The Low Spark: το τρίο από την Κύπρο live σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα

12:37 27/9/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

«Few but many». Λίγοι αλλά καλοί… Κάπως έτσι νιώθουν υποθέτω οι μουσικοί που ακολουθούν τη δική τους δημιουργική πορεία, αυτό που αγαπάει η ψυχή τους χωρίς να νοιάζονται για τα υπόλοιπα. Αυτό υποθέτω υπονοεί και η φράση «ζούμε ανάμεσα τους» που λένε μεταξύ τους οι μουσικόφιλοι, όσοι απέχουν από το mainstream και το αποφεύγουν όπως ο διάβολος το λιβάνι.

«Few but many» είναι ο τίτλος του πρώτου δίσκου των The Low Spark, του ροκ τρίο από τη Λευκωσία. Έρχονται να τον παρουσιάσουν ζωντανά σε δύο συναυλίες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. O ήχος τους φέρνει μαζί του εκφάνσεις της progressive–psychedelic rock, με αρκετές αναφορές στα 70s rock, τη soul και την blues. Tο όνομα του γκρουπ έχει δανειστεί τον τίτλο το άλμπουμ των Traffic «The Low Spark of High Heeled Boys» (1971).

Μιλήσαμε με τον παλιό γνώριμο (από Trio Tekke/ J.Kriste, Master of Disguise/ Σωτήρες/τον προσωπικό του δίσκο Now Happiness (2016) και τη δισκογραφική Louvana Records κ.α.) αεικίνητο Λευτέρη Μουμτζή για τη δημιουργία του γκρουπ: «Oι Low Spark δημιουργήθηκαν το 2009 σαν cover band για να βγαίνει κάποιο μεροκάματο. Αρχικά ήμασταν εγώ, ο Μάριος Μιχαήλ στην κιθάρα και ο Δημήτρης Παναγίδης στα ντραμς. Με τον Μάριο είχαμε μουσικό παρελθόν σαν Snakecharmer από χρόνια πριν, οπότε κρατήσαμε την παράδοση του να παίζουμε μαζί. Το αυθεντικό υλικό ερχόταν αργά αργά και με μικρές δόσεις μιας και περνούσαμε καλά και παίζοντας διασκευές και αυτοσχεδιάζοντας αρκετά. Με την αντικατάσταση του Παναγίδη από τον Στέφανο Μελετίου οι αργοί ρυθμοί του γκρουπ επιταχύνθηκαν και σιγά σιγά η ιδέα για ένα πρώτο δίσκο άρχισε να ανατέλλει στον ορίζοντα, μιας και ο ενθουσιασμός μας για το γκρουπ ανανεώθηκε.»

Τα ακούσματα και οι επιρροές τους προήλθαν από «ένα γενικότερα ροκ background, αλλά όχι τόσο mainstream. Δηλαδή, μία μπάντα της οποίας η πορεία μας επηρέασε αρκετά είναι οι νορβηγοί Μotorpsycho. Βέβαια είμαστε νομίζω όλοι βαθιά επηρεασμένοι από την προσέγγιση του ροκ τρίο όπως το είχε φτιάξει ο Hendrix και γενικά ο αυθορμητισμός και ελευθερία με την οποία λειτουργούσαν αυτά τα γκρουπ. Επίσης οι Βeatles είναι μια κοινή μας επιρροή

Θα έλεγα ότι παρά την παλιομοδίτικη χροιά του ακούγεται σύγχρονο. Πόσο δύσκολο είναι αυτό για να γίνει πράξη;

Νομίζω δεν είναι τόσο δύσκολο να ακουστείς σύγχρονος όσο να ακουστείς παλιομοδίτικος. Μπορεί να κάνω και λάθος. Το συγκεκριμένο κομμάτι των Traffic το παίζαμε για πολλά χρόνια με το γκρουπ και το αγαπούσαμε οπότε έγινε και κάπως το κομμάτι σήμα μας. Πολύς κόσμος (που δεν ήξερε το αυθεντικό) νόμιζε κιόλας πως είναι δικό μας! Το ότι ίσως ο δίσκος ακούγεται σύγχρονος είναι διότι δεν προσπαθήσαμε να κάνουμε κάτι vintage πάρα μόνο να πάρουμε στοιχεία που μας αρέσουν από παλαιότερες εποχές. Έχει να κάνει δηλαδή και με την παραγωγή και με τον ήχο μας.Πόσες φορές στη ζωή σου μέχρι σήμερα έχεις μετανιώσει που αποφάσισες να… γίνεις μουσικός και δεν ζεις μία «κανονική» ζωή;

Α! Πολύ λίγες. Ίσως δύο ή τρεις. Αυτό γίνεται τις στιγμές που η κούραση από αυτό το lifestyle είναι αβάσταχτη. Ή μετά από μεγάλες απογοητεύσεις. Δε θα ήθελα στα αλήθεια να είχα μια κανονική ζωή. Ίσως μια πιο άνετη ζωή.

Αν μιλήσουμε για τα πιο ενεργά γκρουπ της Κύπρου αυτής της σκηνής είσαι… μέλος σε 2 από τα 3. Πώς εξηγείται;

Δεν ξέρω αν είναι έτσι. Προσπαθώ να παράγω και να παίζω μουσική όσο πιο πολύ μπορώ και με όση περισσότερη συχνότητα και ποιότητα μπορώ, οπότε μάλλον για αυτό το λόγο ίσως αυτά που κάνω, σε αντίθεση με άλλα που συμβαίνουν, φτάνουν σε περισσότερα αυτιά και σε σας που το λέτε αυτό. Μέσα από όλη αυτή τη διαδικασία βέβαια έχω στερήσει πολλά στον εαυτό μου, οπότε υπάρχει και το αντίκτυπο σε αυτή την ιστορία. Δεν παύει όμως η ώρα του live και της δημιουργίας γενικότερα να είναι για μένα μια ιερή στιγμή και μια πολυπόθητη συνάντηση με τον εαυτό μου. Εξού και συνεχίζω να το πολεμάω.

Και κλείνοντας πόσο σημαντική είναι η κοινή αισθητική στην πορεία ενός σχήματος;

Η κοινή αισθητική είναι αρκετά σημαντική αλλά όχι τόσο σημαντική όσο τα μέλη του γκρουπ να είναι ανοικτά και δεκτικά στην γνώμη των άλλων, σε προκλήσεις, να έχουν αλληλοσεβασμό και να είναι θετικοί σχετικά με ότι αφορά το γκρουπ και τη δράση του. Μόνο η κοινή αισθητική δεν σε σώζει. Πρέπει και τα ‘θέλω’ του καθενός να συνάδουν και να υπάρχει πολλή πολλή αγάπη από όλους για αυτό που συλλογικά κάνουμε.

Στη συναυλία της Παρασκευής 29 Σεπτεμβρίου στο Aν Club στην Αθήνα, οι The Low Spark θα μοιραστούν τη σκηνή με την αθηναïκή μπάντα The Cave Children και τους Million Hollers από τη Θεσσαλονίκη.

Στη συναυλία του Σαββάτου 30 Σεπτεμβρίου στο Υπόγειο στη Θεσσαλονίκη, μαζί τους θα είναι οι Burning Red.

Στις συναυλίες θα πωλούνται CD του δίσκου ‘Few but many’ και μπλουζάκια The Low Spark. Ο δίσκος μπορεί επίσης να βρεθεί στην διαδικτυακή πλατφόρμα bandcamp.com.

Info:
The Low Spark with The Cave Children and Million Hollers
‘Αν Club’, Αθήνα
Παρασκευή, 29 Σεπτεμβρίου
Πόρτες: 21:30
Eίσοδος: 8 ευρώ

The Low Spark
Υπόγειο, Θεσσαλονίκη
Σάββατο, 30 Σεπτεμβρίου
Πόρτες: 21:30
Eίσοδος: 5 ευρώ

Keywords
Τυχαία Θέματα