Μαθήματα Κλασσικής Παιδείας: Κοσμάς ο Αιτωλός

19:08 20/11/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

«Κοσμάς ο Αιτωλός, τα εικονογραφικά 1779-1961 του Μιχάλη Παντούλα» είναι το θέμα του Μαθήματος Κλασσικής Παιδείας της ΤεταΣέρρες : Ημερίδα για την ηπατίτιδα
Η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη, ο Σύλλογος Φίλων της και ο Σύνδεσμος Συνταξιούχων Δημοσίων Υπαλλήλων Σερρών, διοργανώνουν ημερίδα με θέμα « Οξεία ιογενής ηπατίτιδα τότε … και σήμερα», την Τετάρτη 22 Νοεμβρίου στο αμφιθέατρο « Γεώργιος Καφταντζής» της Βιβλιοθήκης, στις 8 το βράδυ. Για το θέμα θα μιλήσει ο γαστρεντερολόγος Φραντζής Χατζηχρήστος. Η είσοδος είναι ελεύθερη.

ρτης 22 Νοεμβρίου, στον χωρο

της Δημοσιας Κεντρικής Βιβλιοθηκης στις 7 το βραδυ. Θα μιλησουν οι κύριοι Ζήσης Μητλιάγκας και Μιχάλης Παντούλας, Φιλόλογοι.

Ο διακεκριμένος Ηπειρώτης (από τα Ιωάννινα) φιλόλογος, πολιτικός, ερευνητής, συγγραφέας κ.α. Μιχάλης Παντούλας, ύστερα από έρευνα και κόπο πολλών χρόνων κυκλοφόρησε ως εικόνα και λόγο έναν καλαίσθητο τόμο-βιβλίο, με τίτλο: “ Κοσμάς ο Αιτωλός, τα εικονογραφικά (1779-1961), από τον Μαρτυρικό του θανατο μεχρι την Αγιοποίηση του..

Ο Κοσμάς ο Αιτωλός, μεγάλη θρησκευτική και ηθική φυσιογνωμία, του οποίου το θαυμαστό έργο για την προστασία της ορθοδοξίας και του ελληνισμού, στα δύσκολα χρόνια της Τουρκοκρατίας, ετίμησε και τιμά ο Ελληνικός λαός με ιερά μνημεία (ακόμα και ο Αλή Πασάς έχτισε ναό χριστιανικό προς τιμήν του) και διάσπαρτες σπουδαίες εικονογραφήσεις απ’ όλη τη Βόρεια Ελλάδα και όσο ζούσε και μετά τον άγριο θάνατο-εξόντωση από τον Κούρτ-πασά.

Με σπουδαία μόρφωση θρησκευτική και ελληνική φιλοσοφία και γνώση, ανέλαβε εκούσια την ιερή αποστολή, με διδασκαλία, με σχολεία, με έμπρακτη συμπαράσταση του χειμαζόμενου ελληνισμού και δίκαια θεωρείται ένας από τους πιο φωτεινούς φάρους της θρησκείας μας και του ελληνισμού στον σκοτεινό 18ο αιώνα (1714-1779), κυρίως στο βορειοελλαδικό χώρο, Ήπειρο και Δυτικά Βαλκάνια.

Προάσπιζε την Ορθοδοξία από την βιαία εξάπλωση του Ισλαμισμού και προσπαθούσε να διαδώσει τα Ελληνικά γράμματα στους υπόδουλους πληθυσμούς και για την διατηρήσει της Ελληνικότητας αλλά και για την καλύτερη κατανόηση των θρησκευτικών μας δογμάτων που είναι γραμμένα σε απλό και ζωντανό λόγο της εποχής εκείνης.

Ο Μιχάλης Παντούλας υπηρέτησε με πάθος την Δημόσια εκπαίδευση και από την έδρα του δασκάλου και από τις πρώτες γραμμές του Συνδικαλιστικού κινήματος, ακόμα υπηρέτησε μα ήθος και αξιοπρέπεια τα πολιτικά αξιώματα με τα οποία τον ετίμησε ο λαός της ιδιαιτέρας του πατρίδας (Δήμαρχος, Βουλευτής κ.α.) και ανέπτυσσε και αναπτύσσει συνέχεια μια αξιόλογη πνευματική και πολιτιστική δραστηριότητα που ωφελεί την κοινωνία μας και τον καταξιώνει σαν δημιουργικό και ωφέλιμο πολίτη και άνθρωπο.

Keywords
Τυχαία Θέματα