FT: Η ΕΚΤ ξεμένει από ομόλογα που μπορεί να αγοράσει για QE

11:06 23/8/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) ίσως δεν έχει άλλη επιλογή απο τον περιορισμό των αγορών ομολόγων το 2018 ανεξάρτητα απο την πορεία του πληθωρισμού λόγω έλλειψης ομολόγων που μπορεί να αγοράσει σύμφωνα με τους Financial Times (FT).

Η ΕΚΤ έχει ήδη μειώσει τις μηνιαίες αγορές ομολόγων κατά 20 δισ. ευρώ στα 60 δισ. από τον Απρίλιο και η αγορά να

αναμένει ότι θα ανακοινώσει ένα χρονοδιάγραμμα για περαιτέρω μείωση των μηνιαίων αγορών τους δυο επόμενους μήνες περίπου.

Οι αγορές θα επικεντρωθούν στην ομιλία του προέδρου της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, στην ετήσια συνάντηση των κεντρικών τραπεζιτών στο Jackson Hall του Γουαϊόμινγκ των ΗΠΑ, που ξεκινά την Πέμπτη, αναζητώντας κάποιες ενδείξεις για τις προθέσεις του.

Ομως, ο κ. Ντράγκι βρίσκεται αντιμέτωπος με το δικό του δίλημμα καθώς η ΕΚΤ έχει αρχίσει να ξεμένει από ομόλογα που μπορεί να αγοράσει.

Οι σημερινοί κανόνες επιτρέπουν στην ΕΚΤ να αγοράζει το 33% του δημοσίου χρέους κάθε χώρας που βρίσκεται σε κυκλοφορία. Ομως, η κυκλοφορία γερμανικών και πορτογαλικών ομολόγων αρχίζει να εξανεμίζεται.

Η ΕΚΤ εκτιμάται πως κατέχει γερμανικά ομόλογα αξίας 400 δισ. ευρώ με το συνολικό ακαθάριστο δημόσιο χρέος να διαμορφώνεται στα 2,1 δισ. ευρώ σύμφωνα με το ΔΝΤ. η ΕΚΤ θα μπορούσε να αγγίξει το πλαφόν του 33% απο τον επόμενο Φεβρουάριο σύμφωνα με αναλυτές. Το ίδιο μπορεί να συμβεί με τα πορτογαλικά, τα ιρλανδικά και τα ολλανδικά ομόλογα.

Υπενθυμίζεται οτι η ΕΚΤ δεν έχει εγκρίνει την συμμετοχή των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

Σύμφωνα με αναλυτές όπως ο Harvider Sian της Citigroup πιστεύουν ότι το όριο του 33% προκαθορίζει μια πορεία εξόδου από το πρόγραμμα αγορών (QΕ) ανεξαρτήτως της πορείας του πληθωρισμού.

Η ΕΚΤ εισήγαγε τις αγορές ομολόγων για να τονώσει τον πληθωρισμό και να αποτρέψει τον αποπληθωρισμό.

Παρότι η οικονομική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη ισχυροποιείται, ο πληθωρισμός δεν έχει φθάσει στα επίπεδα που η ΕΚΤ θεωρεί απαραίτητο για να διακόψει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων. Ο πληθωρισμός άγγιξε το 2% τον Φεβρουάριο αλλά υποχώρησε στο 1,3% τον Ιούλιο και υπάρχει καθοδική τάση.

Keywords
Τυχαία Θέματα