Κομοτηνή: Η ζωή στο Φανάρι τα χρόνια της κρίσης

09:30 21/11/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

«Για μας το Φανάρι είναι η ζωή μας» δηλώνει και σπεύδει να αναφερθεί για τη ζωή στον πιο ζωντανό οικισμό της Θράκης τους καλοκαιρινούς μήνες. «Η ζωή στο Φανάρι είναι όμορφη, ήσυχη. Γνωριζόμαστε καλά με τους συγχωριανούς μας και δεν έχουμε το φόβο και την ανασφάλεια της πόλης » δηλώνει η Μαρία Γκάνιου. Ζει κι εργάζεται στο Φανάρι της Ροδόπης. Ο σύζυγός της ασχολείται με την αλιεία έχοντας δικό του καΐκι και παράλληλα έχουν τη δική τους μικρή επιχείρηση με ενοικιαζόμενα δωμάτια.

Το καλοκαίρι

ο τόπος της κινείται στους ρυθμούς των επισκεπτών και των τουριστών. «Έχουμε πολλούς τουρίστες ξένους, ανάμεσά τους και αρκετούς Βούλγαρους. Ενώ τα Σαββατοκύριακα έρχονται για τον καφέ και το μπάνιο τους οι ντόπιοι από την γύρω περιοχή.» Παρατηρεί κι εκείνη τις αλλαγές που έφερε στις ζωές όλων η κρίση. «Δεν είναι σαν τα προηγούμενα χρόνια» δηλώνει προτρέποντας τη δημαρχεία να στηρίξει περισσότερο το Φανάρι. «Αισθανόμαστε ότι είμαστε λίγο ξεχασμένοι. Ευτυχώς που φέτος έγινε το Φεστιβάλ και κινητοποιηθήκαν λίγο πιο νωρίς. Το καλοκαίρι είναι το πιο ζωντανό χωριό κι αξίζει επιπλέον φροντίδα.»

Ερωτευμένη με τον τόπο της δηλώνει πως δεν θα μπορούσε να ζήσει σε ένα άλλο μέρος. Η θάλασσα εξακολουθεί να τρέφει αρκετούς από τους κατοίκους του χωριού, «όχι όπως παλιά» παρατηρεί η κα Γκάνιου γνωρίζοντας καλά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι αλιείς.

«Η κρίση αντιμετωπίζεται πιο εύκολα στο χωριό, κάποιες από τις ανάγκες αντιμετωπίζονται καλύτερα στους οικισμούς της Ροδόπης, όπως είναι το Φανάρι. Αυγά, λαχανικά, μπορείς να τα εξασφαλίσεις, ωστόσο η φορολογία δυσκολεύει όλους το ίδιο είτε ζουν στο χωριό, είτε στη θάλασσα. Δεν νομίζω να υπάρχει άνθρωπος που να μην ζορίζεται με την υψηλή φορολόγηση» παρατηρεί με έντονο προβληματισμό.
Φώτο:Μαρία Γκάνιου Φωτογράφος:Μαρία Νικολάου

Keywords
Τυχαία Θέματα