηγορούν το Κατάρ τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Σαουδική Αραβία, που μαζί με την Αίγυπτο, την Υεμένη, τη Λιβύη, τις Μαλβίδες και το Μπαχρέιν, διέκοψαν τις διπλωματικές τους σχέσεις με την Ντόχα. Σε κατάσταση πανικού, οι κάτοικοι της Ντόχα σπεύδουν τρομοκρατημένοι στα σούπερ μάρκετ, αφού ανησυχούν για τον αποκλεισμό που επέβαλε η Σαουδική Αραβία, αναφέρει το BBC.

Οι ραγδαίες εξελίξεις στην περιοχή του Κόλπου, πυροδότηθηκαν λίγες μέρες μετά την επίσκεψη του Αμερικανού Προέδρου στην Σαουδική Αραβία, αλλά και μερικά εικοσιτετράωρα μετά την τρομοκρατική επίθεση στο Λονδίνο.

Κρίση στις τιμές πετρελαίου

Η διαμάχη στην περιοχή, έχει αρχίσει ήδη να προκαλεί εκνευρισμό στην αγορά πετρελαίου. Σύμφωνα με τον Διεθνή Τύπο, οι τιμές του πετρελαίου στις ασιατικές αγορές άρχισαν σήμερα να πέφτουν, μετά τις ανησυχίες των επενδυτών ότι η διπλωματική ένταση που έχει προκληθεί μεταξύ του Κατάρ κι άλλων αραβικών χωρών θα υπονομεύσει την προσπάθεια του ΟΠΕΚ για τη μείωση της παραγωγής του πετρελαίου. Οι τιμές του αμερικανικού αργού πετρελαίου μειώθηκαν κατά 36 σεντς ή 0,8% στα 47,04 δολάρια το βαρέλι, ενώ οι τιμές του πετρελαίου τύπου Brent καταγράφηκαν στα 49,10 δολάρια το βαρέλι, μειωμένες κατά 37 σεντς ή 0,8% από το τελευταίο κλείσιμο.

Λύτρα για τζιχαντιστές

Σύμφωνα με αποκαλυπτικό δημοσίευμα των Financial Times, ένας από τους λόγους της διακοπής των διπλωματικών σχέσεων με την Ντόχα από τις υπόλοιπες χώρες του Κόλπου, είναι το γεγονός ότι το Κατάρ πλήρωσε λύτρα σε τζιχαντιστές για την απελευθέρωση μελών της βασιλικής οικογένειας, που έπεσαν θύματα απαγωγής στο Ιράκ ενώ βρίσκονταν σε ταξίδι αναψυχής για κυνήγι.

Συγκεκριμένα, το βρετανικό δημοσίευμα επισημαίνει ότι η βασιλική οικογένεια του Κατάρ κατέβαλε τον Απρίλιο ένα δισεκατομμύριο δολάρια ως λύτρα προκειμένου να απελευθερώσει 26 μέλη της οικογένειας που απήχθησαν στο νότιο Ιράκ, αλλά και 50 στρατιώτες που συνελήφθησαν από τζιχαντιστές στη Συρία.

Οι Σαουδάραβες ζήτησαν από το Κατάρ να σταματήσει την υποστήριξη προς τη Μουσουλμανική Αδελφότητα στην Αίγυπτο και τη Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας.

Δεν θέλουν ρήξη οι ΗΠΑ

Σε δηλώσεις του στο Ρόιτερς, ανώτατος αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνησης σημείωσε ότι δεν επιθυμεί να δει μια «μόνιμη ρήξη» μεταξύ των χωρών του Κόλπου. «Αναγνωρίζουμε ότι η συμπεριφορά του Κατάρ είναι σε πολλούς τομείς αρκετά ανησυχητική, όχι μονάχα προς τους γείτονές μας στον Κόλπο αλλά και προς τις ΗΠΑ. Θέλουμε να τους οδηγήσουμε στη σωστή κατεύθυνση», είπε χαρακτηριστικά ο αξιωματούχος, τον οποίο δεν κατονομάζει το πρακτορείο.

Η ανησυχία των Αμερικανών

«Αυτό που ενόχλησε πολύ τους Αμερικανούς, είναι πως μέχρι στιγμής, το Κατάρ έκανε κάποια δουλεία την οποία περίπου έλεγχαν», δήλωσε στην «Πρώτη Εκπομπή» του Ράδιο Πρώτο ο Διευθυντής του ΚΥΚΕΜ Χρίστος Ιακώβου. «Ναι μεν χρηματοδοτούσαν (το Κατάρ) τους τζιχαντιστές, αλλά οι Αμερικανοί ήθελαν να τους χρησιμοποιούν ως ένα ορισμένο βαθμό, ούτως ώστε να μπορούν να διαπραγματεύονται μαζί τους και να διαμορφώσουν τον νέο γεωστρατηγικό χάρτη της περιοχής», πρόσθεσε.

Εντούτοις, συνέχισε ο κ. Ιακώβου, το τελευταίο διάστημα το Κατάρ άρχισε μυστικές διαπραγματεύσεις με το Ιράν, γεγονός που ενόχλησε τους Σαουδάραβες και τις ΗΠΑ. «Το παράδοξο είναι ότι ενώ δείχνει να ολοκληρώνεται ο εμφύλιος πόλεμος στη Συρία, το Κατάρ, που χρηματοδοτεί τους τζιχαντιστές, συνομιλεί με το Ιράν, το οποίο ενισχύει τον στρατό του Άσαντ. Εδώ γίνεται προσπάθεια να εξευρεθεί μια φόρμουλα που θα οδηγήσει σε λύση στο συριακό χωρίς οι Αμερικανοί να μπορούν να παίξουν καθοριστικό ρόλο. Αυτό ενόχλησε τους Αμερικανούς και βλέπουμε ότι με την επίσκεψη Τραμπ στην Σαουδική Αραβία, δεν ήθελαν να συγκρουστούν απευθείας με το Κατάρ λόγω του ότι χρησιμοποιούν το έδαφός του για να χτυπούν τους τζιχαντιστές στη Συρία και υποκίνησαν όλο αυτό το κύμα που εκδηλώθηκε το προηγούμενο εικοσιτετράωρο».

Υποβαθμίζει το γεγονός το Κατάρ

Πάντως, από την πλευρά του, ο σεΐχης Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλαχράμ αλ Θάνι, ο οποίος ασκεί καθήκοντα υπουργού Εξωτερικών στο Κατάρ, προσπάθησε να υποβαθμίσει το γεγονός, λέγοντας ότι η χώρα θα εξακολουθήσει να επικοινωνεί με τον υπόλοιπο κόσμο μέσω άλλων αεροπορικών διαδρομών ή από τη θάλασσα.

Κλείνουν οι αιθέρες

Η Αίγυπτος, η Σαουδική Αραβία και το Μπαχρέιν έλαβαν επίσης την απόφαση για κλείσιμο του εναέριου χώρου τους στις αεροπορικές εταιρείες του Κατάρ, ενώ ήδη οι πολίτες του Κατάρ που ζουν στο Μπαχρέιν, τη Σαουδική Αραβία και τα Εμιράτα, έλαβαν προθεσμία δύο εβδομάδων να φύγουν.
Στην παρούσα φάση, οι ελληνικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο Κατάρ τηρούν στάση αναμονής, μετά την απόφαση των τεσσάρων αραβικών κρατών να απομονώσουν διπλωματικά το Εμιράτο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι περισσότεροι Ελλαδίτες αλλά και Κύπριοι που βρίσκονται στο Κατάρ, δραστηριοποιούνται στον κατασκευαστικό κλάδο.

Μεσολάβηση Τουρκίας-Κουβέιτ

Σε ρόλο μεσολαβητή, ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν είχε τηλεφωνικές συνομιλίες με τους ηγέτες του Κατάρ, της Ρωσίας, του Κουβέιτ και της Σαουδικής Αραβίας, σε μια προσπάθεια εκτόνωσης της κρίσης.

O εμίρης του Κουβέιτ προέτρεψε τη Δευτέρα τον εμίρη του Κατάρ Ταμίμ μπιν Χαμάντ αλ Θάνι να εκτονώσει την ένταση με τους συμμάχους και να αποφύγει κάθε ενέργεια που θα οδηγούσε στην κλιμάκωση της χειρότερης διπλωματικής διένεξης που έχει ξεσπάσει μεταξύ των αραβικών κρατών του Κόλπου.

Πονοκέφαλος για «FIFA»


Η διπλωματική απομόνωση του Κατάρ προκάλεσε σοβαρό «πονοκέφαλο» στη FIFA, αφού σε πέντε χρόνια από φέτος αναμένεται να διεξαχθεί στην χώρα το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου. «Βρισκόμαστε σε διαρκή επαφή με την τοπική οργανωτική επιτροπή του Κατάρ 2022 και την Ανώτατη Επιτροπή για τη Διεκπεραίωση που διαχειρίζεται τα ζητήματα για το Παγκόσμιο Κύπελλο 2022. Δεν έχουμε περαιτέρω σχόλια αυτήν τη στιγμή», απάντησε η FIFA σε email προς το ειδησεογραφικό πρακτορείο «Reuters» που ζήτησε ένα σχόλιο από την παγκόσμια ομοσπονδία ποδοσφαίρου.

Keywords
Τυχαία Θέματα