Eurogroup για την ολοκλήρωση της γ’ αξιολόγησης – Αισιοδοξία στις Βρυξέλλες

06:56 22/1/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

Στις Βρυξέλλες μεταβαίνει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος για να παραστεί στη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup με στόχο την έγκριση σε πολιτικό επίπεδο του κλεισίματος της γ` αξιολόγησης και της δόσης των 6,7 δισ. ευρώ. Την περασμένη Παρασκευή το EuroWorking Group (EWG) διαπίστωσε ότι τα περισσότερα προαπαιτούμενα της γ’ αξιολόγησης έχουν εφαρμοστεί από την ελληνική κυβέρνηση κι ως εκ τούτου κατέληξε στην επί της αρχής ολοκλήρωση της

τρίτης αξιολόγησης.

Στο σημερινό Eurogroup, στο οποίο θα λάβει το βάπτισμα του πυρός ο νέος πρόεδρος του Eurogroup, ο Πορτογάλος υπουργός Οικονομικών Μάριο Σεντένο, ο επίτροπος Μοσκοβισί αναμένεται να παρουσιάσει την εισήγηση της Κομισιόν που βασίζεται στην έκθεση συμμόρφωσης των θεσμών.

Αν σήμερα το Eurogroup εγκρίνει την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης, θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες σε μια σειρά ευρωπαϊκά κοινοβούλια και τελικά η έγκριση της εκταμίευσης από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ΕΜΣ), ούτως ώστε η πρώτη υποδόση να αποδεσμευτεί εντός του δεύτερου δεκαπενθημέρου του Φεβρουαρίου.

Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, η συνολική δόση ανέρχεται σε 6,7 δισ. ευρώ. Από το παραπάνω σύνολο της δόσης, τα 5,7 δισ. θα δοθούν με την ολοκλήρωση των τεχνικών εκκρεμοτήτων των τελευταίων προαπαιτουμένων και χωρίς νέα συνεδρίαση του Eurogroup, μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου.

Aπο αυτά τα 5,7 δισ.:

•Tα 3,3 δισ. καλύπτουν τις δανειακές υποχρεώσεις του ελληνικού δημοσίου μέχρι το τέλος Ιουνίου.
•Tο 1,9 δισ. προορίζεται για την ενίσχυση του ταμειακού αποθέματος (cash buffer).
•Tο δε υπόλοιπο 0,5 δισ. αποτελεί την πρώτη από τις δύο δόσεις για την εξόφληση ληξιπροθέσμων.

Tο ποσό του 1 δισ. ευρώ θα δοθεί στα μέσα Απριλίου με βάση την πορεία εξόφλησης των ληξιπροθέσμων και μόνον αυτή, τόνισε το υπουργείο, προσθέτοντας ότι ο μοναδικός όρος που έχει συμφωνηθεί για την εκταμίευση της δεύτερης υποδόσης του ενός 1 δισ. είναι η εκκαθάριση ληξιπροθέσμων ύψους 1 δισ., έως τα μέσα Απριλίου 2018.

Στο σημερινό Eurogroup είναι πιθανό να γίνει μια πρώτη συζήτηση για την διαδικασία που θα ακολουθηθεί από εδώ και πέρα με το ελληνικό ζήτημα.

Σύμφωνα με αξιωματούχο της ευρωζώνης, μόλις ολοκληρωθεί η τρίτη αξιολόγηση θα ξεκινήσουν οι τεχνικές συζητήσεις για την περαιτέρω ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, με ορίζοντα τη λήψη πολιτικών αποφάσεων τον Ιούνιο.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ, ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα