“Fool for Love” – Συνέντευξη με τον Γιώργο Κέντρο (video)

10:12 18/11/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Με αφορμή την παράσταση, “Fool for Love” του βραβευμένου με Pulitzer συγγραφέα, ηθοποιού και σκηνοθέτη Sam Shepard, που παρουσιάζεται στο Θέατρο Άλμα, ο Γιώργος Κέντρος μιλάει στη «Ραδιοτηλεόραση» για τον μυστηριώδη ρόλο του και το ρεαλιστικό κείμενο, για τον έρωτα αλλά και για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν σήμερα οι νέοι ηθοποιοί.

Συνέντευξη στην Ασπασία Κακολύρη

Το “Fool for Love” (Τρελός για έρωτα) είναι ένα έργο βαθιά βιωματικό, που μιλάει για τον Έρωτα στην πιο άγρια

κι αδιαπραγμάτευτη μορφή του, αλλά και για την ανεπάρκεια, την ανοησία και την τρέλα του ανθρώπου. Μιλήστε μας για την παράσταση και για τον ρόλο σας.

Υποδύομαι τον πατέρα δύο παιδιών, του Εντι, ενός ταλαιπωρημένου καουμπόι του Ροντέο, και της Μέι, μιας κοπέλας σε άθλια οικονομική κατάσταση, που έχει βρει κρησφύγετο σ’ ένα ξεπεσμένο μοτέλ στη μέση της ερήμου. Είμαι ο Old Man, ο άξονας γύρω από τον οποίο εκτυλίσσεται η ιστορία, η οποία αφορά τη σχέση των δύο αδελφιών από άλλη μητέρα. Το έργο είναι εξαιρετικά σημαντικό. Μόνο διαβάζοντάς το μπορείς να καταλάβεις τη σημαντικότητά του, η οποία έγκειται στον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουν οι χαρακτήρες προβλήματα οικογενειακά. Βρισκόμαστε σ’ ένα μοτέλ απομακρυσμένο, στην άκρη του πουθενά, στην έρημο Μοχάμπι, κι αυτό έχει συμβολικό χαρακτήρα.

Η δική μου παρέμβαση στο έργο έχει ιδιαίτερα σκηνικά χαρακτηριστικά. Ο πατέρας βρίσκεται στο μυαλό και των δύο παιδιών, δηλαδή στον τρόπο με τον οποίο μεγαλώνουν, στα βιώματά τους, στα τραύματά τους κυρίως, γιατί ο πατέρας ζούσε ταυτόχρονα και με τις δύο γυναίκες. Η στάση του πατέρα έχει ορίσει κι έχει καθορίσει και τις δύο γυναίκες του και τα δύο παιδιά του. Διαρκώς επί σκηνής, αλλά και στις παρυφές της δράσης, ο Old Man παρεμβαίνει, είναι μια μυστηριώδης φιγούρα, αλλά βρίσκεται παντού, είναι «ωσεί παρών».

Στο έργο ο Shepard φωτίζει με ακρίβεια την αμερικανική οικογένεια της υπαίθρου της «σκληρής» Δύσης. Σίγουρα, η συγκεκριμένη περιγραφή απέχει πολύ από το «αμερικανικό όνειρο»…

Πράγματι, ο γιος, ο Εντι, καουμπόι του ροντέο, ταξιδεύει χιλιάδες μίλια μες στην έρημο, η Μέι έχει βρει καταφύγιο ζει σ’ ένα φτηνό δωμάτιο ενός ξενοδοχείου. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι μάλλον γίνεται μια αποδόμηση του αμερικανικού ονείρου. Το κείμενο είναι ρεαλιστικό. Ο ρεαλισμός είναι το ζητούμενο, και τον βλέπουμε επί σκηνής, όπως βλέπουμε ανατροπές και εκπλήξεις που προκύπτουν μέσα από τις συγκρούσεις των ηρώων αλλά και από το παρελθόν τους.

Συνεργάζεστε στη σκηνή με νέους ηθοποιούς. Είναι μεγαλύτερες οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν σήμερα οι νέοι ηθοποιοί σε σχέση με τις προηγούμενες γενιές;

Εγώ ανήκω σε μια διαφορετική, μάλλον κι εγώ ανήκα στην ίδια γενιά των τωρινών νέων ηθοποιών κάποτε, αλλά στην εποχή μου υπήρχαν πρότυπα, όπως η Ελλη Λαμπέτη, ο Μάνος Κατράκης, η Κατίνα Παξινού, στο θέατρο, ο Μάνος Χατζιδάκις στη μουσική.

Υπήρχε μια πνευματική άνθηση, που εγώ την πέτυχα στο τέλος της, αλλά ήταν για μένα πολύ ωφέλιμη και ουσιαστική για την περαιτέρω εξέλιξη και πορεία μου. Τα νέα παιδιά, όπως έχουν αποδομηθεί σήμερα τα πράγματα οικονομικά -και όχι μόνο- δυσκολεύονται και υπάρχει η ανάγκη του προτύπου. Οι νέοι ηθοποιοί δεν πληρώνονται τις πρόβες, αυτό που κάνουν είναι περισσότερο χόμπι παρά επάγγελμα.

Ο έρωτας του Εντι και της Μέι, στην παράσταση, είναι μοιραίος, χωρίς έλεος, χωρίς προοπτική κι ελπίδα. Για εσάς τι είναι ο έρωτας;

Ο έρωτας είναι μια «αρρώστια», μια «γλυκιά αρρώστια», θα μπορούσαμε να πούμε. Για μένα καλό θα ήταν να υπάρχει το μεταβατικό στάδιο, η μετάβαση δηλαδή από τον έρωτα στην αγάπη, που χρειάζεται αρκετή εσωτερική δουλειά και προσπάθεια.

Συντελεστές
Μετάφραση: Δάφνη Οικονόμου

Σκηνοθεσία: Γιώργος Οικονόμου

Σκηνικά: Κώστας Βελινόπουλος

Φωτισμοί: Γιάννης Δρακουλαράκος
Κοστούμια: Παύλος Θανόπουλος

Βοηθός Σκηνοθέτη: Ελίνα Ρίζου

Σχεδιασμός Ήχου: Βασίλης Κορρές

Φωτογραφίες: Μαριλένα Σταφυλίδου

Αφίσα-Γραφιστικά: Μαριλίλα Κυρτάτα

Μουσική Επιμέλεια: Γιώργος Οικονόμου

Με τους Γιώργο Κέντρο, Τζένη Θεωνά, Πέτρο Λαγούτη, Βασίλη Παλαιολόγο

Ημέρες και ώρες παραστάσεων

Παρασκευή: 21.15
Σάββατο: 18.15 & 21.15Κυριακή: 18.15

Τιμές εισιτηρίων

Γενική είσοδος: 15€
Μειωμένο: 12€

Διάρκεια: 80’
Θέατρο Άλμα (Β’ Σκηνή)
Οδός Αγίου Κων/νου & Ακομινάτου 15 – 17, Αθήνα

Τηλ.: 210 522 0100

Keywords
Τυχαία Θέματα