G20: Συμφωνία για μεταρρύθμιση του ΠΟΕ – Η Κριμαία στη συνάντηση Μέρκελ-Πούτιν

18:01 1/12/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

Έτοιμο είναι το προσχέδιο της τελικής διακήρυξης των ηγετών των χωρών-μελών της ομάδας G20, ενώ έχει -σε γενικές γραμμές- την υποστήριξη των συμμετεχόντων. Όπως δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Οικονομικών, όλοι οι ηγέτες συμφωνούν για την ανάγκη υλοποίησης μεταρρυθμίσεων στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου, και υπάρχει συναίνεση για τη μείωση των εμποδίων στο εμπόριο. Τις ανησυχίες της για τα γεγονότα στα Στενά του Κερτς εξέφρασε η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ στο γεύμα που είχε με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ

Πούτιν στο περιθώριο των εργασιών της διάσκεψης των ηγετών της ομάδας των χωρών-μελών G20. Σύντομη συνάντηση Πούτιν-Τραμπ την Παρασκευή, παροτρύνσεις του Ιάπωνα πρωθυπουργού προς την Τερέζα Μέι για αποφυγή ενός Brexit χωρίς συμφωνία.

Η Άγκελα Μέρκελ συμφώνησε με τον Βλαντιμίρ Πούτιν για τη συζήτηση του ζητήματος που έχει προκύψει στην Κριμαία σε χαμηλό επίπεδο, με την συμμετοχή της Ουκρανίας, της Ρωσίας, της Γαλλίας και της Γερμανίας, σύμφωνα με εκπρόσωπο της γερμανικής κυβέρνησης.

Σύμφωνα με αξιωματούχο του Κρεμλίνου, την Παρασκευή ο Ρώσος πρόεδρος είχε σύντομη συνάντηση με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.

Από την πλευρά του, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είπε στον Βλαντιμίρ Πούτιν ότι θα πρέπει να διεξαχθεί μία ακόμη διάσκεψη για την κατάσταση στην επαρχία Ιντλίμπ της Συρίας, όπως μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων IFAX.

EPA/MIKHAIL KLIMENTYEV/SPUTNIK

Να αποφύγει μία αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ χωρίς συμφωνία, παρότρυνε την πρωθυπουργό της Βρετανίας Τερέζα Μέι ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε.

Σε εξέλιξη οι διαβουλεύσεις για την τελική μορφή του προσχεδίου της διακήρυξης

Το προσχέδιο της τελικής διακήρυξης των ηγετών των χωρών-μελών της ομάδας G20 είναι έτοιμο, ενώ έχει -σε γενικές γραμμές- την υποστήριξη των συμμετεχόντων.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, δεν έχει ακόμη διευκρινιστεί αν όλοι οι ηγέτες των κρατών-μελών θα υπογράψουν την τελική διακήρυξη της διήμερης συνόδου, στο Μπουένος Άιρες της Αργεντινής.

Οι ηγέτες συζητούν για την κλιματική αλλαγή, ενώ, υπάρχει συμφωνία για μεταρρύθμιση του ΠΟΕ.

Οι ίδιοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η γλώσσα στο προσχέδιο της διακήρυξης για ζητήματα όπως η μετανάστευση και οι πρόσφυγες θα κρατηθεί σε ήπιο επίπεδο, ενώ η γλώσσα για την κλιματική αλλαγή δεν θα έχει υπαναχωρήσεις.

Το προσχέδιο της διακήρυξης θα πρέπει να εγκριθεί από τους ηγέτες της G20.

Πηγές: Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα