Economist: «Γιατί οι Ιταλοί πρέπει να ψηφίσουν όχι στο δημοψήφισμα»

13:39 1/12/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Γιατί η Ιταλία πρέπει να ψηφίσει «όχι» στο δημοψήφισμα» τιτλοφορείται δημοσίευμα του Economist, η αμερικανική εφημερίδα Washington Post διερωτάται αν «Θα σημάνει η ώρα του ιταλικού Brexit», ενώ στην Ιταλία το Politico κάνει λόγο για «Ρουλέτα 360 δισεκατομμυρίων ευρώ», συνδέοντας την έκβαση του δημοψηφίσματος με «τα κόκκινα

δάνεια, που εάν εκραγούν απειλούν τη συνοχή της ευρωζώνης».

Italy’s constitutional referendum:Why it should vote no (Hint:This is not #Brexit #Trump) via @TheEconomist

— Rashmee Roshan Lall (@rashmeerl) December 1, 2016

Τρεις ημέρες πριν από το δημοψήφισμα για συνταγματική μεταρρύθμιση, ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι παραδέχθηκε ότι έκανε λάθος να συνδέσει με το αποτέλεσμα της Κυριακής την τύχη της κυβέρνησης του, ενώ σχολιάζοντας το μήνυμα υποστήριξης που έλαβε από τη Γερμανία και τον Βόλφανγκ Σόιμπλε, χαρακτήρισε «αυτονόητο να προτιμούν οι εταίροι να έχουν να κάνουν με μια πολιτική κυβέρνηση, και όχι με κυβέρνηση τεχνοκρατών».

«Εάν επικρατήσει το όχι, θα πάμε σε εκλογές», επαναλαμβάνει ωστόσο ο Μπέπε Γκρίλο του Κινήματος των Πέντε Αστέρων, καθώς οι δημοσκοπήσεις φέρνουν το λαϊκιστικό κόμμα ισόπαλο με το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα του Ματέο Ρέντσι.

«Πληγωμένη γουρούνα», χαρακτήρισε μάλιστα τον Ιταλό πρωθυπουργό ο γενοβέζος κωμικός Μπέμπε Γκρίλο, χλευάζοντας τον Ματέο Ρέντσι για τις δημοσκοπήσεις που προβλέπουν το «πολιτικό του τέλος» με προβάδισμα 5 έως 8 μονάδων στο «όχι».

Υπέρ του «όχι», τάσσεται το περιοδικό Economist, επιχειρηματολογώντας ότι το «Italicum», το νέο δικομματικό πολιτικό σύστημα που επιδιώκει ο Ρέντσι, κρύβει κίνητρα για υπερεξουσίες του πρωθυπουργού, «πίσω από την προτεινόμενη αποδυνάμωση της Γερουσίας και την μείωση από 315 σε 100 γερουσιαστές».

Italy's Brexit moment? The complex constitutional referendum that could rock Europe.

Press Section Berlin (@EPWingBerlin) December 1, 2016

Για «απόπειρα εξόντωσης των αντιπάλων του Ρέντσι», αφήνει αιχμές και η αμερικανική εφημερίδα Washington Post, υπενθυμίζοντας ότι στα 70 χρόνια της ιταλικής δημοκρατίας και των 65 κυβερνήσεων, μόνο μία κατάφερε να εξαντλήσει την προβλεπόμενη πενταετή θητεία.

Το αμερικανικό δημοσίευμα, προβλέπει ότι η επικράτηση του «όχι», θα είναι το πλέον καίριο πλήγμα για το status quo της Ευρώπης, μετά από το Brexit.

Ο Ματέο Ρέντσι, αναγκάστηκε να τονίσει και πάλι χθες, ότι το θέμα των τραπεζών θα συζητηθεί μετά από το δημοψήφισμα της Κυριακής, παραδεχόμενος ότι «στις αγορές δεν αρέσει η αβεβαιότητα».

Σύμφωνα με το Politico, το 30% των Ιταλών επιθυμεί επιστροφή στην ιταλική λιρέτα.

ΠΗΓΗ:ΑΜΠΕ,Economist, WP, POLITICO
ΦΩΤΟ:EPA/JULIEN WARNAND
Σχετική είδηση:Ρέντσι «ψηφίζει» ο Σόιμπλε

Keywords
Τυχαία Θέματα