Αυστραλία: Κατέρρευσε το σύστημα για την Εθνική Απογραφή

08:45 10/8/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Ανταπόκριση: Αλέκος Μάρκελλος

Η Τρίτη 9η Αυγούστου είχε οριστεί ως η ημέρα της Εθνικής Απογραφής, η οποία διεξάγεται κάθε τέσσερα χρόνια. Ήταν η πρώτη φορά κατά την οποία η απογραφή του πληθυσμού της χώρας θα γινόταν ηλεκτρονικά, μέσω του διαδικτύου. Η αρμόδια Αρχή, η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία, είχε διαβεβαιώσει πως ήταν έτοιμη για τον τεράστιο αριθμό συμπληρωμένων αιτήσεων που θα λάμβανε ηλεκτρονικά, αλλά η πραγματικότητα εξελίχθηκε διαφορετικά με αποτέλεσμα το σύστημα να καταρρεύσει και η απογραφή

να μην ολοκληρωθεί.

Τα ηλεκτρονικά συστήματα της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας σταμάτησαν να δέχονται υποβολή αιτήσεων στις 07:30 το βράδυ, τοπική ώρα, καθώς, σύμφωνα με τον επικεφαλής στατιστικολόγο της Υπηρεσίας David Kalisch «το σύστημα δέχθηκε τέσσερις κυβερνοεπιθέσεις από το εξωτερικό. Οι πρώτες τρείς δεν ήταν σημαντικές αλλά η τέταρτη ήταν ισχυρή και για λόγους προστασίας των δεδομένων χρειάστηκε να κλείσουμε τα ηλεκτρονικά μας συστήματα», όπως υποστήριξε.

Η εξέλιξη, εκτός από το αίσθημα δυσφορίας που προκάλεσε σε εκατομμύρια Αυστραλούς, εγείρει και ζητήματα ασφάλειας των προσωπικών δεδομένων όσων είχαν ήδη υποβάλει τα στοιχεία τους.

Ο Αυστραλός ομοσπονδιακός πρωθυπουργός Malcolm Turnbull έσπευσε να διαβεβαιώσει πως τα στοιχεία είναι ασφαλή, διαβεβαίωση την οποία αμφισβήτησαν με δηλώσεις τους σε Αυστραλιανά ΜΜΕ, ειδικοί του διαδικτύου.

Επιπρόσθετα, τόνισαν πως η κατάρρευση του συστήματος, παρά τα λεγόμενα των υπευθύνων για διαδικτυακή «επίθεση», (denial of service attacks), οφείλεται στην υπερπληθώρα συνδέσεων η οποία έχει τα ίδια αποτελέσματα.

Την άποψη πως, παρά τα λεγόμενα, η ιστοσελίδα των Στατιστικής Υπηρεσίας δεν έπεσε θύμα επίθεσης, εξέφρασε και ο αναπληρωτής υπουργός Αμύνης Michael McCormack.

Υπενθυμίζεται πως με αφορμή την απόφαση της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας της Αυστραλίας να διατηρήσει για πρώτη φορά τα προσωπικά δεδομένα, αντί για 18 μήνες όπως συνηθιζόταν, για τέσσερα χρόνια, είχε προκαλέσει πλήθος αντιδράσεων, ανάμεσα στις οποίες και του Ελληνικής καταγωγής Γερουσιαστή Νικ Ξενοφών, ο οποίος είχε δηλώσει πως δεν θα συμμετάσχει στην απογραφή.

Keywords
Τυχαία Θέματα