Νέα καλέσματα για συμμετοχή στις αντιφασιστικές κινητοποιήσεις και στις εκδηλώσεις μνήμης

15:51 14/9/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

«Πέντε χρόνια συμπληρώνονται φέτος από την δολοφονία του Παύλου Φύσσα και οι δολοφόνοι του κυκλοφορούν πάντα ελεύθεροι», σημειώνει το Εργατικό Κέντρο Αθήνας.

Παράλληλα, το ΕΚΑ «εκφράζει την αγανάκτησή του για την απαράδεκτη και αδικαιολόγητη καθυστέρηση της δικαστικής μάχης κατά της Χρυσής Αυγής, που έχει ξεκινήσει από το 2015, με τις ρατσιστικές επιθέσεις να συνεχίζονται,

ενώ και σε μια σειρά ευρωπαϊκές χώρες εμφανίζεται απειλητική άνοδος ρατσιστικών ή φασιστοειδών δυνάμεων, ακόμη και με βιαιοπραγίες κατά προσφύγων, μεταναστών, αλλόθρησκων κ.ά. Το αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα είναι παντού σε συναγερμό κι αντιπαλεύει σθεναρά κάθε τέτοια εκδήλωση.

Η δημοκρατία, ο ανθρωπισμός, ο σεβασμός στα ανθρώπινα δικαιώματα, η αλληλεγγύη ανάμεσα στους εργαζόμενους και τους λαούς, ο αγώνας για ειρήνη και δικαιοσύνη αποτελούν διαχρονικά θεμελιακούς πυλώνες για το εργατικό κίνημα».

Τέλος,η δευτεροβάθμια συνδικαλιστική οργάνωση κάνει γνωστό ότι: «συμμετέχει στις αντιφασιστικές κινητοποιήσεις και στις εκδηλώσεις μνήμης που πραγματοποιούνται το Σάββατο 15/9 στην Αθήνα (συλλαλητήριο Ομόνοια 5μμ – πορεία και συναυλία στο Σύνταγμα 7μμ) και την Τρίτη 18 Σεπτεμβρίου 2017 (5:30μμ διαδήλωση στο Κερατσίνι, οδός και μνημείο Παύλου Φύσσα), απαιτώντας την άμεση απόδοση της δικαιοσύνης».

Aπό την πλευρά της η ΟΙΥΕ (Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας) αναφέρει μ3ταξύ άλλων ότι: «Pέρασαν πέντε χρόνια από την δολοφονία του Παύλου Φύσσα, και οι φασίστες δολοφόνοι του, κυκλοφορούν ακόμα ελεύθεροι, εξαιτίας της απαράδεκτης και αδικαιολόγητης καθυστέρησης της δικαστικής μάχης εναντίον της Χρυσής Αυγής.

Την ίδια ώρα σε όλη την Ευρώπη, εξαιτίας των νεοφιλελεύθερων πολιτικών λιτότητας, και με αφορμή το προσφυγικό, παρατηρείται μια έξαρση βίας εναντίον των προσφύγων, των μεταναστών, και σε καθένα ο οποίος είναι διαφορετικός.

Η τελευταία αντιφασιστική διαδήλωση στο Κέμνιτς της Γερμανίας, με την συμμετοχή 65.000 ανθρώπων, βάζει όλο τον προοδευτικό κόσμο της Ευρώπης -οργανικό τμήμα του οποίου αποτελεί τόσο το Ελληνικό όσο και το Ευρωπαϊκό Συνδικαλιστικό κίνημα- μπροστά σε νέα καθήκοντα».

Σε άλλο σημείο της ανακοίνωσης η ομοσπονδία επισημαίνει ότι: «Η ΟΙΥΕ, αναλογιζόμενη την κρισιμότητα αυτής της μάχης και, της υπεράσπισης αυτών των αξιών, συμμετέχει στις αντιφασιστικές κινητοποιήσεις οι οποίες θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο 15/9 στην Αθήνα (Συλλαλητήριο στην Ομόνοια – πορεία και συναυλία στο Σύνταγμα στις 19:00) καθώς και την Τρίτη 18/9 (17:30 διαδήλωση στο Κερατσίνι, οδός και μνημείο Παύλου Φύσσα), ζητώντας την άμεση απόδοση της δικαιοσύνης, βροντοφωνάζοντας με την παρουσία της:

Δεν θα περάσει ο Φασισμός!!».

Στην Τοπική Αυτοδιοίκηση

Αρκετοί Δήμοι έχουν προχωρήσει στην έκδοση ανακοινώσεων. Σε κοινή δήλωση του Αντιπεριφερειάρχη Πειραιά και των Δημάρχων Πειραιώς, Νίκαιας – Αγ. Ι. Ρέντη
Κερατσινίου – Δραπετσώνας, Κορυδαλλού, Περάματος, για την επέτειο των 5 χρόνων από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, αναφέρονται τα εξής:

Πέρασαν πέντε χρόνια από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα από τη νεοναζιστική οργάνωση και τα στελέχη της Χρυσής Αυγής στο κέντρο του Κερατσινίου, μια πόλης με εργατική και δημοκρατική παράδοση. Χρειάστηκαν σχεδόν δυο χρόνια για να ξεκινήσει η δίκη και έως σήμερα δεν έχει ολοκληρωθεί, αγγίζοντας τα όρια της αρνησιδικίας και υπονομεύοντας την ίδια την έννοια της δικαιοσύνης.

Στο μεταξύ οι ηθικοί και φυσικοί αυτουργοί κυκλοφορούν ελεύθεροι και συνεχίζουν να απειλούν και να δηλητηριάζουν τη δημοκρατία και τις θεσμικές λειτουργίες της.
Την ίδια στιγμή οι εξελίξεις στην Ευρώπη δεν αφήνουν περιθώρια παρερμηνείας και εφησυχασμού. Η μισαλλοδοξία του ναζισμού, του φασισμού, του εθνικισμού και του ρατσισμού, των σκοτεινών αντιλήψεων και πρακτικών της περιόδου του ’30, εμφανίζονται ξανά απειλητικές, κατορθώνοντας στο έδαφος της κρίσης εκπροσώπησης, του ελλείμματος δημοκρατίας και της οικονομικής κρίσης να αποκτούν, εκ νέου, ακροατήρια και οπαδούς.

Στην Ελλάδα της κρίσης που δοκιμάζεται η κοινωνική συνοχή, η επανεμφάνιση του φασισμού, του ρατσισμού, της ξενοφοβίας και του εθνικισμού δεν συνιστά ένα μακρινό ενδεχόμενο, μια αόρατη απειλή. Ο φασισμός δεν στρέφεται μόνο ενάντια στις μειοψηφίες και στις μειονότητες αλλά ενάντια σε όλο το λαό και την εργατική τάξη, ενάντια σε όσους αγωνίζονται για τα λαϊκά, εργατικά και δημοκρατικά δικαιώματα.

Η Αυτοδιοίκηση ως θεσμός της δημοκρατίας και της συμμετοχής, καλείται να αξιοποιήσει την άμεση σχέση της με την κοινωνία, κρατώντας ζωντανή την συλλογική ιστορική μνήμη, επαναφέροντας και αναζωογονώντας στην συνείδηση και στην κουλτούρα της τις αντιφασιστικές παραδόσεις και την κληρονομιά των αγώνων για δημοκρατία και ελευθερία.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Γαβρίλης Γιώργος
Οι Δήμαρχοι
Πειραιώς Μώραλης Γιάννης
Νίκαιας- Αγ. Ι. Ρέντη Ιωακειμίδης Γιώργος
Κερατσινίου – Δραπετσώνας Βρεττάκος Χρήστος
Κορυδαλλού Κασσιμάτης Σταύρος
Περάματος Λαγουδάκης Γιάννης

Σχετικές ειδήσεις:

Αντιφασιστικό συλλαλητήριο στην Ομόνοια και συναυλία στο Σύνταγμα

Αντιφασιστική συναυλία στο Σύνταγμα στις 15 Σεπτεμβρίου

Συλλαλητήριο & συναυλία για τα πέντε χρόνια από τη δολοφονία του Π. Φύσσα

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα