Τα στοιχεία 2010-2015 για το ελληνικό χρέος είναι ακριβή λέει η Κομισιόν

14:53 24/8/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Τα στοιχεία για για το ελληνικό χρέος που υποβλήθηκαν για την περίοδο 2010-2015 είναι απολύτως ακριβή και αξιόπιστα σε αντίθετη με την προηγούμενη περίοδο τόνισε η Ευρωπαία επίτροπος, Marianne Thyssen την Τετάρτη σε συνέντευξη Τύπου.

Clear for @EU_Commission & @EU_Eurostat that data on Greek gov

debt during 2010-2015 were fully reliable & accurately reported

— Marianne Thyssen (@mariannethyssen) August 24, 2016

«Η ανεξαρτησία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) και η ποιότητα των στατιστικών της είναι απαραίτητα. Για την Κομισιόν και την Eurostat, είναι απολύτως ξεκάθαρο ότι τα στοιχεία για το ελληνικό κυβερνητικό χρέος για την περίοδο 2010-2015 που αναφέρθηκαν στη Eurostat είναι απολύτως ακριβή και αξιόπιστα,» τόνισε η Thyssen.

Η σχετική ανακοίνωση της Κομισιόν αναφέρει ότι τα έγκυρα και αξιόπιστα δημοσιονομικά στοιχεία είναι απαραίτητα για τη λήψη ορθών οικονομικών αποφάσεων. Ομως, προσθέτει ότι πρόσφατα δημοσιεύματα του Τύπου αμφισβητούν την ποιότητα και την αξιοπιστία των επίσημων στατιστικών στοιχείων στην Ελλάδα.

Αν και η Κομισιόν, ως αρχή, δεν θα σχολιάσει μεμονωμένες εθνικές νομικές διαδικασίες, ανησυχεί για αυτά τα δημοσιεύματα καθώς θέτουν επίσης υπό αμφισβήτηση την εγκυρότητα των δημοσιονομικών στοιχείων που στηρίξουν το Πρόγραμμα Σταθερότητας της Ελλάδας, αναφέρει.

Η Κομισιόν καλεί τις ελληνικές αρχές να υποστηρίξουν και να διατηρήσουν την ποιότητα των ελληνικών στατιστικών στοιχείων καθώς και την ανεξαρτησία του ελληνικού στατιστικού συστήματος, σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές που καθορίζει η ελληνική στατιστική νομοθεσία και η Δέσμευση για την Αξιοπιστία των Στατιστικών Στοιχείων του 2012, τονίζει η ανακοίνωση.

Επιστολή που υπογράφουν ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Dombrovskis και οι Επίτροποι Moscovici και Thyssen, εστάλη στον Έλληνα υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο για το θέμα αυτό.

Το πρακτορείο Reuters είχε αναφέρει νωρίτερα, επικαλούμενο πηγή της ΕΕ, ότι η Κομισιόν ετοίμαζε παρέμβαση για την υπόθεση Γεωργίου, πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ, που κατηγορείται για παραποίηση στατιστικών στοιχείων.

Keywords
Τυχαία Θέματα