Α. Τσίπρας: Δέσμευσή μας να σταθούμε στο πλάι των ανθρώπων που επλήγησαν

20:33 20/11/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Με αναφορά στη τραγική καταστροφή που υπέστη η Δυτική Αττική, ξεκίνησε την τοποθέτησή του στη Βουλή, ο Αλέξης Τσίπρας στο πλαίσιο της συζήτησης για το κοινωνικό μέρισμα, λέγοντας πως είναι χρέος και άμεση προτεραιότητα της κυβέρνησης να σταθεί στο πλάι των ανθρώπων που επλήγησαν.

«Θέλω να ξεκινήσω από το ζήτημα της άμεσης αντιμετώπισης των συνεπειών

της τραγωδίας στη Δυτική Αττική. Που στοίχισε τη ζωή σε 20 συνανθρώπους μας, ενώ δυστυχώς ακόμα δύο αγνοούνται. Πρόκειται για μια πρωτοφανή καταστροφή που προκλήθηκε από ένα εξαιρετικά ακραίο φαινόμενο» τόνισε ο πρωθυπουργός και υπογράμμισε πως οι καταστροφικές πλημμύρες ανέδειξαν με τον πιό τραγικό τρόπο τις εγκληματικές και ασυγχώρητες πολιτικές επιλογές δεκαετιών στον τομέα της δόμησης και της χωροταξίας.

«Όταν για δεκαετίες αδιαφορείς απέναντι στη φύση, έρχεται κάποτε η στιγμή που σε εκδικείται. Και το τίμημα στην προκειμένη περίπτωση είναι μεγάλο, ο πόνος βαθύς. Οι εικόνες που αντίκρισα σοκαριστικές. Η δέσμευσή μας να σταθούμε άμεσα στο πλάι των ανθρώπων που επλήγησαν αποτελεί προτεραιότητα και χρέος», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε τα μέτρα της κυβέρνησης για την ανακούφιση των πληγέντων. «Προχωρήσαμε » είπε «στη διανομή έκτακτης, επιπλέον ενίσχυσης 5.000 ευρώ για κάθε κατοικία και 8.000 ευρώ για κάθε επιχείρηση, που επλήγη. Η καταβολή αυτών των χρημάτων θα γίνει άμεσα, τις επόμενες ημέρες. Και φυσικά τα ποσά αυτά θα είναι αφορολόγητα και ακατάσχετα», σημείωσε.

Παράλληλα, επεσήμανε πως από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, έχουν γίνει ήδη οι ενέργειες τόσο για την αύξηση των μέτρων ασφάλειας στην περιοχή, αλλά και για την διευκόλυνση των πολιτών που μέσα στην καταστροφή απώλεσαν ταυτότητες και άλλα σχετικά έγγραφα. Πρόσθεσε πως η αστυνομική παρουσία στην περιοχή ξεπερνά τους 1.200 άνδρες και γυναίκες της ΕΛ.ΑΣ.

Ο Αλέξης Τσίπρας είπε πως δέσμη μέτρων ανακοινώθηκε και από το υπουργείο Εργασίας σχετικά με τους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις που επλήγησαν, όπου μεταξύ άλλων προβλέπεται και η εξάμηνη αναστολή της καταβολής των ασφαλιστικών εισφορών.

Επιπλέον, από το υπουργείο Οικονομικών δόθηκε παράταση προθεσμίας υποβολής δηλώσεων και καταβολής φόρων και εισφορών, τελών καθώς και παράταση και αναστολή καταβολής βεβαιωμένων οφειλών, λόγω της φυσικής καταστροφής.

Ο πρωθυπουργός δήλωσε πως το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε πως από σήμερα Δευτέρα θα λειτουργεί καθημερινά ειδικό ιατρείο στη Μάνδρα για να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής.

Ο πρωθυπουργός επιτέθηκε στη ΝΔ και στο ΠΑΣΟΚ λέγοντας «είναι πράγματι άχαρο και άθλιο, θα έλεγα πάνω στο πόνο και στη καταστροφή, να προσπαθούν κάποιοι να βγάλουν πολιτική υπεραξία.

Και το λέω αυτό, διότι για μια ακόμη φορά δεν δείξατε κυρίες και κύριοι της αντιπολίτευσης, καμία φειδώ. Άκουσα τον κ. Μητσοτάκη να δηλώνει τη μια ότι έχουν συντελεστεί διαχρονικά εγκλήματα.

Και την επόμενη να ξεχνάει τη λέξη που ο ίδιος τόνισε, τη λέξη «διαχρονικά» και να επιτίθεται για άλλη μια φορά στη κυβέρνηση και στη περιφερειάρχη, προφανώς για άλλη μια φορά, ακλουθώντας το τέμπο της σκληρής γραμμής των ΜΜΕ που τον στηρίζουν», είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

Πρόσθεσε απευθυνόμενος στον Κυριάκο Μητσοτάκη «σας ακούω, λοιπόν, να παριστάνετε τους τιμητές και αναρωτιέμαι:

Πού ήσασταν εσείς τα χρόνια που μπαζώνονταν τα ρέματα και χτίζονταν τα αυθαίρετα στην Αττική; Τα χρόνια που οι κυβερνήσεις σας έκαναν ρουσφέτια στους δικούς τους δημάρχους;

Που εγκαταστάσεις – ακόμα και δημοτικές – φύτρωναν πάνω στα ρέματα χωρίς καμία έγνοια για το φυσικό περιβάλλον και την ασφάλεια των πολιτών, με ανυπαρξία χωροταξικού σχεδιασμού.

Και μόνο προς όφελος της διατήρησης της εκλογικής πελατείας και των εξυπηρετήσεων. Πού ήσασταν;», αναρωτήθηκε ο πρωθυπουργός.

«»Εκτός κι αν ισχυρίζεστε ότι όλα αυτά δεν έγιναν 40 χρόνια τώρα αλλά έγιναν τα τελευταία 2,5 χρόνια που είναι ο ΣΥΡΙΖΑ στη κυβέρνηση;», είπε σε άλλο σημείο της ομιλίας του.

Ο κ. Τσίπρας κάλεσε τον πρόεδρο της ΝΔ να σταματήσει να προκαλεί και να δείξει τον απαραίτητο σεβασμό απέναντι στους ανθρώπους που χάθηκαν και που πλήρωσαν τα σπασμένα και τις παθογένειες δεκαετιών.

Ο πρωθυπουργός έκανε αναφορά στην κοινωνική καταστροφή που προκάλεσε η επιθετική λιτότητα, υπογραμμίζοντας πως «δεν αποτελεί φυσική νομοτέλεια η συνέχιση της» .

«Η χώρα, αλλάζει σελίδα, αφήνει πίσω της τη σκληρή περίοδο που την καταδίκασαν να περάσει, οι πολιτικές επιλογές δεκαετιών, των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και αυτό είναι αποτέλεσμα βούλησης, σκληρής προσπάθειας αλλά και απόλυτου σεβασμού απέναντι στον ελληνικό λαό και τις θυσίες του» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Για τους οικονομικούς δείκτες της χώρας είπε ότι «βρίσκονται σε ανάκαμψη και η χώρα αναμένεται να καταγράψει για πρώτη χρονιά μετά από μια δεκαετία, ρυθμούς ανάπτυξης κοντά στο 2%, στο τέλος του έτους.

Η ανεργία για τρίτη συνεχόμενη χρονιά αποκλιμακώνεται, έχοντας σημειώσει συνολικά πτώση 7 ποσοστιαίων μονάδων, σε μια τριετία και 300.000 περισσότερες θέσεις εργασίας έχουν δημιουργηθεί».

«Ο προϋπολογισμός θα καταγράψει φέτος πρωτογενές πλεόνασμα που θα ξεπερνά κατά πολύ το στόχο του 1,75%. Η χώρα ανέκτησε πρόσβαση στις αγορές, σε πρώτη φάση δοκιμαστικά, με πολύ ευνοϊκότερους όρους από το πυροτέχνημα του 2014», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο πρωθυπουργός συνέχισε την ομιλία του για την πορεία της οικονομίας τονίζοντας ότι η κυβέρνηση προχωρά με προσεκτικά βήματα για να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα. «Και όχι με επικοινωνιακές παράτες όπως κάνατε εσείς το καλοκαίρι του 2014 για να σκηνοθετήσετε το success story της συμφοράς», σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Η χώρα, βαδίζει με σταθερό και σίγουρο τρόπο, προς την έξοδο από τα μνημόνια και την ασφυκτική επιτροπεία, σε λιγότερο από ένα χρόνο από τώρα. Τον Αύγουστο του 2018, και αυτή η προοπτική, αρχίζει να διευρύνει τις δυνατότητες μας ώστε να προχωρήσουμε στη βασική επιδίωξή μας από τη μέρα που βρεθήκαμε στη διακυβέρνηση αυτού του τόπου» είπε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας πως μέσα από την ανάκαμψη της οικονομίας, θα αποκατασταθούν οι αδικίες που προκάλεσε η επιθετική λιτότητα τα χρόνια της κρίσης.

«Τόσο πέρυσι όσο και φέτος, η απόδοση προς τους πολίτες που έχουν πραγματικά ανάγκη, δείχνει έμπρακτα την κατεύθυνση και τις στρατηγικές μας στοχεύσεις. Ενός ποσού που πέρυσι ήταν 617 εκατ., φέτος 1,4 δισ., δηλαδή ξεπερνά αθροιστικά τα 2 δισεκατομμύρια ευρώ» είπε ο πρωθυπουργός, χαρακτηρίζοντας την απόδοση κοινωνικού μερίσματος ως μια πράξη δικαιοσύνης.

«Έχω την εντύπωση από όσα ακούω τόσες μέρες ότι ορισμένοι έχουν στεναχωρηθεί πολύ που η οικονομία ανακάμπτει και μας δίνει τη δυνατότητα να στηρίξουμε τους πιο αδύναμους. Όπως ακριβώς και πέρυσι, έτσι και φέτος κάποιοι έβαλαν πλερέζες», είπε.

Απευθυνόμενος στη ΝΔ και τη στάση της την προηγούμενη χρόνια είπε: «Καταψηφίσατε, μας καταγγείλατε στην Ευρώπη. Πήγατε μέχρι και στο Βερολίνο να πείτε πόσο ανεύθυνοι είμαστε. Και δηλώσατε ότι η έκτακτη ενίσχυση «θέτει σε κίνδυνο τις μεγάλες θυσίες των Ελλήνων πολιτών. Φέτος είναι η αλήθεια είστε πιο προσεχτικοί», δήλωσε ο πρωθυπουργός.

«Ψηφίζετε μεν» συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός «, αλλά μας λέτε ότι η υπεραπόδοση είναι αποτέλεσμα φοροεπιδρομής».

Ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι ορισμένες φορές είναι πολύ προκλητικό να μας κουνάτε το δάχτυλο. «Έχετε κάνει σημαία τη φοροεπιδρομή. Αλήθεια πιστεύετε ότι ο κόσμος ξεχνάει τι κάνατε από το 2010 ως το 2015; Μέσα σε μια πενταετία, πήρατε μέτρα ύψους 65 δισ.: 35 δισ. περικοπές δαπανών και 30 δισ. φόροι. Εσείς που τώρα κόπτεστε εναντίον της υπερφορολόγησης, επιβάλατε 30 δισ. φόρους από το 2010 ως το Γενάρη του 2015. Γιατί μιλάτε λοιπόν εσείς για υπερφορολόγηση;», αναρωτήθηκε ο πρωθυπουργός.

Ο πρωθυπουργός συνέχισε απευθυνόμενος στη ΝΔ ρωτώντας: «Ποιός έφερε τον ΕΝΦΙΑ; Ποιός έφερε την εισφορά αλληλεγγύης; Ποιός έφερε το τέλος επιτηδεύματος;»

«Οι κυβερνήσεις σας έφερναν ύφεση. Βάζατε στόχους για ανάπτυξη που κατέληγαν σε ύφεση 7%. Και είχατε συμφωνίες για πλεονάσματα 4 και 4,5% για συναπτά έτη, που υπέγραψαν οι κύριοι Σαμαράς και Βενιζέλος; Τα θυμάστε όλα αυτά; Ή έχετε διαγράψει από τη μνήμη σας την καταστροφή που προκαλέσατε στον Ελληνικό λαό και τα δημόσια οικονομικά;», σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Μας κατηγορείτε σήμερα, με προκλητικό τρόπο επειδή αποκτήσαμε τη δυνατότητα για να αποδώσουμε στους πολίτες μέσα σε δύο χρόνια, ποσό άνω των 2 δισ., με την οικονομία να ανακάμπτει, με μια τριετία δημοσιονομικής προσαρμογής που απέδωσε όχι εξαιτίας της υπερφορολόγησης, αλλά εξαιτίας της αύξησης της απασχόλησης, με την ανεργία να είναι στο 20% και για πρώτη φορά στην κρίση, κάτω του 1 εκατομμυρίου ανέργων», δήλωσε ο πρωθυπουργός.

«Τα φιλικά σας ΜΜΕ αλλά και εσείς ο ίδιος κ. Μητσοτάκη έχετε χάσει κάθε έλεγχο μέσα στον πανικό σας να αποδομήσετε το κοινωνικό μέρισμα. Επιτίθεντε λυσσασμένα με ψεύτικα στοιχεία. Ότι δήθεν περικόψαμε δαπάνες από την υγεία, ενώ για πρώτη φορά στη χώρα μετά από 10 χρόνια ανοίγουν αντί να κλείνουν νοσοκομεία, γίνονται προσλήψεις ιατρικού νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Ακούστε λοιπόν και βάλτε το καλά στο μυαλό σας: Το πρωτογενές πλεόνασμα δεν φτιάχνεται με τερτίπια κύριε Μητσοτάκη. Αυτές οι πρακτικές που τις ξέρετε καλά έχουν τελειώσει στην Ελλάδα. Και αν θέλετε ζητήστε τα ρέστα από την Ευρώπη. Εξάλλου το έχετε ξανακάνει. Το κάνετε όλο αυτόν τον καιρό. Που έχετε στείλει τους φίλους και συμβούλους σας σε μια απονενοημένη προσπάθεια να υπονομεύσετε την πορεία της ελληνικής οικονομίας», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

«Δεν έχετε πια ούτε ιερό ούτε όσιο. Όπως παρακαλούσατε πέρσι τους δανειστές να μην κλείσουν την αξιολόγηση προσπαθείτε φέτος να δημιουργήσετε εικόνα κρίσης για την ελληνική οικονομία. Αλλά το δράμα σας ξέρετε ποιό είναι ; Ότι πλέον δεν μπορείτε να είστε ούτε καν επικίνδυνος, παρά μόνο γραφικός», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Για μεγάλη θλίψη του αντιπροέδρου σας, στη χώρα πια δεν προστατεύεται η φοροαποφυγή του πλούτου. Όσοι είχαν υποκρύψει εισοδήματα στο παρελθόν, πλέον τα αποκαλύπτουν μόνοι τους υπό την απειλή των νομικών κυρώσεων» δήλωσε ο πρωθυπουργός.

«Εκεί που εσείς αποτύχατε, προς θλίψη σας, εμείς πετυχαίνουμε» είπε ο Αλέξης Τσίπρας σε άλλο σημείο της ομιλίας του.

«Γιατί δεν μας λέτε κύριε Μητσοτάκη που θέλετε να γίνετε και πρωθυπουργός από που θα βρείτε χρήματα για μειώσεις φόρων; Από τα κλειστά σχολεία, από κλειστά νοσοκομεία, από απολύσεις, από μειώσεις μισθών, από μειώσεις συντάξεων;» ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Ο Αλέξης Τσίπρας είπε πως το ποσό του κοινωνικού μερίσματος φτάνει τα 1,4 δισ. ευρώ και αφορά περίπου 3,4 εκατομμύρια συμπολίτες μας «που θα λάβουν τα ποσά που προβλέπονται ανάλογα την εισοδηματική κατηγορία αλλά και πάνω από 500.000 συνταξιούχους που θα επωφεληθούν της επιστροφής της παρακράτησης των εισφορών υγείας που είχαν επιβάλει οι κυβερνήσεις σας».

«Με γνώμονα τις ανάγκες του λαϊκού κόσμου, των ανθρώπων που αγωνίζονται για αξιοπρέπεια και προκοπή, θα διανεμηθεί και φέτος το κοινωνικό μέρισμα. Με προτεραιότητα στους άνεργους, τους νέους, τους χαμηλοσυνταξιούχους», είπε σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο πρωθυπουργός.

«Τα 720 εκατομμύρια θα διανεμηθούν με τη μορφή έκτακτης ενίσχυσης, η οποία θα είναι αφορολόγητη και ακατάσχετη προς περίπου 3,4 εκατομμύρια συμπολίτες μας. Και η καταβολή του ποσού στους δικαιούχους, θα λάβει χώρα περί τα μέσα Δεκεμβρίου», υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Σήμερα με αίσθημα ευθύνης επιστρέφουμε στην ελληνική κοινωνία ένα τμήμα από τα οφειλόμενα. Σήμερα προχωράμε σε μια κίνηση κοινωνικής δικαιοσύνης. Πολλοί θα πουν πάλι ότι πρόκειται για επικοινωνιακό τέχνασμα. Αλλά αν είναι τέχνασμα θα το πουν οι πολίτες που θα ωφεληθούν από την πρωτοβουλία αυτή», είπε και συμπλήρωσε:

«Καταλαβαίνω βέβαια ότι κάποιοι πορφυρογέννητοι δεν ξέρουν και δεν μπορούν να καταλάβουν ποτέ τι σημαίνει για αυτούς τους ανθρώπους μια ενίσχυση 500, 700 ή 900 ευρώ. Ίσως τόσο για αυτούς να στοιχίζουν μόνο τα χαρτόσημα για τις offshore που διατηρούν στις παραδείσιες νήσους».

Ο Αλέξης Τσίπρας υπερτόνισε πως έχει έρθει η ώρα να μπει στο προσκήνιο η κοινωνική πλειοψηφία και όχι οι άνθρωποι των λιστών της φοροδιαφυγής και των offshore.

«Με σκληρή δουλειά, με αφοσίωση και αποφασιστικότητα θα χτίσουμε μια Ελλάδα ισότητας, κοινωνικής αλληλεγγύης και δικαιοσύνης.

Και θα το κάνουμε χωρίς εσάς», κατέληξε ο πρωθυπουργός.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετική είδηση: Αντιπαραθέσεις στην Ολομέλεια της Βουλής για το Κοινωνικό Μέρισμα (video)

Keywords
τσιπρας, αλέξης τσίπρας, εισφορα αλληλεγγυης, κλειστα σχολεια, μειωση μισθων, βουλη, χρεος, ΠΑΣΟΚ, μμε, αυθαιρετα, συριζα, προυπολογισμος, καλοκαιρι, success, φοροι, ενφια, σαμαρας, βενιζελος, μνήμη, ελλαδα, δραμα, θλίψη, σχολεια, γνώμονα, σημαίνει, offshore, αφοσίωση, video, Αντωνης Σαμαρας, κινηση στους δρομους, δημοτικες εκλογες 2010, σταση εργασιας, κλειστα επαγγελματα, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, αλλαγη ωρας, παραταση φορολογικων δηλωσεων, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, απολυσεις στο δημοσιο, εκτακτη εισφορα, νεα κυβερνηση, αυθαιρετα παραταση, παραταση αυθαιρετων, Καλή Χρονιά, υπουργειο δικαιοσυνης, η ημέρα της γης, τελος του κοσμου, αλλαγη ωρας 2013, εκλογες 2014, εκλογες 2010 δημοτικες, κοινωνια, αλέξης τσίπρας, τι σημαινει, υπουργειο εργασιας, μνήμη, θλίψη, βερολινο, δουλεια, εικονες, μμε, νομοτελεια, οικονομια, πλαισιο, προγραμμα, υγεια, υπουργειο οικονομικων, υφεση, φυσικη, ωρα, αυξηση, ανεργια, αξιοπρεπεια, απε, αττικη, αφοσίωση, βρειτε, γινει, γινονται, γνώμονα, δαχτυλο, δευτερα, δυνατοτητα, δυστυχως, δειχνει, δυτικη αττικη, δυτικη, δοθηκε, εγκληματα, εγγραφα, ευρω, ειπε, ερχεται, ετη, ευρωπη, ζωη, θεσεις εργασιας, εικονα, ομιλια, κυβερνηση, κινηση, κυριε, μορφη, μπορειτε, μυαλο, νοσοκομεια, ξερετε, οφελος, περιβαλλον, προσληψεις, σιγουρο, ταυτοτητες, τμημα, υπουργειο υγειας, τριτη, φειδω, φυση, φυσικα, φτανει, φυσικο, φορα, ψευτικα, αγορες, ασφαλεια, βηματα, γινετε, χωρα, υπουργειο, μια φορα, offshore, σημαια, σημαίνει, success, θεσεις, υγειας, ξεκινησε
Τυχαία Θέματα