Tα νέα πρόσωπα της κυβέρνησης – Τη Δευτέρα οι τελετές παράδοσης & παραλαβής (video)

12:42 5/11/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Νέα πρόσωπα, καραμπόλες, εκπλήξεις αλλά και μια ηχηρή απουσία – αυτή του Νίκου Φίλη- χαρακτηρίζουν το νέο κυβερνητικό σχήμα. Οι τελετές παράδοσης και παραλαβής θα πραγματοποιηθούν τη Δευτέρα, προκειμένου να βρίσκεται το προσωπικό στα Υπουργεία, ενώ το Σαββατοκύριακο οι υπουργοί θα συνεργασθούν για τρέχοντα θέματα.

Ο τέως Υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης έμεινε τελικά εκτός κυβέρνησης αφού ο πρωθυπουργός επέλεξε τον Πανεπιστημιακό Κώστα Γαβρόγλου ως επικεφαλής του κρίσιμου χαρτοφυλακίου.

Ο Υπουργός
Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου.

Ο κ. Φίλης, που είχε έρθει το προηγούμενο διάστημα σε ανοιχτή σύγκρουση με την εκκλησία και τον αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, Ιερώνυμο δέχτηκε σύμφωνα με πληροφορίες, τρείς διαφορετικές προτάσεις από τον πρωθυπουργό προκειμένου να μετακινηθεί σε άλλα κορυφαία Υπουργεία, ωστόσο αρνήθηκε και τις τρεις προτάσεις.

Τα πρόσωπα του ανασχηματισμού

Το τρίτο τη τάξη Υπουργείο, το νεοσύστατο Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, αναλαμβάνει ο Νίκος Παππάς βγαίνοντας αναβαθμισμένος από τον ανασχηματισμό καθώς διατηρεί όλες τις προηγούμενες αρμοδιότητες του και ακόμη την ψηφιακή πολιτική και τις τηλεποικοινωνίες….

Ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Δημήτρης Παπαδημητρίου.

Πρόσωπο του ανασχηματισμού και ο νέος, εξωκοινοβουλευτικός Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Δημήτρης Παπαδημητρίου.
Πρόεδρος του Levy Economics Institute και καθηγητής στο Bard College της Νέας Υόρκης, με δημοσιεύσεις σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά ο Δημήτρης Παπαδημητρίου έχει διατελέσει αντιπρόεδρος επιτροπών του Κογκρέσου Αμερικής και διακεκριμένος επισκέπτης καθηγητής της Ακαδημίας Κοινωνικών Επιστημών στην Σαγκάη και στην Κίνα.

Ο Υπουργός Επικρατείας και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος

Άνδρας, εκπρόσωπος της γενιάς των 35ντάρηδων και στενός συνεργάτης του Αλέξη Τσίπρα, είναι η «νέα φωνή της κυβέρνησης». Ο έως πρότινος γενικός γραμματέας του πρωθυπουργού, Δημήτρης Τζανακόπουλος, ανέλαβε χρέη κυβερνητικού εκπροσώπου, λαμβάνοντας την σκυτάλη από την Όλγα Γεροβασίλη η οποία μετακινήθηκε στο αυτονομημένο πια Υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης.

Η Υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου

31 ετών, νομικός με διδακτορικό στο Ευρωπαϊκό Εργατικό Δίκαιο είναι η νέα Υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου. Ως Διευθύντρια του Πολιτικού Γραφείου του προκατόχου της, Γιώργου Κατρούγκαλου, ήταν υπεύθυνη για τη διαπραγμάτευση της Ελληνικής Κυβέρνησης με τους Θεσμούς σε ζητήματα σχετικά με την αγορά εργασίας και κοινωνικής ασφάλισης.

Οι προτεραιότητες της κυβέρνησης

Με το βλέμμα στην δεύτερη αξιολόγηση και στο χρέος, η οικονομία παραμένει σε πρώτο πλάνο με τον Αλέξη Τσίπρα να κρατάει στο πόστο τους, τον Ευκλείδη Τσακαλώτο αλλά και τον Γιώργο Χουλιαράκη. Η Κατερίνα Παπανάτσιου προστίθεται στην ηγετική ομάδα του Υπουργείου Οικονομικών, ως υφυπουργός, ενώ ο Τρύφων Αλεξιάδης δε μετέχει στο νέο σχήμα.

Ψηλά στην ατζέντα και το μεταναστευτικό, με τον Γιάννη Μουζάλα να τίθεται επικεφαλής του Υπουργείου Μετανάστευσης που αυτονομήθηκε υπογραμμίζοντας την προτεραιότητα που δίνει η κυβέρνηση στην αντιμετώπιση του προβλήματος.
Ως μοχλός Ανάπτυξης αντιμετωπίζεται η τουριστική βιομηχανία , με το Υπουργείο Τουρισμού –που είχε συγχωνευθεί με άλλα υπουργεία το 2015- να γίνεται ξανά αυτόνομο και την Έλενα Κουντουρά να αναλαμβάνει τα ηνία.

Η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού
Λυδία Κονιόρδου.Ο Υφυπουργός Αθλητισμού Γιώργος Βασιλειάδης

Έμφαση δίνεται και στην πολιτιστική παραγωγή με την τραγωδό Λυδία Κονιόρδου να παίρνει πάνω της το κομμάτι του Πολιτισμού, με τον Γιώργο Βασιλειάδη να αναλαμβάνει υφυπουργός με καθήκοντα τον αθλητισμό, μεταφερόμενος από τη Γραμματεία κατά της Διαφθοράς.

Οι αμετακίνητοι, οι καραμπόλες και οι…εκτός

Στους αμετακίνητους της κυβέρνησης ο Αντιπρόεδρος αυτής Γιάννης Δραγασάκης, ο Υπουργός Επικρατείας, Αλέκος Φλαμπουράρης αλλά και ο κυβερνητικός εταίρος, Πάνος Καμμένος, στο Υπουργείο Άμυνας. Στη θέση τους παρέμειναν ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς. Σύσσωμη η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, ο Νίκος Τόσκας, αρμόδιος για θέματα Προστασίας του Πολίτη και η Υφυπουργός Μακεδονίας Θράκης, Μαρία Κόλλια Τσαρουχά. Σταθεροί και ο Νίκος Σπίρτζης στο Υποδομών και ο Βαγγέλης Αποστόλου, στο Αγροτικής Ανάπτυξης.
Ο Πάνος Σκουρλέτης, μετακινήθηκε στο Υπουργείο Εσωτερικών, με τις αρμοδιότητες της Ενέργειας να παίρνει πια ο Γιώργος Σταθάκης, που μετακόμισε από το Οικονομίας. Η Δικαιοσύνη, πέρασε από τα χέρια του Νίκου Παρασκευόπουλου –που έμεινε εκτός- σε εκείνα του Σταύρου Κοντονή ενώ ο Παναγιώτης Κουρουμπλής αναλαμβάνει το χαρτοφυλάκιο Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.

Ανάμεσα σε αυτούς που απομακρύνθηκαν, ο Νίκος Ξυδάκης, ο Δημήτρης Μάρδας, ο Αριστείδης Μπαλτάς, ο Θοδωρής Δρίτσας, η Θεοδώρα Τζάκρη, η Σία Αναγνωστοπούλου, ο Μάρκος Μπόλαρης και ο Θεοδόσης Πελεγρίνης.

Πηγή: EΡT1

Ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομίας Αλέξανδρος ΧαρίτσηςΟ υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Δημήτρης Λιάκος

Keywords
Τυχαία Θέματα