Αυστραλία: Νέο σχέδιο για την απόρριψη των 400 φαλαινών που εξόκειλαν στην Τασμανία

16:35 24/9/2020 - Πηγή: ΕΡΤ

Θαλάσσιοι βιολόγοι της Αυστραλίας σχεδιάζουν σήμερα το δύσκολο έργο της απόρριψης των σχεδόν 400 πτωμάτων φαλαινών καθώς εξαλείφονται οι ελπίδες ότι θα μπορέσουν να σωθούν κάποιες από τις φάλαινες που έχουν παγιδευτεί στις ακτές του νησιού Τασμανία.

Από τη Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου, περίπου 470 φάλαινες- πιλότοι έχουν εντοπιστεί σε απομονωμένες δυτικές ακτές της Τασμανίας. Πρόκειται για τον μεγαλύτερο αριθμό φαλαινών που έχουν εξοκείλει ποτέ. Αρχικά 270 φάλαινες εντοπίστηκαν το πρωί της Δευτέρας σε μια περιοχή που είναι προσβάσιμη μόνο μέσω θαλάσσης,

ενώ την Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου στη διάρκεια αναγνωριστικών πτήσεων στην περιοχή εντοπίστηκαν άλλες 200 φάλαινες. Πρόκειται για τον μεγαλύτερο αριθμό φαλαινών που έχουν εξοκείλει ποτέ στην Τασμανία αλλά και στην Αυστραλία.

Scientists in Australia faced a race against time to save a massive pod of pilot whales stranded on a remote coastline pic.twitter.com/LGOIrIglYU

Reuters (@Reuters) September 21, 2020

Οι διασώστες έχουν καταφέρει να απελευθερώσουν σχεδόν 90 φάλαινες- πιλότους που εξώκειλαν σε απομακρυσμένες ακτές της Τασμανίας τη Δευτέρα και την Τρίτη. Τα περισσότερα από τα κήτη που απελευθερώθηκαν έχουν φτάσει στα βαθιά, δήλωσαν αξιωματούχοι, όμως σε τουλάχιστον 4 είναι πιθανό να χρειαστεί να γίνει ευθανασία, ενώ άλλα ενδέχεται να επιστρέψουν στα ρηχά όταν αλλάξει η παλίρροια.

Στο μεταξύ ο χρόνος περνά για μια μικρή ομάδα φαλαινών που εξακολουθεί να βρίσκεται σε ρηχά νερά σε μια μεγάλη αμμώδη περιοχή, τέσσερις ημέρες αφού εντοπίστηκε η ομάδα των 470 κητών στις βορειοδυτικές ακτές της Τασμανίας.

«Μετά τις 24 ώρες όσα ζώα παραμένουν (εκτός θάλασσας) έχουν λιγότερες πιθανότητες επιβίωσης , δήλωσε ο Νικ Ντέκα, διευθυντής εθνικών πάρκων της Τασμανίας».

Για τον λόγο αυτό οι αρχές της Αυστραλίας οργανώνουν σχέδιο για την απόρριψη τουλάχιστον 380 πτωμάτων φαλαινών στη θάλασσα, μια επιχείρηση η οποία, σύμφωνα με τον Ντέκα, ενδέχεται να διαρκέσει ημέρες.

Scientists are racing to save as many of the 270 pilot whales that somehow ended up stranded on a remote beach in Tasmania, Australia. "This is such a tricky event, a complex event, that any whale we save we consider a real win," one marine biologist said. pic.twitter.com/BRmgYg6pPA

— The New York Times (@nytimes) September 22, 2020

«Θα προτιμούσαμε να τις απορρίψουμε στη θάλασσα, εξακολουθούμε να ακούμε τις γνώμες των ειδικών για το πού ακριβώς ενδέχεται να τις αφήσουμε», συμπλήρωσε, εξηγώντας ότι τα πτώματα των φαλαινών όταν αρχίσουν να αποσυντίθενται ενδέχεται να αποτελέσουν κίνδυνο για το περιβάλλον.

Η ευθανασία στα ζώα που είναι πολύ εξουθενωμένα για να κολυμπήσουν στα βαθιά είναι ένα δυσάρεστο γεγονός, αλλά απαραίτητο βήμα, σύμφωνα με τους ειδικούς που ασχολούνται με την υπόθεση.

«Δυστυχώς οι μεγάλες φάλαινες ίσως χρειαστεί εβδομάδες για να πεθάνουν, παθαίνουν φουσκάλες από τον ήλιο, οπότε θα σκεφτούμε να πράξουμε το πιο ανθρώπινο πράγμα», επεσήμανε ο Μάικ Νταμπλ ζωολόγος επικεφαλής του Australian Marine Mammal Centre.

Σχετική είδηση: Τασμανία: Επιχείρηση διάσωσης φαλαινών που παγιδεύτηκαν σε ρηχά νερά
Τουλάχιστον 380 φάλαινες πιλότοι που εξόκειλαν στις ακτές της Τασμανίας είναι νεκρές

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα