UBS: «Πολιτικός κίνδυνος για την ευρωζώνη η επικράτηση της Λεπέν»

15:41 28/3/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Οι μετοχές της ευρωζώνης θα μπορούσαν να καταγράψουν βουτιά έως 35% και το ευρώ να υποχωρήσει κατά 10% στην περίπτωση που η ακροδεξιά υποψήφια Μαρίν Λεπέν κερδίσει τις γαλλικές προεδρικές εκλογές, τις οποίες και χαρακτήρισαν γεγονός υψηλού πολιτικού κινδύνου, οι αναλυτές της UBS.

«Η ανάληψη της προεδρίας από μια πολιτικό, της οποίας ο βασικός στόχος είναι η έξοδος της Γαλλίας από την ευρωζώνη και την ΕΕ, υποδηλώνει σημαντικούς και δύσκολα προβλέψιμους κινδύνους από την αλλαγή νομίσματος και κινδύνους χρεοκοπίας με πιθανές παγκόσμιες δευτερογενείς επιπτώσεις», προβλέπεται επίσης στην έκθεση.

«Επιπλέον, η συστημική σπουδαιότητα της Γαλλίας για το ευρωπαϊκό οικοδόμημα είναι τέτοια που το περιθώριο για τον περιορισμό της ζημιάς μπορεί να είναι πολύ μικρότερο σε σχέση με αυτό που ήταν στην περίπτωση της Ελλάδας στο παρελθόν ή θα μπορούσε να είναι στην περίπτωση της Ισπανίας ή ακόμα και της Ιταλίας», επισημαίνουν οι αναλυτές της UBS που είναι από τους πρώτους που δίνουν και συγκεκριμένα νούμερα για το σενάριο νίκης της γαλλικής άκρας δεξιάς.

Εαν διεξάγονταν οι προεδρικές εκλογές την επόμενη Κυριακή στη Γαλλία, ο ανεξάρτητος υποψήφιος Εμανουέλ Μακρόν θα έχανε τον πρώτο γύρο, αλλά θα κατατρόπωνε στον τελικό με 62% έναντι 38% την υποψήφια της άκρας δεξιάς Μαρίν Λεπέν, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση.

Στο μεταξύ η Λεπέν, επανήλθε στο Frexit, υποστηρίζοντας ότι το ευρώ δεν είναι βιώσιμο λόγω των διαφορών στην ανταγωνιστικότητα μεταξύ των κρατών-μελών.

Εάν η Γαλλία επαναφέρει το φράγκο σε βάρος του ευρώ, αυτό πιθανόν δεν θα οδηγήσει σε υποτίμηση, δήλωσε σήμερα σε επιχειρηματίες η ακροδεξιά υποψήφια, επαναλαμβάνοντας ότι θέλει να διενεργήσει δημοψήφισμα στη Γαλλία για έξοδο από την ευρωζώνη.
«Η επαναφορά των εθνικών νομισμάτων θα επιτρέψει σε κάθε χώρα να αποκαταστήσει την πραγματική τους αξία και αυτό είναι που θα συμβεί. Θα οδηγούσε μήπως αυτό σε υποτίμηση του νέου φράγκου; Μάλλον όχι», δήλωσε.

EPA/DSK

Ο κεντρώος ανεξάρτητος υποψήφιος Εμανουέλ Μακρόν αναμένεται να είναι ο νικητής των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία, όπως προκύπτει από μια ακόμη δημοσκόπηση που εμφανίζει ως φαβορί τον 39χρονο, αυτή τη φορά της Ipsos Sopra Steria η οποία δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Η δημοσκόπηση της Ipsos Sopra Steria δείχνει ότι ο Μακρόν θα επωφελούνταν στον δεύτερο γύρο από τους υποστηρικτές του σοσιαλιστή υποψηφίου Μπενουά Αμόν, ο οποίος στις τελευταίες δημοσκοπήσεις χάνει έδαφος.

ΠΗΓΗ:ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα