Moody’s: Η πώληση της Banca Romaneasca ωφελεί την Εθνική Τράπεζα

11:31 31/7/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Η πώληση της Banca Romaneasca, ρουμανικής θυγατρικής της Εθνικής Τράπεζας, στην OTP Bank Romania αποτελεί θετική εξέλιξη για την πιστοληπτική αξιολόγηση της ελληνικής τράπεζας καθώς τονώνει την ρευστότητά της αναφέρει ο οίκος Moody’s σε έκθεσή του.

Η πώληση της Banca Romaneasca που ανακοινώθηκε την προηγούμενη εβδομάδα

θα ενισχύσει την ρευστότητα της Εθνικής Τράπεζας κατά 650 εκ. ευρώ περίπου συμπεριλαμβανομένου ενός δανείου που είχε δώσει η Εθνική στη ρουμανική θυγατρική της.

Αυτό θα βοηθήσει την Εθνική να μειώσει περαιτέρω τον δανεισμό της από τον μηχανισμό έκτακτης ρευστότητας (ELA) που ανέρχεται σε 5,6 δισ. ευρώ ή περίπου 7,4% του συνολικού ενεργητικού της Εθνικής, σημειώνει.

Η Moody’s περιμένει πως η Εθνική Τράπεζα θα είναι η πρώτη τράπεζα που θα αποπληρώσει τον ELA που έχει κόστος 1,5% μέσα στους επόμενους 12-18 μήνες. Αυτό θα μειώσει το κόστος χρηματοδότησης της τράπεζας και θα βελτιώσει τα περιθώριά της, τονώνοντας την κερδοφορία της.

Η πώληση της Banca Romaneasca σε συνδιασμό με άλλες κινήσεις που έγιναν το πρώτο εξάμηνο, όπως η πώληση του 99,91% που κατείχε στη United Bulgarian Bank και του 75% της Εθνικής Ασφαλιστικής στην EXIN, θα ενισχύσει επίσης την κεφαλαιακή επάρκεια της Εθνικής, αναφέρει η έκθεση της Moody’s.

Keywords
Τυχαία Θέματα