«Hοme New Home» – Διεθνής Πολιτιστική Δράση για το προσφυγικό

13:04 7/11/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

Μια Διεθνής Πολιτιστική Δράση για το προσφυγικό σε 5 Χώρες, με τίτλο »Home New Home», διοργανώθηκε με στόχο τη δημιουργία ενός πολυεθνικού δικτύου ενεργών πολιτών, για την πολιτιστική υποδοχή των προσφύγων.

Το Διεθνές Ίδρυμα Ευρω-Μεσογειακής Συνεργασίας Anna Lindh Foundation και η Μη Κυβερνητική Οργάνωση StoryDoc, σε συνεργασία με μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς από την Τουρκία, την Ιορδανία, τον Λίβανο και την Παλαιστίνη και με την υποστήριξη του Ινστιτούτου Goethe, σχεδίασαν

μια Δράση σε πέντε πόλεις υποδοχής προσφύγων από τη Συρία.

Οι πρώτες πόλεις ανάπτυξης του σχεδίου ήταν: Μυτιλήνη, Σμύρνη, Αμάν, Τύρο και Ραμάλλα. Ο σχεδιασμός προέβλεπε ομάδες πολιτών στις πέντε πόλεις να προσεγγίσουν τους πρόσφυγες στις κρατικές δομές φιλοξενίας, αλλά και στις δράσεις υποστήριξης προσφύγων Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων με στόχο να κατανοήσουν τους ανθρώπους, να γνωρίσουν το διαφορετικό πολιτιστικό απόθεμα τους, να αναπτύξουν διαύλους αλληλοκατανόησης και αμοιβαίου σεβασμού. Από τον Οκτώβριο του 2016 η δράση επεκτάθηκε και στην Αττική. Το αποτέλεσμα αυτής της δραστηριότητας αποτυπώθηκε σε 70 ντοκιμαντέρ, μικρής διάρκειας, τα οποία δημιούργησαν πρόσφυγες και πολίτες των χωρών υποδοχής με πρωταγωνιστές πρόσφυγες, αλλά και ντόπιους εθελοντές ή πολίτες, οι οποίοι συμμετέχουν στις δράσεις Υποδοχής των προσφύγων. Για τη δημιουργία των ντοκιμαντέρ στις 5 πόλεις συνολικά διοργανώθηκαν 30 τριήμερα σεμινάρια παραγωγής (Νοέμβριος 2015-Μάιος 2018). 750 νέοι πήραν μέρος στη δράση. Τα 70 ντοκιμαντέρ θα προβληθούν σε ταυτόχρονες ή παράλληλες δημόσιες εκδηλώσεις στις 6 πόλεις στο δίμηνο Σεπτέμβριος- Οκτώβριος 2018. Η Δράση συνεχίζεται και το 2019.

Βραβεία-Διακρίσεις

Η Δράση Home New Home ανακηρύχθηκε Shortlisted Candidate for the Intercultural Achievement 2018, an international competition of the Austrian Federal Ministry for Europe Integration and Foreign Affairs. Συνολικά διαγωνίστηκαν 2.051 δράσεις από ολόκληρο τον πλανήτη.Βραβείο Κοινού για την καλύτερη ταινία μικρού μήκους στο ντοκιμαντέρ »Ζωγραφίζοντας’’ του Home New Home.

Υποστηρικτές:

Βουλή των Ελλήνων

Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ (UNCHR)

Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Κρίσεων

Ανοιχτά Σχολεία -Δήμος Αθηναίων, αποκλειστικός δωρητής Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

Περιφέρεια Αττικής

ΕΛΠΕ

Θα πραγματοποιηθούν προβολές του προγράμματος στο Ινστιτούτο Goethe (Ομήρου 14) στις 12&13 Νοεμβρίου στην Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων (Αεροφυλάκιο 1 – Αμφιθέατρο).

Παραγωγή: storyDOC

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα