Α. Τσίπρας: Η Αριστερά δεν φοβάται να αναλάβει την ευθύνη για έξοδο από την κρίση (video)

22:17 13/10/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Μηνύματα προς πολλές κατευθύνσεις έστειλε ο πρωθυπουργός κατά την ομιλία του στο 2ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο ξεκίνησε το βράδυ της Πέμπτης και θα ολοκληρωθεί την Κυριακή με τις ψηφοφορίες για την εκλογή Πρόεδρου, Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής και Εξελεγκτικής Επιτροπής. Ο κ. Τσίπρας έκανε έναν απολογισμό των πολιτικών αποφάσεων της κυβέρνησης το προηγούμενο διάστημα, σημειώνοντας ότι η έξοδος της Ελλάδας

από το ευρώ δεν ήταν και δεν είναι ένα προοδευτικό σχέδιο. Αναφερόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι στρατηγικός του στόχος «δεν είναι απλώς ένα μαζικό κόμμα, αλλά ένα μαζικό κόμμα της Αριστεράς, η συγκρότητηση της μεγάλης παράταξης της Αριστεράς«.

Στρατηγικό μας όραμα ο Σοσιαλισμός του 21ου αιώνα

«Αποδείξαμε ότι εκτός από την Αριστερά του απολογισμού της ήττας υπάρχει και η Αριστερά που δεν διστάζει να αναλάβει το ιστορικό καθήκον να σηκώσει την ευθύνη για έξοδο της κοινωνίας από την κρίση, τόνισε στην ομιλία του ο Πρωθυπουργός, υπογραμμίζοντας «δουλεύουμε με οδικό χάρτη ρεαλιστικό για την ανάκαμψη της οικονομίας».
«Το κόμμα μας ξέρει να δίνει μάχες αλλά και να τις κερδίζει και μάλιστα κόντρα σε όλα τα προγνωστικά», είπε και πρόσθεσε ότι αυτό που έχουν ανάγκη οι εργαζόμενοι, η νεολαία, οι άνεργοι, οι μικρομεσαίοι είναι να έχουμε σχέδιο αξιόπιστο και ρεαλιστικό για το πως θα νικήσουμε. Όχι αφηγήματα απόδρασης, μοιρολατρίας και υποχώρησης. Αλλά Μήνυμα καθαρό ότι έχουμε πυξίδα και σχέδιο για να νικήσουμε και θα νικήσουμε. Και όπως απέδειξε ο λαός μας, ξέρει και να δίνει μάχες αν χρειαστεί και να υπομένει, αν χρειαστεί. Αρκεί να έχει καθαρό τον ορίζοντα. Αλλά και το κόμμα μας απέδειξε ότι ξέρει να δίνει μάχες αλλά και να τις κερδίζει και μάλιστα κόντρα σε όλα τα προγνωστικά».
Το κόμμα χρειάζεται ένα ενιαίο πολιτικό κέντρο, μια Κεντρική Επιτροπή που θα εκλεγεί στη βάση των πραγματικών αναγκών του κόμματος και μιας Πολιτικής Γραμματείας που θα είναι το μοναδικό πολιτικό κέντρο και θα λειτουργεί με αίσθηση ευθύνης και με πολιτική αλληλεγγύη, είπε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε ότι θα πρέπει όλοι να κατανοήσουν ότι είναι πιο σημαντικό για ένα μέλος του Κόμματος να είναι εκλεγμένο μέλος της ΠΓ, δηλαδή της ηγεσίας, παρά να έχει υπουργική θέση. Άλλωστε οι υπουργικές θέσεις δεν έχουν εκχωρηθεί ούτε παραχωρηθεί σε κανέναν με κριτήρια μονιμότητας. Ας το έχουμε καλά αυτό στο μυαλό μας».

Επίσης, πρότεινε να εκλεγεί Επιτροπή Δεοντολογίας που θα έχει την εξουσιοδότηση να είναι, όπου χρειάζεται, πολύ αυστηρή απέναντι σε μεμονωμένες περιπτώσεις. Γιατί, όπως είπε, «δεν θα πρέπει να αφήνουμε ούτε χαραμάδα για τη προπαγάνδα του παλιού πολιτικού συστήματος που αφού δε μπορεί να υπερασπιστεί εαυτόν, προσπαθεί να διασπείρει την εντύπωση ότι και ο ΣΥΡΙΖΑ τους μοιάζει. Όχι δεν είμαστε ίδιοι και δε θα γίνουμε ποτέ, σημείωσε.

Αξιολόγηση-διαπραγμάτευση

Αναφερόμενος στη διαπραγμάτευση και τους θεσμούς είπε «η πρώτη αξιολόγηση έκλεισε ουσιαστικά το περασμένο Μάιο, έκλεισε προχθές και τυπικά. Η Συμφωνία του Ιούλη είναι σαφής. Και όπως εμείς τη τηρούμε αψηφώντας το κόστος, έτσι αναμένουμε και απαιτούμε να τηρηθεί και από τους εταίρους μας. Pacta sunt servanda, όπως θα έλεγαν και οι φίλοι μας στο Βερολίνο και τις Βρυξέλλες», δήλωσε με έμφαση ο πρωθυπουργός.
Παράλληλα υπογράμμισε ότι η Ελλάδα τήρησε στο ακέραιο τη συμφωνία και πως «η δεύτερη αξιολόγηση θα κλείσει στην ώρα της και θα είναι λιγότερο δύσκολη από τη πρώτη. Αλλά ταυτόχρονα, όπως είπε, θα κλείσουν και τα μέτρα για την απομείωση του χρέους, ενώ σημείωσε πως ταυτόχρονα, θα μπούμε στη ποσοτική χαλάρωση. Δεν υπάρχει θα δούμε«, είπε.
Ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι στη διαπραγμάτευση για την δεύτερη αξιολόγηση «προσερχόμαστε με το ισχυρότερο και μη διαπραγματεύσιμο όπλο που είναι το ίδιο το ευρωπαϊκό κεκτημένο».Τόνισε ακόμη πως το Συνέδριο οφείλει να κάνει ειλικρινή απολογισμό για τα τρία χρόνια που άλλαξαν την Ελλάδα. Επίσης, τόνισε ότι η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα σήμαινε απώλεια των καταθέσεων από τις τράπεζες.

Κοινωνική και οικονομική ανασυγκρότηση

Ο πρωθυπουργός ανέφερε πως διαμορφώνεται ένα πρόγραμμα οικονομικής και κοινωνικής ανασυγκρότησης πενταετούς διάρκειας με ορόσημο το έτος σταθμό: το 2021. Και πρόσθεσε, «μέχρι τότε φιλοδοξούμε να έχουμε επιτύχει σειρά συγκεκριμένων και μετρήσιμων στόχων αναδιανομής, ανάπτυξης και κοινωνικής προστασίας ώστε στο τέλος της πενταετίας να έχουμε καταφέρει τη μείωση της ανεργίας στη χώρα μας τουλάχιστον κατά 10 μονάδες.«Και αυτός είναι ίσως ο σημαντικότερος στόχος για την πατρίδα μας, για την επόμενη πενταετία, για τον οποίο αξίζει όλοι να συστρατευθούμε», υπογράμμισε.
Παράλληλα, ανέφερε ότι «στόχος μας είναι τόσο η ενίσχυση και δημοκρατική μεταρρύθμιση του εκπαιδευτικού συστήματος και της ερευνητικής υποδομής της χώρας, αλλά και η ανοικοδόμηση του Εθνικού Συστήματος Υγείας και η -για πρώτη φορά- συγκρότηση ενός συστήματος Δημόσιας Πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας που θα καλύπτει το σύνολο του πληθυσμού και θα παρέχει καθολική πρόσβαση. Όπως είπε τα πρώτα βήματα έχουν ήδη ξεκινήσει και εξήγγειλε ότι εντός του 2017 θα προσληφθούν 10.000 γιατροί και νοσηλευτές στο ΕΣΥ, ενώ ήδη είναι έτοιμο και κατατίθεται άμεσα το νομοσχέδιο για την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας.

Τηλεοπτικές άδειες

Ο πρωθυπουργός στην ομιλία του αναφέρθηκε και στο διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες, επισημαίνοντας πως μετά από 27 χρόνια εσκεμμένης ασυδοσίας, ο διαγωνισμός είναι πια μια πραγματικότητα και αποτελεί μια μεγάλη τομή για το πολιτικό μας σύστημα. Τόνισε ότι για πρώτη φορά θέτει τις προϋποθέσεις να χτυπηθεί το φαινόμενο της διαπλοκής που βασάνισε το τόπο για πολλά χρόνια και αποτελεί και μια από τις αιτίες της κρίσης και της χρεοκοπίας. Επίσης θέτει και τις προϋποθέσεις. «Είναι η αναγκαία συνθήκη. Όχι η αναγκαία και ικανή συνθήκη. Γιατί η μάχη με το παλιό και διεφθαρμένο πολιτικό και μιντιακό κατεστημένο και ενδεχομένως και τους επίδοξους νέους μιντιάρχες, δε θα είναι απλή και εύκολη υπόθεση. Θα είναι διαρκής και καθημερινή προσπάθεια αγώνα», σημείωσε.

Σχετική είδηση: Με ομιλία του Α. Τσίπρα ανοίγουν οι εργασίες του 2ου Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ

Keywords
Τυχαία Θέματα