Άγ. Λαυρέντιος Πηλίου: Όταν η ζωή καταρρίπτει τα στερεότυπα

15:14 24/8/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Αν η στοματική κοιλότητα είναι το ηχείο της φωνής μας, τότε το δικό μου ηχείο αντηχεί παράφωνα!!!
Αν ο «νους μας είναι αληταριό» και κάνει ότι διαδρομές και επισυνάψεις θέλει, τότε υπάρχουν εύκολες απαντήσεις για το πώς, για παράδειγμα, ένας άνθρωπος εντελώς απαίδευτος και ακαλλιέργητος μουσικά μπορεί να ακούει ιδιαίτερα απαιτητικά είδη μουσικής και να τα απολαμβάνει.

Συνάντησα κάποτε έναν βοσκό εκεί στα πανέμορφα ψηλά βουνά της Πίνδου, που άκουγε κλασική μουσική και τζαζ χωρίς να ξέρει ούτε το όνομά του να γράψει. Όταν τον ρώτησα πώς και ακούει τέτοιου είδους μουσική,

που απάντησε ότι αυτό το «μαγικό κουτάκι (ραδιοφωνάκι) ναν καλά κοπέλα μου και γω για να ακούω».

Ο βοσκός ψάχνοντας μια μέρα στην μπάντα των fm για να εντοπίσει κάποιον σταθμό που να έπαιζε παραδοσιακή μουσική, έπεσε πάνω στο Τρίτο Πρόγραμμα και εκεί, όπως μου είπε, άκουσε ένα άλλο κλαρίνο, όχι το δικό του κλαρίνο, αλλά τόσο μελωδικό που δεν το χόρταινε. Έτσι έγινε πιστός ακροατής του Τρίτου Προγράμματος της ΕΡΤ, και «άνοιξαν τα μάτια της ψυχής μου» όπως μου είπε.
Και επειδή ο «νους είναι αληταριό» χθες το απόγευμα φτάνοντας στο Μουσικό Χωριό του Αγίου Λαυρεντίου Πηλίου, έκανε αναδρομή στο σκληρό δίσκο, ανασύροντας την παραπάνω μνήμη και κάνοντας και μια νέα επισύναψη. Ο βοσκός θα έπρεπε τούτη την ώρα να βρίσκεται στον Άγιο Λαυρέντιο και να μιλάει στους μουσικούς, στους ηθοποιούς, στους χορευτές και σε όλους για τη δική του μουσική. Την μουσική που θρέφει την ψυχή του, που την παράγουν αυτοί , οι μακρινοί για κείνον και ίσως και για πολλούς από μας, μορφωμένοι μουσικά άνθρωποι. Θα έπρεπε να μπορούσε να τον ακούσει ο Θύμιος Ατζακάς η «ψυχή» του Μουσικού Χωριού και οι συνεργάτες του, γιατί άνθρωποι σαν το δικό μου βοσκό, αλλά και σαν κι εμένα με το «παράφωνο ηχείο», έχουμε την ικανότητα της ακοής και της ψυχής.
Η εμπειρία είναι μοναδική και το δίχως άλλο, θα έπρεπε να μπορούσε να είναι εκεί ο καθένας μας και κυρίως τα μικρά παιδιά, αυτά τα υπέροχα «σφουγγαράκια», να ακούσουν, να συμμετάσχουν, να δουν και να οσμιστούν όλα όσα συμβαίνουν την τελευταία δεκαετία σ αυτή την μικρή, αλλά απαράμιλλης ομορφιάς, γωνιά του Πηλίου και του μεσαιωνικού πηλιορείτικου χωριού του Αγίου Λαυρεντίου. Όχι κυνηγώντας Pokémon, αλλά τρέχοντας να προλάβουν όλα όσα γίνονται στο Μουσικό Χωριό.
Χθες, το λοιπόν, επισκέφθηκα το Μουσικό Χωριό, συνοδευόμενη από τέσσερα κορίτσια (ηλικίας 13 και 15ετών) για να απολαύσουμε το δρώμενο- παράσταση «Δ Ι Α Π Α Σ Ω Ν», που έλαβε χώρα στην κεντρική πλατεία και στην μαγευτική πλατεία Χατζίνη(επί της ουσίας δάσος με αιωνόβια δέντρα και ένα φυσικό πλάτωμα με χώμα).
Στην παράσταση συμμετείχαν πάνω από 120 μουσικοί, ηθοποιοί και χορευτές σε μία ανθρώπινη αλυσίδα ήχου, λόγου και κίνησης που δόνησε ολόκληρο τον Άγιο Λαυρέντιο για 4 ώρες. Όσα και να γράψω, όποιες λέξεις και αν χρησιμοποιήσω, είναι κατώτερες των αισθήσεων και των συναισθημάτων που μου γέννησε. Γι΄ αυτό όσο προλαβαίνετε, ακόμα, χαρίστε στον εαυτό αυτή την απόλαυση. Το Μουσικό Χωριό Αγίου Λαυρεντίου Πηλίου
Το Μουσικό Χωριό διοργανώνεται από την αστική, μη κερδοσκοπική εταιρία arTree με την υποστήριξη του Δήμου Βόλου και της Τοπικής Κοινότητας Αγίου Λαυρεντίου. Οι φετινές ομάδες εργασίας και οι συμμετέχοντες συντονίζονται κάτω από μία κοινή θεματική με τίτλο «η ποίηση των ήχων και των λόγων σε 20 κινήσεις».
Τριάντα τέσσερις συντονιστές από το χώρο της μουσικής, του θεάτρου, του χορού, της performance, των επιστημών των παραστατικών τεχνών, της ειδικής αγωγής και των σωματικών τεχνών συντονίζουν και εμψυχώνουν το δυναμικό της φετινής διοργάνωσης.
Η κάθε περίοδος κορυφώνεται με μία συλλογική παράσταση η οποία πραγματοποιείται από τους καθηγητές και τους σπουδαστές όλων των εργαστηρίων με συντονισμό του Άντη Σκορδή (Κύπρος / Ολλανδία). Οι ομάδες βρίσκονται σε διάδραση μεταξύ τους, μέσα από καθημερινές απογευματινές συναντήσεις. Στην κάθε μία από τις παραστάσεις αυτές συμμετέχουν πάνω από 100 μουσικοί.
Στο «ταξίδι» αυτό, η δόνηση, ο Λόγος, το δράμα, η έκσταση, το ανθρώπινο σώμα, η τελετουργία, η σιωπή, η μνήμη και οι μεταξύ τους αντιθέσεις και συνέργειες λειτουργούν σαν μία αδιάσπαστη ενότητα. Μέσα από την καλλιτεχνική συμβίωση και τη δύναμη του φυσικού και αρχιτεκτονικού περιβάλλοντος που την περιβάλλει, το Μουσικό Χωριό προσφέρει στους συμμετέχοντες μία καλλιτεχνική αλλά πάνω απ’ όλα ανθρώπινη εμπειρία.
Σήμερα ολοκληρώνεται η πρώτη περίοδος, ενώ η δεύτερη ξεκινά την Πέμπτη 26 Αυγούστου και ολοκληρώνεται την 1η Σεπτεμβρίου.
Αναλυτικότερα μπορείτε να ενημερωθείτε από την ανανεωμένη ιστοσελίδα του Μουσικού Χωριού τόσο για το πρόγραμμα όσο και για τη διαμονή.

Keywords
Τυχαία Θέματα