«Stella Vie»: Το πιο ενεργειακά αποδοτικό αυτοκίνητο στον κόσμο

12:02 30/6/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Στο πλαίσιο της συμμετοχής της στο διαγωνισμό «World Solar Challenge», έναν διαγωνισμό για πρωτοπόρους της ηλιακής ενέργειας που προσπαθούν να σχεδιάσουν το «αυτοκίνητο του μέλλοντος», η «Solar Team Eindhoven» του Πανεπιστημίου Τεχνολογίας της Αϊντχόφεν στην Ολλανδίας σχεδίασε «το πιο ενεργειακά αποδοτικό οικογενειακό αυτοκίνητο που έχει κατασκευαστεί ποτέ», σύμφωνα με το χαρακτηρισμό που του αποδόθηκε από τους… ειδικούς.

Από τα τεστ

των δοκιμών διαπιστώθηκε ότι, σε μια ηλιόλουστη μέρα στην Ολλανδία, το Stella Vie μπορεί να διανύσει μια απόσταση 1000 χιλιομέτρων. Και επειδή η απόσταση αυτή δεν είναι δυνατόν να καλυφθεί σε μια ημέρα, ο ιδιοκτήτης του αυτοκινήτου μπορεί, με την περισσευούμενη ενέργεια να τροφοδοτήσει το σπίτι του ή να συνεισφέρει στην κάλυψη μέρους των αναγκών ενός ενεργειακού δικτύου.

Παρόλο που είναι χαμηλότερο από τα συμβατικά αυτοκίνητα, το Stella Vie μπορεί να μεταφέρει, στο εσωτερικό του, ως και πέντε άτομα. Σημαντικό όμως είναι ότι, το πρωτότυπο αυτοκίνητο διαθέτει τη δική του «ευφυΐα», ώστε να διαλέγει την πιο αποδοτική διαδρομή, χάρη στο ηλιακό σύστημα πλοήγησης. Ακόμα μπορεί να «προτείνει» στον οδηγό την πιο κατάλληλη θέση στάθμευσης.

Μέσω ενός συστήματος φωτεινών δεικτών, το όχημα «προειδοποιεί» τον οδηγό, σε περίπτωση που πατήσει φρένο απότομα ή επιταχύνει ανεξέλεγκτα. Επιπλέον, το έξυπνο σύστημα φόρτισης- εκφόρτισης «παρακολουθεί» τις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας, και προτείνει την καλύτερη χρονική στιγμή για την φόρτιση και εκφόρτιση της μπαταρίας του αυτοκινήτου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα